Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 18:18, 05 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)

no, wszystko było fotografowane... nawet ...buty
więc mam zagadkę...czyje to buciki/buty ?
...sama bym absolutnie nie odgadła wszystkich... a nawet większości

Buty i torba Goniak

Buty i torba wybitnie ogrodowiskowe....

Próbowałyśmy nawet zidentyfikować kwiatki na moich butach
Prostowanie dużego świerka 18:05, 05 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)

Musisz nabić mocny, gruby kołek drewniany lub metalowa rurkę w pewnej odległości od drzewa i zrobić odciąg .
Należy to jednak robić stopniowo, z wyczuciem a nie na raz.
Co pewien czas napinaj linkę coraz bardziej i drzewko powoli będzie wracało do pionu.

Świerk ma pień około 20 cm średnicy. Metalowa rurka lub kołek drewniany musiałby być naprawdę spory, podobnej średnicy, tylko jak taki skombinuje to potem jak go wbić, takiego ogromnego? Myślałem o czymś takim, na dole są kotwy, i napinacze.

Na dole też coś musi być osadzonego..... i siłą wyrywajaca te kołki będzie nie mniejsza niż przy naciągu w większej odległosci od drzewa..... naciąg w 3 kierunkach.... gdy drzewo pochylone w jednym kierunku....... z punktu matematycznego.... może czegoś nie rozumiem..
Goniak dobrze radzi.... też tak prstuję drzewko bo się pochyliło z czasem....

Nie będę robił tego w trzech kierunkach, zrobię w jednym lub w dwóch, wstawiłem zdjęcia, żeby mniej więcej pokazać jak wygląda mocowanie do kotw.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 17:54, 05 cze 2012

Do góry
Bea napisał(a)

no, wszystko było fotografowane... nawet ...buty
więc mam zagadkę...czyje to buciki/buty ?
...sama bym absolutnie nie odgadła wszystkich... a nawet większości

Buty i torba Goniak

Buty i torba wybitnie ogrodowiskowe....
Moje miejsce na ziemi ;) 17:30, 05 cze 2012

Do góry
Moja " beczka śmiechu " po liftingu, czeka na obsadzenie kwiatuszkami

Moje miejsce na ziemi ;) 17:28, 05 cze 2012

Do góry
...

Moje miejsce na ziemi ;) 17:26, 05 cze 2012

Do góry
Ogród z za "firanki" ...

...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:26, 05 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obiecane nocne zdjęcia

to jest ekstra

Danusiu Ty pewnie w dzień / jak nie leżysz na leżaczku z kawką i ciasteczkiem / to może gdzie tam pracujesz, ale w nocy to już można siedzieć do rana w ogrodzie - tylko po co musi się spać teraz - ja nie wiem .....

pozdrawiam

Kolorowe rabaty 17:20, 05 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Jeszcze kwitnie, to dziś po pracy zrobię, albo poczekaj, mam chyba 1 fotę!

jest

Irenko wygląda na to,że strzał w 10-kę .Zdjęcia nie mam bo szkoda kliszy na mokre,opadłe już kwiecie.W środku jest tak samo tyle,że na "starość"piegi górne bledną do brązowych ...
No to teraz proszę napisz mi jego nazwę .Zaraz się cofnę może przegapiłam?
Mój skromny ogródeczek ... 17:07, 05 cze 2012

Do góry
karolciab93 napisał(a)
teraz troche z innej beczki to akurat nasadzenia w tunelu , pomidorki i ogorki juz pieknie kwitna

jedne z rzadkow groszku, na przodzie cukrowy w tle bodajze fasolka szparagowa a w oddali jaś zalapala sie tez salata, rzodkiewki juz przerwane i ziemniaki

Warzywnik wspaniała rzecz, poradziłabym Ci wykorzystać jakież stare, betonowe płyty i zrobić w namiocie ścieżkę, tak jak u mojej mamy. Będzie dużo wygodniej

Zobacz sama https://www.ogrodowisko.pl/watek/267-ogrod-babci-jasi?page=51
Dwa światy 17:00, 05 cze 2012

Do góry
Moniam, dziękuję za piękny komentarz o moim ogrodzie. Hortensje mi zimują,trochę je okrywam w duze mrozy....pozdrawiam serdecznie

Mała działka, duży dom-brak miejsca i pomysłu na ogród:( 16:53, 05 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
hej
Przy takiej powierzchni tez można zrobić piękny ogród. W małym ogrodzie trzeba zadbać o szczegóły, smaczki. Tu nie ma miejsc w których można zostawić bałagan 'odpuscić'. Ale warto, wystarczy zerknąć na ogrody w Holandii, Niemczech, Belgii, w Anglii- tu jest bardzo dużo małych ogrodów, w których mozna się zakochać. Nie zaczynaj od zastanawiania się gdzie ulokowac skalniak.
Najpierw zaplanuj gdzie powinny być te elementy o których piszesz- gdzie drewutnia, jakieś pomieszczenie gosp czy podobne, jaki kształt tarasu, ajkie z niego zejście ( czy wąskie, po schodach, czy szerokie, może po 1 schodku), z czego taras, kształt podjazdu.
Ja bym uważała z tymi łukami o których pisze Sebek żeby nie przesadzic z ich ilością. natomiast na zdjeciach masz widoczny łuk na ziemi,i on mógłby być kształtem Twojego podjazdu- to chyba 4 i 5 zdjecie. Oczywiscie, może nie będzie paswał ten łuk, bo inaczej wyobrażam sobie podwórko, oceń sama.
Z zaprojektowanego podjazdu, może ścieżki do tarasu, wyjdzie Ci sporo kształtów rabat.
Pewnie jeszcze trzeba wyznaczyć kształty rabat z tyłu. Wrzuć jakiś plan działki,może pomożemy.
napisz jaka masz ziemię, wilgotność, jej, co rosło wcześniej na terenie, czy jest tam słonecznie, czy nie, sąsiedztwo do zasłonięcia czy nie...

Mam taki bardzo prowizoryczny plan mojego ogrodu ale nie mam za bardzo w tym wprawy i wygląda bardzo amatorsko.Na tym planie ulokowane jest wszystko to co ma być na działce.Działka nie posiada jeszcze drenażu ale w tym roku mamy się juz tym zająć więc w przyszłym roku będę juz urządzać ogród tak na tip top.
Na działce mam iły czyli ziemia jest przez 20 cm przepuszczalna potem jest gliniasto piaszczysta.Mam po połowie zacienionych miejsc oraz nasłonecznionych dom stoi frontem na południe.Taras ma na północnym-zachodzie.Drewutnia ma być na północnym-wschodzie.
Rosną tam tuje tak jak to widać na wcześniejszych fotkach,rośnie dąb,rośnie śliwka, i langroda były tam przed naszą wprowadzką.
Na tym moim prowizorycznym planie widać gdzie ma być taras,drewutnia.Zejście z tarasu to ma być jeden schodek w dół na mniejszy taras który zaraz będzie za oknem z salonu(żółty i szary prostokąt po lewej stronie na końcu działki). Drewutnia ma być po prawej stronie prawie przy końcu.Ma mieć wymiary 2 x4 m.Na przeciwko drewutni na ścianie domu bez okna jest ta ściana chce aby rosło coś po kratownicy.Nie wiem moze róże pnące ale tam jest cień więc nie wiem czy będą ta rosły.
Od frontu po prawej stronie w rogu tam gdzie jest dąb chce żeby między tujami a dębem był zagroda dla pieska i składzik na śmietnik.
Wjazd do garażu będzie pod górkę wiec chciałabym żeby był w kształcie łuków(po lewej mniejszy blizej domu po prawej większy).
Na froncie tuż przy schodach chce mieć rabaty ale nie wiem w jakim kształcie czy w postaci koła i kwadratu zachodzącego na siebie czy może czegoś innego.
Po lewej stronie domu tam gdzie jest ten piach a dokładnie za nim chciałabym mieć winogron tak aby odgradzał mnie lekko od sąsiadów bo poza tym winogronem myślę o nasadzeniach jakiś wysokich drzew.Ważna jest dla mnie intymność i wewnętrzny spokój.Nie myśląc o tym że mi ktoś zagląda przez szpary na podwórko.
Co do tego skalniaka to wolałabym aby znajdował się na północnej stronie gdzieś w okolicach tarasu.
Taras ma być ułożony z żółtej pomieszanej z jasną kostką granitową.
Pytajcie ja będę pisała bo nie wiem co chcielibyście jeszcze wiedzieć.Jeśli potrzeba wam wymiary to piszcie jakie i wtedy bede mierzyć i wam podawać.Pozdrawiam i ślicznie dziękuję ze interesujecie się

zdjęcia przedstawiają plan mojej działki oraz mój amatorski projekt ogrodu ten biały punkt po środku to mój dom hihi

.
Mała działka, duży dom-brak miejsca i pomysłu na ogród:( 16:32, 05 cze 2012

Do góry
Diana napisał(a)
witam
Na początku zaznaczę, że twój dom ma piękne kształty
Niestety nie widać wszystkich zdjęć, część to tylko puste miejsca....czekam na reszte zdjęć.
Tutaj jest tak wiele osób z wspaniałymi pomysłami, że na pewno wspólnie da się coś wymyślić
pozdrawiam

Witaj

O jakie zdjęcia ci chodzi Umieściłam raczej wszystkie.Mam kilka bardziej szczegółowych i własnie pod spodem są.Napisz o jakie fotki ci chodzi
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 16:30, 05 cze 2012

Do góry

a może dziurawy garnek, który dostał nowe życie?
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 16:23, 05 cze 2012

Do góry

jeszcze taka kuleczka
Biało-Fiolet 16:04, 05 cze 2012

Do góry
bialofiolet napisał(a)
Rozkwitła moja piwonia! Jest śliczna. Zakochałam się w niej

Mam kilka odmian piwonii, ale Twoja różowa bije moje na głowę Mogę tylko konkurować ilością i ewentualnie moją białą do rywalizacji wstawić... Ale po co ???

I trawnik super
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:56, 05 cze 2012

Do góry
Magjo jesteś niesamowita. Tyle czasu poświecasz mojemu problemowi. Myslę, że strzeliłaś w 1-tkę i jest to rhododendron yakushimanum schneekrone. Pokrój idealny, kolor też.
Mam pytanie co do nawożenia proponujesz:
Sierpień - dodatkowe nawożenie potasem+ musimy dodać magnez bo nam potas go zantagonizuje. Nie musimy dawać w glebę - możesz zrobić oprysk ze dwa razy. Ale jeśli mu brakuje tego pierwiastka - to są to ilości ciupie, jak dasz dobrą ziemię to obędzie się bez nawożenia. Tym jedynie wykluczymy niewłaściwą gospodarkę wodną spowodowaną niedoborem tego pierwiastka.

taki nawóz potas + magnez to jakaś konkretna mieszanka? czy szukam w sklepie magnezu i potasu?
mam dużo pięknej ziemi kompostowej ; więc nią wzbogacic podłoże, czy jednak nawieźć dodatkowo?
Skład mojego nawozu:

tylko taki kwiatek ma fotkę (jeden z kilku paków które się rozwinęły, nie ma jeszcze plamek "zasychających")

Problem z brzydką pustą dużą rabatą 15:41, 05 cze 2012

Do góry
Pierwsza przymiarka trawowa

Ogródek Hanusi po zimie 15:41, 05 cze 2012

Do góry
Haniu ale pięknie u Cb te piwonie są na prawde zachwycające nic tylko chodzić, podziwiać i wąchać szkoda ze nie kwitna dłuzej ale za taka ilosc pakow mozna im to wybaczyc
u mnie ciagle pada wiec truskawki mimo iz sa, nie maja takiego smaku jak te dojrzewajace promieniami slonca.. mam nadzieje ze w koncu skonczy sie taka pogoda bo jak nic wszystkie zgnija ..
wszystkie wysiane od Cb roslinki juz sa duze wiec wezme sie w najblizszej wolnej chwili za wsadzanie w odpowiednie miejsca jeszcze raz serdeczie Ci za nie dziekuje!
dla Cb skromny kwiatuszek
Ogród w Alei Lipowej... 15:28, 05 cze 2012

Do góry
ogrodowa w gruncie bedzie kwitła

a ta szaleje w donicy

i bukietowa ma pąki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:25, 05 cze 2012

Do góry
Danusiu, mam pytanko, chciałabym zrobić u siebie taki żywopłot w poprzek rabaty, na jej zakończeniu (chcę wysłonić od strony bramy).

Gardenarium napisał(a)
A teraz cis

Ekran w poprzek ścieżki optycznie poszerza przestrzeń

tam są 2 m, ale chciałabym tak max na 1,5 m zrobić żywopłot. Czy to musi być cis? Czy np. grab wygladałby też dobrze? Na duże cisy nie mam teraz kaski, chciałabym posadzić takie min. 1 m wys, żeby już trochę odgrodzić się od ulicy...
Jeśli tylko cis wchodzi w grę to czy może to być Wojtek? (wiem, że rośnie szybciej i nie owocuje)

EDIT: dopiero po wstawieniu posta zmiarkowałam, że to to samo miejsce co na ostatnich fotkach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies