Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Sylwii od początku :) 22:08, 17 cze 2012

Do góry
Ogród Sylwii od początku :) 22:07, 17 cze 2012

Do góry
A tu moje trawki ....

Ogród średniowieczny i nie tylko 22:07, 17 cze 2012

Do góry
Rokoko

Teasing Georgia

Comte de Chambord
Ogrodowe zawirowania 22:07, 17 cze 2012

Do góry
Obiecałam, że czasem coś wrzucę z ogrodu. Zatem będą foto. Najpierw ścieżki zapoczątkowane w zeszłym roku. Pierwsza czerwona jeszcze bez wypełnienia pomiędzy szczelinami cegieł, będzie piasek (żwir). Cegła a raczej połówki cegieł ułożone gęsto na czarnej agrotkaninie.

Ogrodowe zawirowania 22:07, 17 cze 2012

Do góry
A teraz druga ścieżka powstała przy zmodernizowanej rabacie kamiennej. Tutaj też wykorzystane zostały cegły z rozbiórki starego domu. Cegłę układałam z większymi odstępami by przerwy uzupełnić drobnym kamieniem z dość dużą ilością żwiru, materiał również z odzysku czyli z zakończonej budowy na jednym z osiedli miasta przyległego
.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:06, 17 cze 2012

Do góry
malwes napisał(a)

Hidcotowa

Danusiu, mam dwa pytania, jedno bliskie wątkowi, drugie troszkę mniej, ale może je zadam bo temat tu się pojawił....

a) o rabatę hidcotową - ile godzin nasłonecznienia ma ta rabatka, Danusiu? Pytam, bo też mam Hidcota ale w donicach i akurat pasuje mi do wsadzenia najbardziej w miejscu, gdzie jest lekko cieniście a wiem, że lawenda uwielbia słońce. Pamiętam też, że pisałaś Danusiu iż u Ciebie jest dość cieniście, stąd moje zapytanie.

b) Danusiu, skoro wywiązał się wątek "thujowy", to czy ja dobrze myślę, że wszystkie thuje, które polecałaś w różnych miejscach: Smaragd, Yellow Ribbon, Aureospicata, można ciąć? Ja za Twoją radą mam na razie Yellow Riboony i Smaragdy i jestem bardzo zadowolona, są przepiękne. Mam jednak trochę miejsc do wysłonienia i chętnie wsadziłabym coś troszkę innego, tylko coś, co dałoby się ciąć i co lubi kwaśną glebę (stąd odpadają raczej cisy czy świerki serbskie)
A Aurescens czy Sunkist czy Kórnik? Można toto formować, czy już nie bardzo?

Czy, oprócz cisów, w wąskiej rabatce, poleciłabyś żywopłot z jakichś thujek? To musiałoby być coś, co dałoby radę zmieścić swoje korzonki na 60cm .

Moja rabata jest od wschodu, do południa jest tu słońce, ale przy bramie jest więcej słońca, bo brama jest kuta i jak słońce idzie na zachód to przez kraty świeci tutaj i dlatego lawendę mam właśnie tu.
Kocimiętka widoczna na zdjęciu jest od wschodu i zdaje egzamin.

W tym wąskim pasku żadnych iglaków nie polecam chyba że Taxus Wojtek albo inny kolumnowy, Tuj żadnych tutaj bo za wąsko.

Inne tuje można ciąć, Kórnik i Aureospicata polecam bardzo
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:05, 17 cze 2012

Do góry
Cardinal Richelieu

Queen of Sweden
Kolorowe rabaty 22:04, 17 cze 2012

Do góry
Gratulacje!

Ratunku na pomoc:) 22:04, 17 cze 2012

Do góry
Witaj Danusiu

bardzo dziękuję za rady. Ziemię, a raczej piach, cały na pewno wybierzemy, bo on się do niczego nie nadaje.

Bazgrołki moje, nie Ewy też dziękuję. W związku z tym, że jestem wzrokowcem, musiałam sobie namalować to, co zaproponowałaś. Czy tak to mniej więcej miało wyglądać, czy na dole gęściej?
Co na ziemię, kora czy żwir?

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:03, 17 cze 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Iza, Agata, Ania, dziękuję, buziak

Ciesze się, że od paru dni pada ale z drugiej strony... przydałoby się co nieco poplewić znów...
I do tego wczoraj popryskałam mszyce na wisni 'Umbraculifera' i na buku 'Purple Fountain'.... i za godzinkę znów zaczęło padać... do powtórki...

Dzis raniutko wyskoczyłam na pobliski ryneczek i zakupiłam 12 szt ostróżek za 5 zł (z ciekawości zajrzałam do pobliskiej szkółki o połowę mniejsze, niekwitnące były po 6,5 zł

I nie wiem czy sadzić je już w docelowe miejsce - bo darń nie zdjęta... - czy na przechowalnik i przenieść na wiosnę...

A jeszcze po przeczytaniu ostatniej "Magnolii" napaliłam się na piwonie drzewiastą... rosłaby sobie w sąsiedztwie tych ostróżek...

Aaaaale cudne okazy!!!! A nasadzenia doniczkowe również śliczne!
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:03, 17 cze 2012

Do góry
takie bardziej ogólne zdjęcia

Ogród Sylwii od początku :) 22:02, 17 cze 2012

Do góry
Tym razem porozkładałam sobie szmaciory co by potem pojedynczych gałązek nie wybierać bo to żmudne i czasochłonne zajęcie ..... i poszło szybciutko , ciach , ciach i po pracy

Ogród średniowieczny i nie tylko 22:01, 17 cze 2012

Do góry
oto kolejne róże
Chopin
Bajkowy ogród Weroniki 22:00, 17 cze 2012

Do góry
Aniu DS, specjalistko różana, czy widziałaś, żeby z pąka róży wyrastał liść...
I tak się cieszę, że z przemarzniętych patyków rośnie różany krzaczek, tym bardziej, że jest to piękna róża Mr Lincoln.

I Dallas nie dawała znaków życia długo, a już ma pąki, i cieszy.

Paul's Scarlet mocno przerzedzona, a może jeszcze wypięknieje, bo ma sporo pąków. Kwiaty też nie tak piękne jak rok temu.
Kolorowe rabaty 21:58, 17 cze 2012

Do góry
Gratulacje Marta z okazji pierwszej seteczki w nowym wątku, bo przecież to w sumie nie pierwsza
dla Ciebie moja najpiękniejsza ostróżka
W cieniu - zacieniona 21:58, 17 cze 2012

Do góry
Będą kwitnąć naparstnice...
Ogrodowe rewolucje... 21:58, 17 cze 2012

Do góry
hmmmm... czy do mnie nikt nie zagląda?

Jeśli ktoś zajrzy, to może napisze coś o paulovni. Dostałam piękną w prezencie i nie wiem, co mogę z nią zrobić. Z internetu niewiele się dowiedziałam, więc może tu specjaliści się wypowiedzą.

Kolorowe rabaty 21:53, 17 cze 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Dopiero dzisiaj....gratuluję.

Dziękuję Bogusiu
Jakby to tysiączka była to można się bawić))
Kubusiowo 21:49, 17 cze 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Gochna cudeńko
POMOŻECIE ? 21:48, 17 cze 2012

Do góry
Działka rzeczywiście jest wąska, ale długa.
Tam gdzie widać słoneczniki zaczyna się mój ogród warzywny (tam wiem co mam robić , a później jeszcze sadek (tam rządzi mąż, chociaż ja wtrącam swoje trzy grosze) i jeszcze ciągnie się dalej pole. Jutro wrzucę foty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies