Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowe rabaty 22:58, 12 cze 2012

Do góry
Leonardo da Vinci ???
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 22:57, 12 cze 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Pięknie Róże boskie (chyba się skuszę na jakieś nowe... jednak...), żurawkowa rabatka bardzo... okrągła Fajne te żurawki Moje też się w końcu ruszyły
pozdrawiam!!

żurawkową musze powiększyć, tzn średnicę, bo jak mój się weźmie do koszenia, to będzie po żurawkach!

i baiała ostróżka, która rok temu była fioletowa, no jaja

Miniaturowy ogródek 22:57, 12 cze 2012

Do góry
Setkę przegapiłam. Gratulacje GabiK

Mój jesienny ogród 22:56, 12 cze 2012

Do góry
Teraz obiecane dzisiejsze fotki. Bardzo się ucieszyłem, gdyż zakwitł mi piękny irys, czyli siódmy w mojej kolekcji
.

A to już zakwitł mi prezent od Monteverde.
Irenko ja też mało jestem, z braku czasu i muszę chodzić wsześniej spać aby mieć jeszcze siłę do roboty. Muza z lat '80 to moja ulubiona, choć jak już Ci wspominałem prawie od roku przestawiłem się całkowicie na Ruską muzę, mała zmiana nie zaszkodzi, jeszcze raz dziękuję za pamięć.
Życzę dobrej nocki, uciekam spać
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:55, 12 cze 2012

Do góry
Karolina gratulacje z 300

Dla odmiany czas na zmiany... 22:55, 12 cze 2012

Do góry
A czemu się nie chwaliłaś, że masz urodziny!!!!????!!!!

Wszystkiego najlepszego, zdrowia, szczęścia i zielonego hehe

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:55, 12 cze 2012

Do góry
Ten krzew to tawuła japońska - bardzo fajnie prowadzona. Proponuję wysypać granitowy żwirek i posadzić to :
Gardenarium napisał(a)

Czyli Ophiopogon planiscapus "Nigrescens" i albo Ilex crenata "Golden Gem" (powyżej) albo żurawki Citronelle - i wtedy powstanie taka kompozycja jak u Danusi

Miniaturowy ogródek 22:55, 12 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Perukowiec został, Jarek pewnie szczęśliwy

Perukowiec to po prostu numer jeden po tej stronie

Miniaturowy ogródek 22:53, 12 cze 2012

Do góry
Na koniec moment montażu ściany dla lustra

Kolorowe rabaty 22:53, 12 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)
Marto i ja trzymam kciuki,

Leonardo dla Ciebie , kwiat jeszcze w pączku

Czy o takie zdjęcie Ci chodziło ?

O takie,ale ja zrobiłam inne nieco i raczej twoje eksperckie oko będzie niezbędne
Dziękuję za kciuki pomogły dziś,jeszcze jutro 2 przedmioty.
A na państwowe to mszę zamówię chyba )))))))
Miniaturowy ogródek 22:52, 12 cze 2012

Do góry
Perukowiec idealnie się wpisał w to miejsce, a w Toyocie kolejne dwa drzewa zapakowane

Miniaturowy ogródek 22:51, 12 cze 2012

Do góry

Miniaturowy ogródek 22:50, 12 cze 2012

Do góry
Natomiast Jarek zajął się rozpakowywaniem paczki z... ... nowymi roślinkami, Ta dan, dostawa przyszła M in. nowe jeżówki

Miniaturowy ogródek 22:48, 12 cze 2012

Do góry
Tymczasem Gabrysia przyszła z pracy i rozpoczęła od podlewania doniczek z kwiatami sezonowymi - widać w niej prawdziwą i troskliwą ogrodniczkę

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:47, 12 cze 2012

Do góry
sprawdzam, czy tej 300 nie przegapiłam!
chyba juz będę Karola gratulować

Miniaturowy ogródek 22:46, 12 cze 2012

Do góry

Miniaturowy ogródek 22:46, 12 cze 2012

Do góry

Miniaturowy ogródek 22:45, 12 cze 2012

Do góry

Tu na razie jest ściernisko... 22:45, 12 cze 2012

Do góry
Witam serdecznie wszystkich ogrodomaniaków

słowa piosenki Golców towarzyszą mi od trzech tygodni niemal bez przerwy, ponieważ właśnie 3 tyg temu otrzymaliśmy z mężem w spadku gospodarstwo, miejsce, które zupełnie nagle i niespodziewanie stanie się kiedyś, w przyszłości, naszym domem. Domem przed którym będzie mój własny ogród. Ogród o którym nie mam zielonego pojęcia, ogród który jeszcze niedawno w myślach był jedynie równiutką trawką otoczoną żywopłotem ...

No tak – niedawno – dopóki koleżanka nie poleciła mi Ogrodowiska! Zaczarowaliście mnie swoimi aranżacjami, przepysznymi kolorami, które prezentują się zachwycająco!
Odwiedzam tutejsze ogrody z coraz większym zachwytem i coraz bardziej pewna, że mój jednak nie skończy się li tylko na trawce...

Co mamy?
oprócz pola dostaliśmy także kawał działki „budowlanej” 50m x 100m na której stoją: budynek gospodarczo-mieszkalny (w odległej przyszłości pozostanie jedynie jako gospodarczy), stodoła oraz budynek gospodarczy z „poddachem”, w którym obecnie urzędują dwie suki.

w tym roku planujemy uprzątnąć działkę z samosiejek, nawieźć ziemi na obniżony teren przy wjeździe od strony wschodniej (od strony zachodniej ziemia będzie z wykopów pod dom), rozebrać stare drewniane ogrodzenie i zastąpić je siatką. Być może uda się także dociągnąć wodę (teraz jest tylko ze studni) i to pewnie będzie wszystko na co wystarczy funduszy...

już w myślach umieściłam na działce nasz przyszły dom - dworek z projektu Tercja

oraz wstępnie podzieliłam dostępne miejsce, w przyszłości będzie to wyglądało (mniej więcej) tak:

od strony wschodniej na całej długości będziemy mieli za sąsiadów teściów co niestety nie napawa nas hura-optymizmem, więc od razu kombinuję jakie ogrodzenie żywopłotowe nasadzić, żeby spełniło funkcję skutecznie odizolowującą...
teść od drogi oraz do połowy naszej "części reprezentacyjnej" ma żywopłot z buku i (póki co) ja także będę chciała zasłonić frontową (od północy) siatkę bukiem (bo dobrze maskuje) - do jesieni mam jeszcze trochę czasu do namysłu...

czytam wszędzie na Ogrodowisku, że nasadzeń czegokolwiek nie powinno sie rozpoczynać przed otynkowaniem domu - nasz jeszcze jest w planowych powijakach, a ja już mam kilka nasionek w domu...
jak myślicie - żywopłot wokoło (tzn strona północ i wschód) oraz przedogródek w części północno-wschodniej to jednak za dużo będzie i bardzo przeszkodzi w budowie?

co do samego przedogródka, to miałam już kilka koncepcji, ale wzajemnie sie wykluczają i ostatecznie nie zdecydowałam się na nic... chciałabym popełnić jak najmniej błędów, dlatego też piszę tu do Was elaborat, bo mam nadzieję, że pomożecie nakreślić [na razie tylko] schemat tego przedogródka...
sama część reprezentacyjna przed dworkiem raczej powinna byc symetryczna i "poukładana", jednak wytyczona bokiem droga, której nie chcemy przesuwać oraz mój obecny zachwyt ogrodami angielskimi skutecznie utrudniają myślenie
no ale - tak czy inaczej: część wschodnia oraz (w przyszłości) część zachodnia powinny się zgrywać, a po nawiezieniu ziemi na część płn/wsch jesienią zechcę coś już może zasadzić na rabacie na przyszły rok - a przynajmniej zechcę wytyczyć granice rabaty, aby zasiac wokoło trawę...

no i przyszedł czas na podsumowanie czego oczekuję od ogrodu i ile czasu na niego będę miała - trudne to do określenia osobie, która do tej pory nawet kaktusa potrafiła uśmiercić
mam nadzieję, że na dbanie o rabatkę znajdę wystarczająco dużo samozaparcia (bo wtedy i czas się wygospodaruje), jednak nadal bardziej od kwiatków zachwycają mnie "krzaki" np. takie:

no ale tego typu zestaw to dopiero po budowie domu - zdaję sobie z tego sprawę

tymczasem ...
TU NA RAZIE JEST ŚCIERNISKO ...
część płn/zach czyli zupełnie zarośnięta duża część przedogródka widziana od strony wjazdu (w miejscu samochodu będzie frontowa ściana domu)

oraz widok od strony gospodarstwa na drogę wjazdową i na część płn/wsch, czyli mała część przedogrodka, którą chcę już teraz natychmiast zagospodarować

pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Kinga
Miniaturowy ogródek 22:45, 12 cze 2012

Do góry
Zdjęcie dnia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies