Witam,nie chciałabym się wymądrzać,ale odmiana Catawbiense Grandiflorum ma kolor fiołkowy,a to jest najprawdopodobniej odmiana Progres z "kroplą"czerwonego wina w środku ,rzeczywiście kwitnie pięknie.Trzeba tylko uważać na mróz,bo jest dość wrażliwa.Pozdrowienia
Wczoraj......brukarze poszli sobie.......
straciłam na pożegnanie, pół dnia.....trudno było się rozstać się.......z pieniążkami
i tytaj powinna być fotorelacja......., ale plac do dziś zasypany piachem, zdjęć nie ma.....
...ale prawie na ukończeniu klomby, o których pisałam....
brakuje jeszcze nasadzeń przy bukszpanach....chciałam delikatną jasnotę lub trzmielinę i chyba jeszcze dojdzie róża....
Wróciłam z ogrodu o 22.10, po podlewaniu ogórki już posadzone i dynie olbrzymie, jutro reszta dyń i cukinie, zdjęcia nie za bardzo bo juz się robiło ciemno jak sobie przypomnialam ,żeby cokolwiek pstryknąć dynie olbrzymie teraz jeszcze malutkie fasola Jaś zaczęła piąć się po leszczynowych kijach kapusta wczesna okopana, sałata po pikowana groszek kwitnie
Kto wie co to za potwór?
Przyszedł sobie spać na moim pomidorku, sprawdziłam nic z zewnątrz nie zjadł. To chyba nie turkuć podjadek, bo ma za słabe nogi na kopanie w ziemi. Oczywiście wspaniałomyślnie darowałam mu zycie, bo nie jestem taka, żeby za spanie na moim pomidorku go ukatrupić.
laik ... ale jej kanny rosną do 2 metrów prawie !!! ... i żadnych nawozów ... tj żadnych sklepowych same naturalia ... jak u Irenki przeczytałam, że jej przetrwały zimę w trocinach to zadzwoniłam i pytam w czym trzymała nasze ... chyba żałuje, że mi je dała
Jak sobie kury wychodujesz w ogrodzie to też będziesz miala nawóz naturalny chwastów nie będzie bo wyskubią, same zalety
prawie, bo trawki też nie będzie i tylko klepisko, zamiast tego romantycznego zakątku
Ten został strasznie poturbowany przez zime i ledwo dycha ...
Wiesz co, Jolu, ja bym chciała, żeby moje tak "ledwo dychały"... Przeszłam w tym roku rewolucję powojnikową i prawie wszystkie są jeszcze przedszkolaczki. Ale przyznam, że Jerzy Popiełuszko, którego m.in. nabyłam, nie jest przereklamowany. Rośnie jak na drożdżach i ma już pełno pączków. Nie mogę się doczekać, kiedy buchnie, bo ponoć piękny! A ten niebieski, to Multi Blue? Jutro sfocę mojego (teraz trochę za ciemno )
Pozdrawiam Jolu!
Ele, to zdjęcie zeszłorocznee, bo aktualnie ten powojnik jest jeszcze nie do pokazywania.
Nazwy niebieskiego nie znam ...
Zajrzę jutro do Ciebie, a teraz zmykać spać, bo chrapanie zza sąsiedniej ściany dobiega i nie słyszę własnych myśli
Wiesz co, Jolu, ja bym chciała, żeby moje tak "ledwo dychały"... Przeszłam w tym roku rewolucję powojnikową i prawie wszystkie są jeszcze przedszkolaczki. Ale przyznam, że Jerzy Popiełuszko, którego m.in. nabyłam, nie jest przereklamowany. Rośnie jak na drożdżach i ma już pełno pączków. Nie mogę się doczekać, kiedy buchnie, bo ponoć piękny! A ten niebieski, to Multi Blue? Jutro sfocę mojego (teraz trochę za ciemno )
Pozdrawiam Jolu!
Maju, Kajtkowi wiele można wybaczyć,bo on jest zabawny i kochany. Haniu, w tamtym roku klekotały dwa boćki, i to chyba na Kajtka. U sąsiadów przybyła kotka,więc i dzieci mieć będzie,ha,ha. Bogdziu, ale Ci wątki rosną...jak Twoje rododdendrony, a zdjęcia Twoje i nasze to dokumentacja Twojego pięknego ogrodu i miłego spotkania z 19.maja. Boćka mam kilka ujęć, gdyby naszła Cię wena twórcza, boćki podeślę. Pozdrawiam.
A ja uczę się nowego aparatu, a w przerwie na relaks zrobiłam podsumowanie paru majowych kolorów,bo maj się zbliża ku czerwcowi:
Bzy, fiołki, przebiśniegi, krokusy, weigele, różaneczniki, tulipany, kalina, tawuła,magnolia.
Magnolia, akacja, skalnice, bzy,bergenie, azalie, clematisy, głóg.
I jeszcze można wymieniać. To na dobranoc.
Weroniko, chyba polubiliście się z nowym aparatem, zdjęcia super i wszystkie reporatyaże też
Kalinę uwielbiam, niestety przekwitła, cieszę się, że pokazujesz swoją a Kajtek ma podobne gusta kulinarne jak moje psiaki
pozdrawiam
Konstancjo, nie wiem czy pytałaś o rzucik Danusinej rabaty czy całego ogrodu ?
w każdym razie wklejam projekt Dany rabaty pod domem- tej, którą teraz realizuję
dar ma, to fakt ! \a mi brakuje cisów, kwadratu z bukszpanów i 2 traw. Tadam !!!
Wiem ze to nie forum budowlane ale to zdjęcie jest dla Bogdzi
Jeszcze nie skończony dojdą trasy z drewna i barierki .Dzisiaj impregnowałam drewno na tarasy malowałam listwy i tak codziennie .Nie żałuję Bogdziu .Jakie kwiaty widzisz wokół mojego tarasu?
Ale uroczy ten twój dom i finisz coraz bliżej; trzymam kciuki, aby wszystko poszło jak najlepiej;
kunę trzeba gonić; u nas była na strychu i tłukła się okrutnie, potem w nocy do sąsiada i kury mu wybijała, aż pewnego razu przepadła, chyba pod auto wpadła!
pozdrawiam Dajano
Wiem ze to nie forum budowlane ale to zdjęcie jest dla Bogdzi
Jeszcze nie skończony dojdą trasy z drewna i barierki .Dzisiaj impregnowałam drewno na tarasy malowałam listwy i tak codziennie .Nie żałuję Bogdziu .Jakie kwiaty widzisz wokół mojego tarasu?
Dajano, pamiętam, że gromadziłaś róże w białych i różowych kolorach, do róż pasują powojniki białe i niebieskie, lawenda lub szałwia niebieska, trochę zieleni bukszpanów i białe hortensje Anabelle i Lime Light.
Białe i niebieskie bratki, a wczesną wiosną niechby kwitły niebieskie poduchy floksów szydlastych i białe wczesne tawuły,a może białe bzy, i kalina, białe duże fiołki i konwalie...Może też biały żwirek w pobliżu Twojej niebieskiej ławeczki?[
img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/15/152828/original.JPG[/img]
Przepraszam, że się wymądrzam niepytana, a zdjęcia po wykorzystaniu mogę wyrzucić, żeby Ci nie robić bałaganu. Popatrz, bo wiele roślinek mogę dla Ciebie już doniczkować. Pozdrawiam i dobrej nocki.
Floksy szydlaste są niebieskie, różowe, białe, karminowe.
Białe duże fiołki są ozdobne z kwiatów a potem z liści. Obok biała skalnica.
Niebieskie poduchy z żagwinów
Nowo zakupione ziołowe donice wreszcie się zapełniły... Mamy świeżą bazylię, szczypiorek i pietruszkę... Szkoda że nie ma jeszcze czwartej bo z warzywniaka wzięłam młode sadzonki koperku...
W salonie cieszą imieninowe herbaciane róże Już nie mogę się doczekać kiedy będę miała swoje w ogrodzie...
Klematisy masz olbrzymie!!!
u mnie nawet pączków nie ma!
Dwa piękne straciłam tej zimy, ale dokupiłam dwa młode, które już kwitną i trochę o drobnych kwiatach, więc będzie co oglądać Myślę, że przy nowych kratkach będzie im dobrze. Dostały wiosną dawkę nawozu długodziałającego, więc liczę na ich wdzięczność. No i nóżki mają w cieniu, tak jak radzą fachowcy
Jolu mojemu M bardzo sie klematisy podobają ,no to kupiłam takie wypasione.w szkółce .jeden padł od razu .a był w kolorze niebieskim ,śliczny! a drugi sie czai! teraz mam od roku z biedronki pnie się szybko ale nie ma ani pączka .Zobaczymy co z niego będzie.Też mają stópki w cieniu
Ja też ponosiłam różne porażki w temacie klematisy, ale się nie zrażałam i nie jest źle