Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na okrągło:) 16:43, 18 cze 2012

Do góry
Pokażę jeszcze, jak ogród szykuje się do lata
Tu skończone kuleczki:

Moja Vanilla, czyli nowy nabytek - ma już zawiązki kwiatów

I odwieczne pytanie: Co z tą rurą???????? Jak ją zakryć???
Dereń kwitnie i pachnie:

Rajskie jabłuszka dojrzewają:

Alba rose zaczyna się rozwijać:

Anabelka zaczyna kwitnąć:

Funkie też, choć ja je wolę bez kwiatów:

W cieniu - zacieniona 16:36, 18 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Żurawka ,kupiona w ubiegłym roku na próbę...i nowe tegoroczne,to moja ulubiona odmiana,zadziwia przebarwiającymi się liśćmi -Southern Comfort w całej swojej krasie....

Po pierwsze, porządek, że hej, doplewione idealnie
a teraz co do żurawki, właśnie tę kupiłam i część dałam pod ambrowca, a część na takiej zacienionej rabacie
piszesz, że jest super, to się cieszę; ona nawet liście ma jakby większe, od niektórych odmian!
To olbrzymka wśród żurawek,ale nie lubi pełnego słońca -mdleje w południe,u mnie jest na wschodniej wystawie.
W cieniu - zacieniona 16:31, 18 cze 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Żurawka ,kupiona w ubiegłym roku na próbę...i nowe tegoroczne,to moja ulubiona odmiana,zadziwia przebarwiającymi się liśćmi -Southern Comfort w całej swojej krasie....

Po pierwsze, porządek, że hej, doplewione idealnie
a teraz co do żurawki, właśnie tę kupiłam i część dałam pod ambrowca, a część na takiej zacienionej rabacie
piszesz, że jest super, to się cieszę; ona nawet liście ma jakby większe, od niektórych odmian!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:27, 18 cze 2012

Do góry
...i od razu cieplej...
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 16:27, 18 cze 2012

Do góry
Czesc II

Poczatek mojego nowego "francuskiego " zycia nie byl latwy jak kazdego, kto decyduje sie rozpoczac nowe zycie z dala od ojczyzny...Jadac tutaj mialam wielkie plany i pewne wyobrazenia o tym pieknym, tajemniczym i odleglym kraju... przyjechalam tu pod koniec grudnia...w Polsce pozostawilam wspomnienie wigilijnego stolu i domu skapanego w bialym puchu a tu...zastalam zamglona, zaplakana Francje , ktora nie zrobila na mnie takiego wrazenia jakiego oczekiwalam...
Zastanawiam sie jak nierozsadnym trzeba byc czlowiekiem aby zostawic wszystko ( dom, dobra prace) , spakowac 3 walizki do samolotu i ruszyc przed siebie...bo maz dostal propozycje pracy.
Wiedzialam, ze nie bedzie latwo, ale ze az tak trudno tez nie...
Maz pracowal a ja przez pierwszy rok w domu z 4-letnim synkiem umieralam z tesknoty za rodzina i krajem...
Aby nie oszalec do konca, zdecydowalismy, ze skoro planujemy tu zostac to nie ma na co czekac i trzeba poszukac cos dla nas, miejsce, gdzie stworzymy cos wlasnego, namiastke wlasnych tesknot, wspomnien , marzen i tak rozpoczelismy poszukiwania domu....
Jak wspominalam w pierwszym poscie, nie bylo to latwe...domy wogole mi sie nie podobaly, kazdy kolejny dopingowal mnie aby wracac do Polski az..zobaczylam kwitnaca wisterie, ktora mimo jak sie okazalo wielu lat osamotnienia miala niesamowita wole zycia i przezyla... a tym samym zapoczatkowala nasze "nowe " zycie...

W ogrodzie odkrylam wiele starych , zdziczalych krzewow roz, ktore tonely w metrowej trawie i chwastach...
Ja , osoba, ktora roze podziwialam jedynie na zdjeciach nie mialam pojecia co z nimy robic, jak je ratowac...
Zaprosila tutejszego "znawce" i przyjacela ogrdow i ku mojej rozpaczy stwierdzil,ze nic z nich nie bedzie, ze wszystkie sa za stare i zbyt chore by im pomoc, wiec maz z wielkim bolem serca zabral sie do "sprzatania" ogrodu z wszelkich krzakow, chaszczy i rozanych rabat po ktorych mialy pozostac jedynie wspomnienia...
Po mordeczej pracy "pieleniu" ogrodu widzac moj smutek i rozpacz,ze nie udalo sie nic odzyskac, nic uratowac ..przyniosl mi 2 krzonki, bo krzaczki to za duzo powiedziane...
Postanowilismy,ze dosypiemy co trzeba na wzmocnienie i sprobujemy, a co...a noz sie uda i ...voila...oto ona, pierwsza z odratowanych dam...

Rozowo-kremowa, wysoka1.5m, grube pedy o ciemno-zielonych lisciach, choc mlode pedy jak i liscie maja bordowy kolor a zapach....nieziemski!!!!
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 16:19, 18 cze 2012

Do góry
Bardzo lubię te dzwonki,są takie czysto-białe.
Ogród z perspektywą na przyszłość 16:10, 18 cze 2012

Do góry
Wrzucam obiecane wymiary donicy

Pierwsza deska ma szerokość 40cm i wysokość 20. Poszczególne deski zwęzają się o 2 cm na szerokosć, tak że najniższa ma 32cm szerokości. Boczne kołki trzymające są w kwadracie 4cm. Całośc jest mocowana właśnie do kołków za pomocą wkrętów. Potem drewno jest bielone.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 16:05, 18 cze 2012

Do góry

Jako pierwsza strona wschodnia
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:48, 18 cze 2012

Do góry
do donicy ja swoją podzieliłam i w drugiej donicy rośnie z niecierpkiem, a ziemia wymieszana z piaskiem;

a tu czeka na mnie kolejne zadanie; wypełnianie ziemią i dobór roślin, a na końcu stworzenie na nowo trawnika i kantów, bo sie rozjechały w budowie

Ogród z perspektywą na przyszłość 15:46, 18 cze 2012

Do góry
Jak już dziś się tak rozpisuję w przypływie wolnego czasu, podzielę się z Wami pięknymi zdjęciami ogrodów z moich ulubionych czasopism. Przyjechałay do mnie kilka dni temu, swieżutkie, wyczekiwane

Jak się nie mylę, to pierwszy ogród powinien spodobać się Marzence i Agnieszce
Początki w Kruklandii 15:38, 18 cze 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Dla mnie git. Podpisz jeszcze co tam rosnie?

Oki.

Trzmielina to Emerald'n Gold
Turzyce jeszcze nie wiem.... miskant może Zebrinus ???
Żurawka bordo lub pomarańczowa
I może jeszcze gdzieś te liliowce małe bym wcisnęła...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:33, 18 cze 2012

Do góry
lubię lawendę, zapach i zero pracy przy niej
no to jeszcze inne ujecie, z oddali

z oddali; w donicy wydmurzyca piaskowa, jakoś nie idzie ekspansywnie, może trzeba było w ziemie włożyć

oto ona bliżej

Ogród z perspektywą na przyszłość 15:32, 18 cze 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
U teściów stoi taka. Bardzo by mi tu pasowała

No!!! Fajna!
Ogrodowe zawirowania 15:29, 18 cze 2012

Do góry
Piękne ujęcie,budzą ce zaciekawienie...co dalej???
Ogród z perspektywą na przyszłość 15:25, 18 cze 2012

Do góry
U teściów stoi taka. Bardzo by mi tu pasowała

Ogród z perspektywą na przyszłość 15:21, 18 cze 2012

Do góry

Teraz stoją tam dwa ptaszki dla porównania jak duża musiałaby być ta rzeźba. Żeby był efekt powinna mieć z 50cm wys conajmniej i najlepiej w odcieniach ciemnej szarości. Tak myślę.
Wymarzony ogród 15:20, 18 cze 2012

Do góry
Asik napisał(a)
A te to niestety nie moje, tylko ulubionego sąsiada - Zbysia.

To jak ulubiony, niech sie podzieli
pokazuj, co tam u ciebie, bo cisza
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 15:18, 18 cze 2012

Do góry
finka napisał(a)

i jeszcze zabierzcie naładowane aparaty lub zapas ba(k)terii...

Jestem na mapie więc łatwo traficie STRĄKOWA nr 11, najlepiej zjechać z ósemki w lewo w miejscowości Braszowice (pierwsza wiocha za Ząbkowicami Śląskimi) i prosto jakieś 3-4 min do krzyżówki STOP i mamy Strąkową. 4 posesja po lewej stronie z banerem "Clematisiarni" na wjeździe.

Zainteresowanych zapraszam na pw.

Pozdrawiam gorrrrrrrąco, strrrrrrraszny dziś upał. Uff!

piękne zaproszenie i mój wymarzony pierwiosnek
Początki w Kruklandii 15:17, 18 cze 2012

Do góry
Tak???

Ogród z perspektywą na przyszłość 15:17, 18 cze 2012

Do góry
Rzeźba musiałaby byc spora i cały postument bardziej do przodu chyba. Trzeba go jeszcze wybielić, bo za ciemny jest trochę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies