Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe rewolucje... 22:42, 11 cze 2012

Do góry
Witajcie Ogrodomaniacy

jestem stałym bywalcem forum od ponad roku. Na początku cichym i zakochanym w Danusinym ogrodzie, później zarejestrowanym i zakochanym w wielu Waszych ogrodach. Jednak zeszły rok był dla mnie rokiem ciężkich wyzwań (obrona mgr) i zmagań z chorobą mojej córki, później moją i zabrakło czasu i siły na ogród. A no właśnie, bo ogród mam, nie wiem, czy właściwiej będzie napisać: " jeszcze nie skończony" czy: "dopiero zaczęty". Mieszkam pod Warszawą w Łazach i tutaj jest "moje miejsce" na ziemi.
Początki: sadzenie jakichkolwiek roślin, byle gęsto - myślę, że większość zna to z autopsji... Później przesadzanie roślin i wymyślanie nowych rabatek. A dziś, po roku przerwy mój ogród to obraz hmmm... "dzieło szalonego artysty" i dodatkowo strasznie zachwaszczone.
To co zyskałam: nauczyłam się cierpliwości: przestałam kupować rośliny "na zaś" i sadzić gdziekolwiek. Mam ogólny pomysł na ogród, ale nie mam planu całościowego - stąd moja wizyta (mam nadzieję, że pierwsza, ale nie ostatnia) na tym pięknym forum. Widzę, jak sobie pomagacie, doradzacie i wspieracie. Mam nadzieję, że mogę skorzystać z tej ogrodniczej (i nie tylko atmosfery .
Aha, zauważyłam też kilka znajomych duszyczek z forum budowlanego - pozdrawiam

I od samego początku proszę o Wasze sugestie.
Przed domem mam takie oto rośliny (chodzi o rabatę na pierwszym planie):

i chciałabym zmienić troszkę tę rabatę. Mam zamiar przesadzić jukkę, a w jej miejsce, no właśnie... co dać w jej miejsce? Czy dosadzić trzecią kosodrzewinę, czy zamknąć jakimś iglakiem na pieńku, czy może czymś kulistym?
Co o tym myślicie?

Miniaturowy ogródek 22:39, 11 cze 2012

Do góry
Agatko, plac jest piękny, cały jest niżej, jest świetnie rozwiązana woda, siedzisz jak w jakiejś enklawie. I chyba to nie na Euro, tylko za Euro. Z funduszy unijnych.
Kamienice stoją ciągle takie same, ze zdjęciami. I festiwal kultury żydowskiej też jest. I teatr żydowski tuż obok.

Pokażę jeszcze, jak wygląda woda na placu. Chociaż obiekt na pierwszym planie nie wyszedł najlepiej.

Agatko, jak będziesz w Warszawie, to koniecznie się odezwij.
Ania i róże i cała reszta :) 22:39, 11 cze 2012

Do góry
I ostatnia seria
Cardinal Hume

Chocolate Ruffles

Jeszcze razLavender Dream
Puste pole z wysepką kwiatową 22:39, 11 cze 2012

Do góry
Elfik napisał(a)
Zakwitł mój młody podmarznięty żylistek Strawberry Fields

Moja najukochańsza tawułka Bullata zaczyna kwitnąć. Śliczna by była z niej obwódka... Ale na razie mam tylko dwie

Agawowisko zrobiłam

I zmiana aranżacji na ganku...

Kula - bomba!

I dotarłam i podziwiam kulka zachwycająca, agawy nadają ciekawy charakter, a tawułki tej nie znam widziałam, tez inną, fajna odmianę paproci
no a róża powala, przecudna czyli humor jest
Ania i róże i cała reszta :) 22:37, 11 cze 2012

Do góry
Queen Elizabeth

Old Port

Pink Gr.

Ogrodnik mimo woli 22:36, 11 cze 2012

Do góry
Aniu, ale pędzisz, nie nadążam za Tobą. Na Twoje 600 stronek moja dzisiejsza pierwsza róża

Dolina Tęczy 22:36, 11 cze 2012

Do góry

Krzewuszka przesadzana na wiosnę i od razu przywalona zwałami gliny w toku murowania - mimo wszystko pięknie zakwitła

Przymierzam się do jej przycięcia po kwitnieniu - tniecie swoje? Jak mocno? A kaliny koralowe i kolkwicje?
Mój zielony świat malowany roślinami... 22:35, 11 cze 2012

Do góry
waska napisał(a)

Waska czy to jest rojnik?
Ania i róże i cała reszta :) 22:35, 11 cze 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Star Profusion

To jeszcze dopytam o tę różę.
Jak Ci ona przezimowała ?

Dzidko, jeszcze nie zimowała, to wiosenny zakup.
Kupowałam tę różę kilka razy, raz wyrosła z niej Tommelise, drugi raz sadzonka padła, bo mrówki zrobiły w korzeniach mrowisko.
Ale chyba nie powinna mieć kłopotów z zimowaniem, kilka dziewczyn ją ma i nie narzeka.
Bajszowe klimaty 22:35, 11 cze 2012

Do góry
Kurcze blade muszę Wam to pokazać - normalnie dostałam bzika jak to zobaczyłam. Jak ktoś ma dziecko powinien czym prędzej taki domek zbudować u siebie,. Piszę o tym, bo ja wychowałam się na drzewie, sama samiusieńka nik mi się nie wtrącał. Miałam swój domek ale nie taki piękny. Nic tak nie rozwija wyobraźni jak fajny domek na drzewie. Nic taknieuczy szacunku do przyrody, jak ciągłe obcowanie z nią właśnie w taki sposób. Nic tak nie uczy rozumieć potrzeby naszych młodszych braciszków, różnych robaczków i żyjątek. Mamusie zróbcie taki swojemu maluchowi - znaczy namówcie tatusiów. Nie pożałujecie Ja do końca życia będę z sentymentem wspominała ten czas spędzony na drzewie, póki siłą niomal mnie z niego nie ściągnięto - gdy poszłam do liceum.
Zdjęcie jest z Interenetu nie wiem czyje - na facebooku udostępniła je pani Krystyna Szelag.
Rododendronowy ogród. 22:34, 11 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Bogdziu, jak zawsze karygodnie spozniona spiesze (ha, dobre sobie) z gratulacjami Idziesz jak burza i tak trzymaj

A dzieciol jaki rozbojnik. Natura jest niesamowita

Dzięki Kasiu a Twoja róża jak by z bitej śmietany była.Śliczna.
Ania i róże i cała reszta :) 22:32, 11 cze 2012

Do góry
Friesia

Lavender Pinocchio

Boule de Neige

Aspirin Rose
Bajkowy ogród Weroniki 22:31, 11 cze 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Moja modelka, jaśniutko różowa piwonia...

Zbieram szczękę z podłogi.....piękna.
Córa i Wnusia "przeprzystojne" Weroniko - po Mamie i Babci, nie może być inaczej
Ania i róże i cała reszta :) 22:30, 11 cze 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

Star Profusion

To jeszcze dopytam o tę różę.
Jak Ci ona przezimowała ?
Dolina Tęczy 22:29, 11 cze 2012

Do góry
Ogród w budowie - nieustającej 22:27, 11 cze 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jolu, piszemy o lawendzie, której sadzonki w doniczkach w ramach wymiany wydałam na spotkaniu u Bogdzi. Ona jest inna i nie zimuje u nas, podobnie jak francuska bardzo mocno pachnie. Ma grube ząbkowane szare liście, sporo jej widziałam teraz we Włoszech, w jednym z ogrodów, tu jej kępy są na zdjęciu poniżej, szczegóły lepiej widać w lewym dolnym rogu.

Czy ja ją już mogę wysadzić do gruntu ?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:27, 11 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)
Marzenko, alez cudowna metamorfoza. Zapiera dech w piersiach!!!!
Jestem pod wielkim wrazeniem, odwalilas kawal swietnej roboty projektanckiej (nie wiem co to za slowo stworzylam ) i ogrodniczej. Czapki z glow!!!!

No i gratki Pershingu na okolicznosc 400 Kolejnych setek i tysiecy stron!!!!

Kasia dziękuję za pochwaly. U ciebie piękna metamorfoza, zrób nam też fotki. Śliczna róża, czy to ta szczepiona w donicy???
Ania i róże i cała reszta :) 22:26, 11 cze 2012

Do góry
I kilka róż:

Anne Boleyn

Winchester Cathedral

Star Profusion

Mój zielony świat malowany roślinami... 22:26, 11 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Ale ładnie je podzieliłaś - jeszcze w tym roku się rozszaleją

dzięki
a je też podlac tym yyy nawozem bo nie pamiętam nazwy ?
Dolina Tęczy 22:26, 11 cze 2012

Do góry
Monia - ja nie cierpię chemicznych oprysków ale jak mus to mus.
Przelecialam cały ogród prawie - mszyce mam nawet na hortensjach, rododendronach i powojnikach - MEKSYK!
Do tego świeżo zakupiona limelight zaczęła mi wczoraj dosłownie mdleć w oczach - dwie mam wsadzone obok siebie, jedna ładna i jędrna a druga oklapnięta - dobrze, że rzuciło mi się w oczy...nie wiem co jej - wyglądało na to, ze za mało wody, choć obie podlewane jednakowo..tamta jednak jakby trochę krzywo wsadzona i woda ściekała w dół - poprawiłam, podlałam (nawet na noc butelkę jej zostawiłam z wodą w ziemi) no i dzisiaj juz lepiej - nawet pączki się pokazują Oczywiście oblepione jakimś owadzim badziejstwem, ale opryskałam...
Anabelki też jakieś kaprawe i pogryzione i liscie zczarniałe - ale pączki mają - a najwięcej te w tym roku na wiosnę wsadzane - przy wiosennych porządkach u Mamy oddzielone od matecznej rośliny Ledwo po dwa patyki z ziemi wystają a po kilka pąków mają

Masakra z tymi roślinami - gorzej jak z dziećmi

Cisa też spryskalam trochę owadobójczym, ale już wyczytałam, że z tymi tarcznikami to gruba batalia nas czeka, więc jutro jadę po specjalny srodek na to...trzymajcie kciuki, żeby udało się go uratować bo się wścieknę normalnie jak takie wielkie drzewsko nam szlag trafi !

A poza tym wszystko rośnie i cieszy oczy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies