Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To właśnie tu 18:54, 16 cze 2012

Do góry
Nie będę narzekać, nie będę narzekaaać.
A jednak smutno, że nie dane było nacieszyć się rozwijającymi kwiatami.

Że też ulewne deszcze musiały, aż tak bardzo na tej rabacie 'pozbijać' kwiaty.

Bardziej wytrzymałe okazały się krzewuszki.
Ale i one już przekwitają.

I ta najwcześniej kwitnąca.
Ogród w Holandii 18:51, 16 cze 2012

Do góry
Zamek w Doorn pod Utrechtem - ostatnie miejsce pobytu cesarza Wilhelma II. Tu zmarł w 1941 roku i tu jest pochowany. W zamku jest muzeum z pamiątkami po cesarzu, a wokół rozciąga się wspaniały park.

Ogromne cedry

wiekowe buki...

...a pod nimi cos jakby pastwisko

zamek, a wzdłuz podjazdu donice - zupełnie jak u Moniki
Na okrągło:) 18:46, 16 cze 2012

Do góry
Super, Aniu! Jakbyś nie kupiła, pewnie do końca by ci zawsze czegoś tam brakowało

Pokażę zdobyczną skrzynkę, która leżała od dawna na składzie opału u taty. Wprawdzie widać , że nie jego (tato Bogdan), ale jakoś do niego trafiła na jakiejś budowie

Przerobiłam ją i mam teraz podręczny narzędziownik na rękawiczki, łopatki, sekator i tym podobne drobiazgi, które zawsze się zawieruszają

Ogród w Alei Lipowej... 18:42, 16 cze 2012

Do góry
No i dziś znowu " szaleństwo od morza aż do Podhala "....

miłego kibicowania
Ogród w Alei Lipowej... 18:40, 16 cze 2012

Do góry
Lobelia z mojego siewu dopiero zaczyna kwitnąć. Długo na nią czekałam

Horti w donicy szaleje

...i powojnik też, ale tylko jeden tak obficie kwitnie, reszta podmarzła chyba i ma po jednej biednej łodyżce

...i żurawki

Ogród w Alei Lipowej... 18:32, 16 cze 2012

Do góry
Milenko u mnie lawenda w nasłonecznionym miejscu rośnie. Mam tylko parę krzaczków. Rozmnażanie jej mi nie wyszło, trzeba dokupić jeszcze trochę.

Aniu, Lenko , Beatko, Sylwio, Marzenko macie rację gusta z czasem się zmieniają i smaki też. Jakieś 10 lat temu nauczyłam się jeśc oliwki, teraz uwielbiam i mogę je jeść codziennie, a kiedyś mnie az odrzucało.

Sylwio kuleczki pod świerk na razie upchałam. Pelargonia od Ciebie mi kwitnie, śliczny kolorek. Dodam jej chyba wilczomlecz jak się uda jeszcze kupić.

O ten smoczy ogon mnie T pytała, ale ja nie znam takiej roślinki.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:25, 16 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Padło pytanie u kogo robimy dziś strefę kibica - udzieliło mi się, więc zróbmy u mnie - zapraszam serdecznie

Obiecuję, że wyżywię Was zdrowo

I niekalorycznie (ciasto z sokiem pysio - muszę dać Wam przepis - przepyszne)

Więc przyjeżdżajcie do mnie wieczorkiem z dobrymi humorami

Boziu ale wyźerka, zwlamy się dzisiaj do Ciebie wieczorem
podszkolimy Anie i Izę to może do ćwierćfinału się dostaniemy !!!

Ogrodowisko i tak wyprzedza wszystkie inne strony, także chociaż w tej branży wygrywamy
Rododendronowy ogród. 18:22, 16 cze 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

O Bogdziu to się spotkamy u Ani ja i bym na Dolny pojechała, ale w tym czasie mam pilne zajęcia
Bogdziu ten Pusch jest węższy od Acrocony? jak przyrasta i jak wysoko rośnie i czy szyszki ma też czerwone? pozdrawiam

Acrocona rosnie podobnie jak inne świerki tyklo nieregularnie a Pusch to mały świerczek taka kopka o wys ok pół mera a moze mniej i podobnej szerokosci. Co do szyszek to czerwone są wczesną wiosną a potem brązowo -zielone i najbardziej ozdobne chyba przez to że są na końcach gałązek. To Pusch:

Bożenko dziękuję za obrazowe przedstawienie Puscha przez te szyszki, to się uśmiałam, skojarzenia same przyszły
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 18:12, 16 cze 2012

Do góry
Ostatnio dużo sobie myślałam i wykańczam rabaty po koleji.Staram się nie skakać z jednej strony ogrodu na drugą, gdzie w efekcie nic nie jest skończone . Po kółkach na wejściu wziełam się za rabaty, które wysypane są korą (te żwirkowe troszkę pózniej - jak zostanie mi przydzielona kolejna transza na ogród)

Wszystkie rabaty są oddzielone od siebie obwódką z bukszpanów.Te wysypane korą od tych żwirkowych.Będzie i tak, że obwódka służyła będzie jako oddzielenie dwóch wysypanych korą .Obwódki są liniami prostymi lub w formie trójkąta.

rabata okrągła z dereniem i tawułką, przy kąciku biesiadnym - odchwaszczona, zasypana korą

moje wrzosowisko z magnolią i bukszpanem na nóżce - zakończone (musiałam zamazać boczne rabaty, gdzie jeszcze niestety wykończenia brak )

rabata kuleczkowa z bukszpanami na nóżce i kulkami danica aurea i pierwszą biżuterią ogrodową ,którą kupił mi M - zakończona

A tu jeszcze mój synuś..gdy mama robi fotki on poprostu maluje

Ogródkowy chaos u monitki 17:39, 16 cze 2012

Do góry
Diana dzięki za info Z Warszawy jadą do mnie 3 sztuki po 15 zł Resztę dokupię u nas albo rozmnożę w przyszłym roku.

Za to kupiłam dzisaj 3 sztuki Vanilla Fraise!!! ale się cieszę i brakujące kórniki fotek roślinek nie mam bo pada.
Dodatkowo podlewam roślinki za radą Danusi i przygotowuję je do przesadzania. Jak się zwolni miejsce to sadzę już to co mam nie mogę się doczekać...

Kolorowy ogród na piasku 16:57, 16 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)

To ja siadam na ławeczce, podziwiam boćka na łące i słucham szumu strumyka

Jestem tuż obok,ale nie pytlujemy bo się bociek spłoszy

To jeszcze podsyłam wam super zapachy - cały krzaczek Luise Odier

Dziękuję
Tak mocno pachnie ???
Ogrodnik mimo woli 16:53, 16 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
A takie mam odmiany ostróżek..... na chwilę obecną

Po prostu cudowne!!! I jeszcze jak napiszesz, że co roku się nowe wysiewają i kwitną to się potnę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:45, 16 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Padło pytanie u kogo robimy dziś strefę kibica - udzieliło mi się, więc zróbmy u mnie - zapraszam serdecznie

Boziu ale wyźerka, zwlamy się dzisiaj do Ciebie wieczorem
podszkolimy Anie i Izę to może do ćwierćfinału się dostaniemy !!!
Ratunku na pomoc:) 16:25, 16 cze 2012

Do góry
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Na początku chciałam Wam pogratulować Waszych pięknych ogrodów, ogródkow i balkonów również
Dopiero od jakiegoś tygodnia przyglądam się Waszym dziełom, aż żal że nie trafiłam tu wcześniej.

No ale nic, postaram się nadrobić zaległości i naprawić to, co zepsułam w swoim malutkim ogródku

Mieszkam w segmencie, a tu tej zieleni niewiele. Ale coś jednak jest. I chciałabym, aby to "coś" wyglądało, jak należy Mam nadzieję, że poświęcicie mi chwilkę uwagi i coś doradzicie.

Chodzi mi na początek o front domu, mamy tam ok. 50m2, ale prawie całość jest niestety przeznaczona na podjazd. Zostawiliśmy tylko maleńki pasek wzdłuż ogrodzenia 54cm x 6m.
Wiem, wiem, strasznie mało. Teraz, jak oglądam te Wasze ogrody, najchętniej wyrzuciłabym kostkę i całość przeznaczyła na rabaty, ale co zrobić, samochód gdzieś trzeba stawiać.
(Dodam, że od południa do wieczora jest tam słońce.)

Planowaliśmy tam posadzić tuje - najprostsze rozwiązanie. Ale kurcze wszędzie te tuje, chciałabym coś bardziej "wyszukanego". Miły Pan w ogrodniczym polecił nam: szpaler wiśni, jabłoni lub śliwy dziecięcej - na pniu. Odradził różę na pniu (ponoć nie przezimuje), migdałka (też delikatny)..

Sąsiedzi za ogrodzeniem mają tuje, więc śliwa fajnie by się odcinała. Ale ile ich posadzić na takim odcinku? No i co pomiędzy? Chcialabym, żeby to naprawdę ślicznie wyglądało i dawało efekt "wow"

Ach, a dziś przy Płochocińskiej widzieliśmy tuje kule na pniu (chyba w dobrej cenie, 90-120zł) ok 1,5m wys. i to jedyne tuje które by wchodziły w grę, ale pozostaje to samo pytanie - co na dół?

Myślałam o kulach bukszpanowych, czy stożkach, ale czy to się tam zmieści?

Kurcze, taki mały kawałek do zagospodarowania a ja się tak rozpisałam...

Czekam z niecierpliwością na Wasze rady

pozdrawiam

Poznajemy ptaki 16:18, 16 cze 2012

Do góry
Fajne boćki Ana i sóweczka super, w nocy foty robi się ze statywu i nie musisz lampy palić, nastawiasz na 30 sek. i fota wychodzi, ale musi siedzieć grzecznie na gałęzi. Ja wczoraj naciachałem fotek pleszce. Mają gniazdo w moich gałęziach do rębakowania.

Cały czas przeganiał mnie i straszył, później przyleciał na kijek od łubinu i pajacował, około 2 min. Ja czaiłem się na wróble w budce, ale się boją jak z aparatem stoję

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:15, 16 cze 2012

Do góry

Lecę w kulki... 14:50, 16 cze 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

Aniu - mnie też to ujęcie zachwyciło!!!! Jest bajkowo
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:57, 16 cze 2012

Do góry
Mam jeszcze w poczekalni trzy bukszpany. Może cos z nimi tu wykombinować?

Ogród z perspektywą na przyszłość 13:56, 16 cze 2012

Do góry
Kupiłąm dzisiaj 17 żurawek. U mnie będę ryzykowała i posadzę je w słońcu. Danusia te purpurowe też tak sadziła, gdy miały dość wilgotno, więc mam nadzieję, że będzie ok. Jeżeli ktoś ma doświadczenia w tej materii i sadził w słońcu proszę o opinie. Będę sadziłą wieczorem, więc jeszcze jest czas na zmiany
Proszę o podpowiedz. co sądzicie. Powinnam je na tejrabacie mieć uporządkowane czy rozrzucone?

TAK: ??

CZY TAK: ??

Nie wiem sama w końcu czy one tu pasują czy nie. Co myślicie? A może znaleźć dla nich inne miejsce?

Po środku planowałam podadzić ambrowica. Hortensji zaraz nie będzie i będzie mało koloru. POMOCY!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:54, 16 cze 2012

Do góry

młody powojnik przetrwał w takim trudnym miejscu, szok!

grupa nielegalnych maków przy moich bukszpanach, wywalać przed kwitnieniem szkoda!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies