Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród w Alei Lipowej... 20:28, 29 maj 2011

Do góry
Witaj Justi, cis jest przepiękny, musi mieć dobrą oprawę, a narysuj jakiś rzut z góry na te wszystkie krzewy z prawej

Hania i Ewa ogrodniczka dobrze kombinują z podpowieziami, zrób może kompozycję kul różnej wielkości i w dodatku jedne ciemnozielone, drugie jasnozielone a trzecie żółte
I tło niskie, dywan z roślin zadarniających. Konsekwencja i dyscyplina mile widziane
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 20:21, 29 maj 2011

Do góry
Teraz na to kompost żeby poprawić jakość gleby i przekopać, super cięcie
A to najnowsze zdjęcie piwonii, prosto z Anglii Żeby Twoja tak zakwitła.

Paeonia lactiflora "Bowl of Beauty"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:19, 29 maj 2011

Do góry
jotka napisał(a)

Boże, kiedy ja to Wam wszystko pokażę, mam chyba pomysłów na 600 artykułów

Znów ta piękna piwonia.
Ona mi się ze Śnieżką skojarzyła...ma piękną śnieżno białą cerę i rumieniec barwy krwistoczerwonej.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:08, 29 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Witaj w domu (może trafniej by było: witaj w ogrodzie)

Ode mnie na powitanie moja piwonia

Kapelusz FANTASTIKO! Jak dla Ciebie zaprojektowany

Uśmiech świadczy, ze wyprawa udana...

A nie pomyślałaś Danusiu kiedy my to przeczytamy co nam chcesz pokazać -na szczęście można będzie robić to na raty- chyba, że ciekawość zwycięży
Jestem przekonana, że jak tylko Ty znajdziesz czas na pokazanie nam relacji, my znajdziemy czas na jej obejrzenie ...
Ogródki z iglaków z nazwami roślin 20:03, 29 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Bogda, tutaj masz dokładne odpowiedzi jak obsadzać swoją wyspę,

Już sobie podpatrzylam, będę ściągać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:58, 29 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
[b]

No....no... w takim kapeluszku moglabys nawet o ślub Wiliamka zachaczyć chwilkę wcześniej)

czekam na relację i fajnie, że już jesteś))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:14, 29 maj 2011

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:12, 29 maj 2011

Do góry
Zrobiłam chyba wszyskie możliwe odmiany pelargonii z nazwami, lilii. peonii i inne a i ogrodów nie brakowało.
A Chelsea - miodzio...
Dzisiaj ciągle goście się przewijają, ...odrywam się od komputera
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:11, 29 maj 2011

Do góry
Żeby dowieźć Gabi na dworzec mocno przekroczyłam dozwoloną prędkość, ale zdążyłyśmy
Tak nam się zeszło z rana na oględzinach ogrodu

Różyczka z tyłu domu już różowieje

Gabi robi zdjęcia

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:29, 29 maj 2011

Do góry
Witam Was, już wróciłam, zdjęć narobiłam ja sama 4.400 a reszta mojej ekipy po 770 i 1000 czyli okragła sumka się zebrała.
Kupiłam dwie roślinki, sekatory, rękawiczki, antyczne narzędzie do usuwania chwastów z trawnika, uchwyty do narzedzi do nowego garażu, gazety, książkę o ogrodach rodzinnych (modne to jest bardzo), kapelusz (na zdj), drewniane kołeczki i uklepywaczki do siewu rozsady, kubki CHFS z Różanecznikiem, no i nie pamiętam, co jeszcze. Aha wspaniałe mydło pomarańczowe, taki żel specjalnie dla ogrodników z ....uwaga... peelingiem i olejkiem. Jak się umuje to gładkie jak nie wiem co.
Było emocjonująco i inspirująco i bardzo męcząco, bo z wywieszonym "jęzorkiem" musiałam biegać żeby nadążyć ze wszystkim.
I to trzeba zrobić i to, brakowało czasu. Zakupy tak sobie, ale potem nadrobiliśmy nieco, tylko, że zapakować należycie już nie było jak, bo lotnisko nam zostało. Na szczęście nic się nie złamało.

Cały dzień wgrywałam zdjęcia z niemałymi perypetiami, Michała jeszcze nie "weszły" a tam mam nas przed wejściem
Połowa wycieczki była ode mnie hi,hi
PIMMS na CHFShow zaliczony oczywiście.
Po wycieczce była u nas Gabi 3003 Ogrodowiska.

Eksperyment ogrodowy Beaty 17:56, 29 maj 2011

Do góry
Witaj Beatko w Ogrodowisku, właśnie wróciłam z Anglii, a tutaj mamy kolejną Fankę "danusiowego" stylu obsadzania ogrodów, ale przede wszystkim posiadaczkę przepięknego ogrodu Pochwała to za mało
Tak mi miło, nie było mnie kilka dni (Chelsea Flower Show - także dla Was w poszukiwaniu inspiracji) a tu tyle miłych wpisów. Dziękuję kochani, że tak przywitaliście wszystkich "nowych" ogrodników
Nie wiem, czy zaglądaliści do fajnego linka z "projektowania ogrodów".
Wspaniałe "gotowce" dla Was.

http://www.baltezers.lv/rus/gallery.php?cmd=images&type=darzs&page=1

BEATA_S napisał(a)

Tutaj może zamaskować tylko trzmielina żółta, trzeba ją poprowadzić w formie wału i zakryć wszystkie gołe placki. Albo Ilex crenata "Golden Gem" cięta poziomo potem (mam ją przy stawie).

Ogród - kompozycje w większości z iglaków i innych zimozielonych 17:43, 29 maj 2011

Do góry
Ogrody z wykorzystaniem iglaków są nie tylko piękne, ale też zimozielone. Oczywiście w swoich projektach ogrodów także je wykorzystujemy.

http://www.gardenarium.pl/realizacje

Można z nich robić, przegrody, ekrany i żywopłoty. Można je także używać jako trwały element kompozycji w połaczeniu z roślinami liściastymi zimozielonymi i gubiącymi liście, a także bylinami i krzewami.

O wykorzystaniu i zakładaniu żywopłotów iglastych mamy artykuł z poradami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

Ponieważ w innym naszym dziale ( Projektowanie ogrodów) pojawił się niezwykle cenny link dotyczący ogrodu z iglaków - pozwalam sobie wkleić także tutaj - ten link, posłuży jako kopalnia inspiracji na małe i większe rabaty złożone tylko z iglaków.

kapka napisał(a)

http://www.baltezers.lv/?atvert=galerijas&gid=4
Ogródki z iglaków z nazwami roślin 17:40, 29 maj 2011

Do góry
O, pięknie wszystko utrzymane, te ogrody to wzór dla miłośników iglaków.
Bogda, tutaj masz dokładne odpowiedzi jak obsadzać swoją wyspę,
Po kilka gatunków i pięknie skmponowane.
Dziekuję także za ten link, jest to przykład że z iglaków i krzewów liściastych nie musi być nudno i smutno.
Piękne kompozycje.
Szkodniki róż - problemy 17:35, 29 maj 2011

Do góry
Na różach żerują różne larwy: psowacz różany, śluzownica różana, zwojówka.
Co by to nie było, trzeba usunąć zaatakowane liście, bo szpecą bardzo i opryskać np. Fastac - kontaktowy lub Confidor - systemiczny (krąży z sokami w roślinie). Trzeba cały czas kontrolować rośliny.
Ogród pałacowy w Kozłówce 17:22, 29 maj 2011

Do góry
Powiedz, czy to jest teraz w rękach prywatnych? Pięknie utrzymany i robi wrażenie.
To ja też o pomoc poproszę.... 17:20, 29 maj 2011

Do góry
Witaj na Ogrodowisku, Najgorszy tutaj jest słup, trzeba go zamaskować, najlepiej winobluszczem pięciolistkowym, który szybko zarosnie. Zajrzyj w poczatki mojego wątku, jest tam taki słup, którego prawie wcale nie widać. To jedyny sposób.
Postaram sie rozrysować układ nawierzchni u rabat, już wydrukowałam plan.
Gdyby sad doprowadzić do ładu, móglby stanowić element ogrodu. Zaniedbany i z tym słupem będzie odniżał efekt ładnego ogrodu.
Ach ta moja wyspa:( 16:26, 29 maj 2011

Do góry
Wiesz Bogda, że ja byłam przeciwna wyspie w tej postaci. Co prawda ona zmieniła kształt ale ścieżki zostały... No może jakby się uprzeć przy tej koncepcji, to mogłoby coś powstać ładnego, ale ja nie lubię tak dużo kamyczków i ścieżek, więc nie umiem tutaj doradzić.

Wydaje mi się, że te wolne miejsca trzeba obsadzać dużymi polami kolorystycznymi - iglaki po 5-7 szt, żurawki po 25 szt, a np. wrzośce po 35 szt - 50 szt.

Tu gdzie rośnie coś żółtego dosadzaj bordowe, a tu gdzie bordo - dosadzaj żólte.
Dodaj rośliny o biało obrzeżónych liściach np. hosty, dereń biały Elegantissima, aby nie było tak nudno.
Może pole lawendy także?
Eksperyment ogrodowy Beaty 14:08, 27 maj 2011

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Mam na imię Beata. Jakiś czas temu w poszukiwaniu inspiracji do moich eksperymentów ogrodowych : ) znalazłam stronę GARDENARIUM i od razu wiedziałam, że TO jest TO!
Byłam absolutnie oczarowana poczynaniami Danusi, jakoś tak wirtualnie poczułam, że mamy coś wspólnego i że mogłabym jej zaufać bezgranicznie w kwestii urządzania ogrodu.
Częścią wspólną są oczywiście kule bukszpanowe, które juz wtedy u mnie rosły (przesadzone z ogrodu moich rodziców). W zasadzie to od nich wszystko się zaczęło. One jako pierwsze zagościły u mnie po budowie i one w jakiś sposób ukierunkowały styl nasadzeń. Drugą rzeczą , która bardzo poboba mi się u Danusi to jednorodność gatunków roślin, umiarkowanie w ich dobieraniu, podoba mi się to, że nie ma feerii barw, tylko wszystko skomponowane z ogromnym wyczuciem.
Ja, rozpoczynając moją przygodę z ogrodem, nie miałam ani krzty doświadczenia i znikome pojęcie o roślinach, raczej bazowałam na wyczuciu. Ogród w tej chwili ma 3 lata i cały czas chciałabym coś zmienić, ulepszyć. Pokochałam to całym sercem, rękoma i kręgosłupem ) Jak w tej chwili patrzę na rozrastające się rośliny czuję ogromną radość. Po pierwsze dlatego, że jako zupełny laik poradziłam sobie a po drugie dlatego, że rośliny też mnie polubiły i odwdzięczają sie pięknym wzrostem.
Częśc frontowa jest raczej skończona - tak myślę , pewnie coś zmienię za jakiś czas, jednak teraz chciałabym zająć się częścią z tyłu ogrodu (od strony tarasu). Jest to strona południowo-zachodnia. Chciałabym obsadzić częściowo taras żywopłotem z cisa, stworzyć na tarasie taki zakątek ( jak dodam zdjęcie będzie bardziej czytelne o co mi chodzi). Nie jestem jednak pewna czy cis jest odpowiednią rośliną na takie stanowisko. W tej chwili rośnie tam świerk Conica, jednak muszę go albo przesadzić albo (gdyby jednak żywopłot z cisa okazał się niemożliwy do wykonania) czymś podsadzić, bo nistety mój pies go zniszczył od dołu i jest okropna czarna plama.
Drugą rzeczą jaką zaplanowałam to wyspa wokól istniejącej dużej sosny zwyczajnej (jedyna roślina jaka pozostała po budowie domu )
Resztę zdjęć wgram później, teraz ogólny wygląd działki. Zdjęcie nie jest zbyt aktualne. Działka ma kształt prostokąta, z tyłu działki budynek gospodarczy,w miejscu, gdzie po lewej stronie (południowa strona) widać plamę ziemi teraz stoi altana i dalej plac zabaw dla dzieci.
U Justyny 23:01, 25 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja dzisiaj podlewałam wszystko w doniczkach "na zapas" trochę.

Tynko wylewkę zrób z miedzianej rurki.

myślałam tez o glinianej końcówce z sziszy..... poważnie
zrobię przymiarki.....
Setny ogród 22:30, 25 maj 2011

Do góry
Witaj setna ogrodniczko

Jak szybko nam przybywają ogrody, ciekawe co będzie za kilka lat?

Mnie nie będzie przez kilka dni, ale wszyscy są tutaj pozytywnie nastawieni i chętnie doradzą, podzielą się doświadczeniem lub skierują do odpowiedniego wątku czy artykułu.
Zajrzę do Ciebie jak wrócę z wystawy. Ciekawe, jak wątek się rozwinie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies