Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Witajcie w Wyżełkowie 12:03, 10 lip 2012

Do góry
Bardzo się cieszę, że Wam się podoba Zacznę więc o odrobiny historii i skanowanych zdjęć.
18 lat temu Stary Człowiek spotkał się z Młodym Człowiekiem po raz ostatni. Ktoś zrobił im zdjęcie
Stary Człowiek był już sam, bo jego żona Agnieszka odeszła do Nieba kilka lat wcześniej. Stary Człowiek siedział przed chylącym się domem, na ławeczce, którą kiedyś zrobił specjalnie dla ukochanej Agnieszki i rozmyślał nad swoim trudnym i pięknym życiem.
Młody Człowiek siedział beztrosko na schodach, były wakacje, nie zaprzątały go jeszcze zbytnio "sprawy tego świata", żył sobie spokojnym dzieciństwem i urzekał Starego Człowieka młodością i radością z życia, które wciąż było przed nim.
Stary Człowiek chciał, żeby to życie było łatwiejsze od życia jego i Agnieszki.... rozmyślał co zrobić.
Stary Człowiek miał syna i dwie córki, miał też kilka hektarów nieurodzajnej Świętokrzyskiej ziemi.
Żadne z dzieci nie chciało na niej gospodarować a Staremu Człowiekowi tak trudno było się rozstać z ziemią, która przez tyle lat żywiła jego, Agnieszkę i dzieci. Trudno było rozstać się z lasem który ukrywał jego partyzantów w czasie wojny. Trudno było się rozstać z krowami i kurami,ptakami... wiernymi towarzyszami pięknego życia.
Postanowił jednak rozdać swoją ziemię dzieciom i udać się w drogę do Agnieszki.
Babcia Młodego Człowieka dostała 1 hektar i oddała go swojej córce - mamie Młodego Człowieka.
Ziemia była nieurodzajna, nikt jej nie chciał kupić, więc leżała sobie i czekała, marzyła, by znów ktoś zaczął ją uprawiać.
Pewnego dnia w odległym o wiele kilometrów domu Młodego Człowieka zadzwonił telefon. Ktoś usłyszał westchnienia zapomnianej ziemi. Kupił ją i uprawiał, naprawił stary dom i w nim zamieszkał.
Staś z Agnieszką patrzyli na to z Nieba i bardzo się cieszyli , bo Bóg zdradził im swoje plany wobec Młodego Człowieka... cdn...
Chelsea Flower Show 2012 12:03, 10 lip 2012

Do góry

Chelsea Flower Show 2012 12:01, 10 lip 2012

Do góry
Teraz czas na jeden z ogrodów pokazowych, który zaprojektował Joe Swift. Opis tego ogrodu w moim tłumaczeniu jest taki
Jest to suchy, trwały ogród przeznaczony do eksploracji, ukazujący obszary, jak można poruszać się w przestrzeni. Oddaje on kluczowe sceny które pokazują korzyści z tworzenia przestrzeni poza domem, które są oparte na korzyściach jednostek Teenage Cancer Trust dążących do stworzenia przestrzeni, które są zarówno pobudzające i relaksujące

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 11:58, 10 lip 2012

Do góry
Celina napisał(a)

To mój komp.jak to zobaczył!!

Joanko, w tej masie one wyglądają oszałamiająco!!! te z ciemnym środkiem bardzo mi się podobają
Popówek 11:53, 10 lip 2012

Do góry
Ymma napisał(a)
Tutaj słoneczniki i moje Młode, docelowo w tym miejscu ma być ściana z cisa (widać takie małe coś między słonecznikami) a dołem barwinek

Pomiędzy słonecznikami rosną cisy, dobrze zrozumiałam? Wydaje mi się, że nie jest dobre dla tych cisów to sąsiedztwo słoneczników. Wiem, że chcesz mieć już coś zielonego, a te cisy małe są, tła nie dają, ale nie urosną, jeśli będą musiały konkurować ze słonecznikami. Słoneczniki radzą sobie w kazdych warunkach, uważa się, że nie są wymagające do do zasobności gleby, ale jest tak właśnie dlatego, że mają silny system korzeniowy i wyjadają i wypijają wszystko wokół.
W tym przypadku - kosztem cisów. Tak mi sie wydaje.

Śliczne Młode

Rabata pod oknem -pomocy brak pomysłu i weny 11:40, 10 lip 2012

Do góry
Witam! Od dłuższego czasu śledzę Wasze piękne ogrody i świetne realizacje,kiedy tutaj trafiłam stwierdziłam też tak chcę.Krok po kroku zmieniam wcześniejsze nasadzenia czerpiąc wiedzę z waszych opisów i zdjęć.Niestety mam problem z rabatą pod oknem nic tylko pustka w głowie dlatego byłabym bardzo wdzięczna za Waszą pomoc i podsunięcie pomysłu ,a ja zaraz zabiorę się do realizacji.Rabata jest nasłoneczniona w godz.wczesnorannych do ok.godz.15,jestem też ograniczona nasadzeniami brzegów rabaty ponieważ zimą zalega tam śnieg.Czekam na Wasze podpowiedzi!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:31, 10 lip 2012

Do góry

to sie nazywa taras !!! a nie to coś co ja mam arachityczny taras

Rabata pod oknem - pomocy, brak pomysłu i weny 11:29, 10 lip 2012

Do góry
Witam! Od dłuższego czasu śledzę Wasze piękne ogrody i świetne realizacje,kiedy tutaj trafiłam stwierdziłam też tak chcę.Krok po kroku zmieniam wcześniejsze nasadzenia czerpiąc wiedzę z waszych opisów i zdjęć.Niestety mam problem z rabatą pod oknem nic tylko pustka w głowie dlatego byłabym bardzo wdzięczna za Waszą pomoc i podsunięcie pomysłu ,a ja zaraz zabiorę się do realizacji.Rabata jest nasłoneczniona w godz.wczesnorannych do ok.godz.15,jestem też ograniczona nasadzeniami brzegów rabaty ponieważ zimą zalega tam śnieg.Czekam na Wasze podpowiedzi!
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 11:28, 10 lip 2012

Do góry
Joanka napisał(a)

Gdzie coś takiego dostać ??? powiedz proszę gdyż potrzebowałbym właśnie takiego do ogrodu dziadka
wow poprostu rewelka
Rododendronowy ogród. 11:12, 10 lip 2012

Do góry
Oj widzę, że tu nawet szampan się leje. Następnej tysiączki życzę.
Dla odmiany czas na zmiany... 11:08, 10 lip 2012

Do góry
ale w tzw. międzyczasie zrobiłam sobie przerwę

co prawda z ogrodem ma to nie wiele wspólnego, chociaż trawka ładna była

wybawiłam się jak mało kiedy, skakałam jak małolata a potem do samochodu nie mogłam dojść
jednak starość nie radość
ogrodoweimpresjejolki 11:05, 10 lip 2012

Do góry
Gratuluję Jotka i pozdrawiam
Mój ogród 11:04, 10 lip 2012

Do góry
Weroniko, przeważnie ogrodnicy stają się fotografami, bo chcą uwiecznić, to co tworzę. Ja pojadę to na pewno będą kwitły liatrie (u mnie trochę później), rozwary i inne. Będzie co fotografować. A na razie kilka zdjęć z ostatniego pobytu.
Pierwszy kwiatek rozwara, mam trzy, dwa niebieskie jeden chyba biały.

Przetacznik, pierwszy rok w moim ogrodzie, już wiem że trzeba mu zmienić miejsce.

Bodziszek czerwony, też pierwszy rok u mnie, ale widzę, że mu się u mnie podoba. Fajna roślinka zadarniająca.

Kosmosy, w tym roku posiały się same, rosną wielkie, aż za duże, bo w innych ogrodach są niewysokie. Ale lubię je.

W Gąszczu u Tess 11:01, 10 lip 2012

Do góry
Wklejam w swoim wątku (dla pamięci) inspirację - różanka z ogrodu Anuli_wn:

Jest przepiękna Projekt Danusi, dla porządku dodam.
Kolorowe rabaty 11:00, 10 lip 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Na rabacie 1 są czosnki i chciałabym je tu zostawić,może jakieś ładniejsze znajdę to wymienię

Marta, oczy przecieram, to u Ciebie?

Nie wiem czy to komplement,ale pewnie złych zamiarów nie miałaś ...?))))))))))))))))))))))))))
To jest rabata nr 1 ,która nie może być szersza bo zbyt dużo ujęło by się trawnika,a to tylko 5-o metrowy prostokąt
Obsadziłam ją roślinami ,ale nie jest to gotowa rabata .Muszę zdecydować się które hosty zostawić dodać ich ilość i przełamać te zielenie różowymi chyba żurawkami pink coś tam )))))))))))
Na razie włożyłam tą królewską w jednym miejscu A tu jej jeszcze nie ma.Hortensja kwitnie to zdjęcie jest nieaktualne.
Dziękuję Ewo
Rozpoznawanie odmian róż 10:59, 10 lip 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)
Poproszę o pomoc w identyfikacji różyczki

Czy ona pachnie?
To pnąca róża czy wielkokwiatowa?
Bo te pędy jakies takie szczuplutkie .
Przydałoby się jeszcze kilka zdjęć, czerwone róże nie są łatwe do rozpoznania.
Rozpoznawanie odmian róż 10:56, 10 lip 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Basiu, czy ona jest czerwona czy różowa?
Na moim monitorze ma taki nieokreślony kolor

Aniu, ona nie jest czysto czerwona, ma taką przybrudzoną, ciepłą i 'miękko' nasyconą czerwień. Znalazłam jeszcze inne zdjęcie, może lepiej oddaje jej właściwy kolor

Basiu, znalazłam coś podobnego, też o intensywnym aromacie
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.3266&tab=36

Ale czy to ta róża..
Mało jest informacji na jej temat.

Znalazłam jeszcze kilka podobnych kształtem róż, ale raczej o słabym zapachu, np. Paola
http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.19882.1&tab=36

ogrodoweimpresjejolki 10:50, 10 lip 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)
o jak mi się podoba ta chmura gipsówki, ja też chcę taką czy szybko się tak ładnie rozrasta?
Powiedz czy pysznogłówka, rzeczywiście przyjemnie, aromatycznie pachnie? Szukałam sadzonek wiosną, ale jakoś się nie udało...
A wiśnie dojrzewają i u mnie mam w sumie 5 drzewek, więc i mnie drylownica się przypomni
Pozdrawiam : )

Ja dostałam kawałek korzenia gipsówki i co roku mam taki gwiezdny pył w lipcu
Pysznogłowkę dziś powącham, bo wczoraj mój zmysł powonienia opanowany został przez róże Pachną cudnie w takie ciepłe słoneczne dni ...

Moja New Down przycięta wiosną do gruntu teraz pięknie rozgościła się na nowej kratce
Rododendronowy ogród. 10:48, 10 lip 2012

Do góry
Bogdzia nas raczy bajkami ,wierszami
Chwali od świtu gośćmi ptakami
Płazy i gady to u niej normalka
Taka z Niej rodendronowa Ogrodowiczanka

Każdego zasypie mądrymi radami
Zachwyci galerią z pięknymi kwiatami
I chyba tak 1000- ym postem już „przynudza „
Dzięki Niej z twarzy spływa każda burza

Podjęła forum na swej pięknej ziemi
Prywatny „portal” szczęśliwcy widzieli
Teraz tabuny gości tam zjeżdża
I Maja w Ogrodzie niedługo zamierza

Chyba jasno i nie brzydko
Napisałam prawie wszytko
Teraz wzniosę za Nią toasta
Niech żyje Bożenka długo i basta

Rododendronowy ogród. 10:37, 10 lip 2012

Do góry
Witam Cie Bozenko niezmiernie cieplutko
W Twoim ogrodzie jestem zakochana bez pamieci, za to co stworzylas, ta przestrzen, atmosfere jaka tam panuje...za wszystko!!!
czesto razem z synkiem podgladamy twoich ogrodowych "gosci" ...on to uwielbia...czytam mu rowniez twoje niesamowite historie
Bozenko za cieplo, serce, to co pokazujesz i co przede wszyskim tworzysz ...DZIEKUJEMY z calego serca !!!!
Dziekuje rowniez za wzmianke o mnie w twoim niewiarygodnym wierszu z okazji rocznicy ogrodowiska!!!!
Pozdrawiamy i zostawiam troszke mojego nieba...aby ciemne chmury zawsze cie omijaly...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies