żwirek,a raczej kamyk w kółkach na wejściu jeszcze nie dokończony,ale mogę pokazać chociaż kolorek długo myślałam czy powinien się odznaczać czy pasować do koloru domu czy do czegoś....... W końcu pojechałam, ujrzałam ten i wiedziałam że poprostu bardzo mi się podoba A to chyba najważniejsze.Oglądam przecież to miejsce codziennie ...........
dorzuciłam tam jeszcze kilka większych kamyków z jasnymi żyłami
Witaj, bardzo ładne to ciurkadełko. Bardzo podobają mi się te większe jaky paskowane kamyki.
Czy ciurkadełko kupowałać gotowe? Jak to się motuje? Kupiłam coś podobnego i nie umiem poraddzić sobie z tematem.
I kolejne opóźnienie ale mam zaległości
Bożenko, gratuluję 900 stronek; to ciekawy, towarzyski i miły wątek, wszyscy biegniemy tu jak do ula
Irenko ale mi wkleiłas kwiaty. Chyba po to zeby jak mówi Ania wydłubac je z monitora. Cudo, cudo, cudo........
oj Ania, ma zawsze fajne pomysły ale wkleiłam je, bo wiem, że naprawdę ci sie podobają
Te fajne pomyśły wprowadzane w zycie.... oczywiście przeze mnie nie zawsze są bezpieczne
A piwonia piękna... Chyba jutro pojdę po kolejne piwonie z tych niepełnych..mam ciemne.... a są w sklepie różowe....
Widzę, że nikt nie zagląda chyba wszyscy prosto z ogródka przed tv na mecz )
A ja mam kolejne pytanie !
Chodzi o ten frgment ogródka (poniżej)
Otóż, aby uspokoic i uzupełnić obecne nasadzenia kupiłam berberysy w kolorze bordo i żółtym
i tak od lewej mam świerka, trzy bordowe berberysy do wsadzenia i klon tatarski
z prawej też świerk tylko inny kolor później pięć żółtych berberysów między którymi jest perukowiec i kończy się na takim żótym chyba cyprysiku (forsycja która rośnie koło świerka zostanie przesadzona w inne miejsce)
Teraz pytania
1. Czy tego cyprysika tez przesadzić i do klonu żótłe berberysy pociągnąć? A moze coś innego?
2. Przed berberysami planuję posadzić trawy. Myślałam o Hakonechloa przed bordowymi żółtą a przed żółtymi zielono białą. Co o tym sądzicie? czy lepiej coś innego?
Szerokość tej rabaty to ok. 1m pośrodku i 2m po bokach
Barbaro, oto mój skayrocket jako spirala mojego cięcia,z którego nie należy brać przykładu. Cięłam go na "oko" jak był już dość duży. Lepiej ciąć od małego. Jak chcesz to zrobić porządnie,to wpisz w google np. cięcie iglaków. Gdzieś widziałam taką instrukcję, może na YOU TUBE...? Jak znajdę, podam.
Oczywiście, jak wszyscy byłam zainteresowana wizytą w Ogrodzie Danusi, Świętem Róż.
Dobrze, że nie pojechałam, o jedno wydeptywanie mniej, takiej super trawki. Podziwiałam relację, jak zwykle ogród Danusi dopracowany w każdym szczególe, piękny i elegancki.
Na stole wśród poczęstunku znalazły się pingwinki serowe, ciekawostka kulinarna...
Lubię takie ciekawostki, i dla takich do mnie podobnych pokażę coś z arbuza, co moje dziecko przysłało mi z Jamajki (na zdjęciu). To dla inspiracji dalszych...
A to moje dzieciaki, córka i zięć prawie w raju.
Moja wnusia, przy okazji minionego dopiero co Dnia Dziecka.
Zachwycajaca rodzina i rzeczywiście miejsce jak w raju
ale te arbuzy to mistrzostwo świata, jak takie zjeść, no szkoda
Słychać też dookoła ciche szemranie
Zamknięcie dachu - to głupie działanie ?
Ze stadionu otwartego zrobili halę
Efekt ? Zabrakło tlenu, nie dziwota wcale.
Jak to Haniu - tak pięknie ustrojona
Nie zasiądziesz aby dopingować ?
Każde gardziołko ważne w tym wydarzeniu
Nie ulegnie również szybko zapomnieniu.
Pojechałam kupić żółtą różę pnącą do mojego stelaża - stożka i kupiłam żółtą austinkę!!! Jeju jaka jestem szcześliwa!!! Będzie posadzona z białym powojnikiem, którego nazwy teraz nie pamiętam a nie pójdę sprawdzić bo leje...
kupiłam jeszcze 6 róż okrywowych których mi brakuje do zakońćzenia jednej rabaty i bordowego perukowca podolskiego. Malutkiego ale za 34 zł a duży u nas w szkółce kosztuje 240 zł!!!
No nic poczekam kilka lat aż podrośnie
Świetne zakupy, róża cudna, ale z perukowcem przegięcie; pisałam, że mam chciałam komus dać i nie było chętnych, to wywaliłam!!
Pochwalę się, co udało sie nam dziś zrobić, a udało się duuużo
Posadziliśmy rośliny w kole żwirowym - marna kopia Danusiowej rabatki z "Ogrodu przy rezydencji" (moja miłość od pierwszego wejrzenia ) Jeszcze kancik do poprawki, kulki do ponownego wykulkowania i mnóstwo roślin do dosadzenia za kołem, ale początek już jest
Kulki bukszpanowe posadzone na rabacie z wiśniami umbraculifera:
Lawendy jeszcze nie rozstawione, no i trawek niet
a tu dalsza część z wiśniami cudnie, jak juz posadzisz to co zaplanowałaś, będzie extra; a zakupy udane, teraz niech pięknie i zdrowo rosną