A co z tym zakończeniem kostką?
Będą upały, podlewaj trawę żeby wzeszła (wiem, że będziesz podlewał) a moja trawa wyrosła ponad miarę, choć skosiłam przed wyjazdem.
Najprawdopodobniej rośnie mi z nasionek darowanych przez Danusię Verbena bonariensis - werbena patagońska choć pewności nie ma czy to Verbena czy może chwaścik ))
Verbena
Ślicznie dziękuję Danusiu za potwierdzenie, a przy tej okazji - jeszcze raz dziękuję za nasionka baaaardzo się cieszę,że to jednak Verbena ..... kurcze gdzie ją dam jak podrośnie żeby ładnie się prezentowała?
A z okazji dzisiejszego dnia najserdeczniejsze życzenia wszystkim Mamom - bo mamy tu ich wiele
A ten bukiet dziś wręczyłem mojej - więc jest także dla Was
Dziękuję, mój syn na wyjeździe zapomniał o matce;(
A z okazji dzisiejszego dnia najserdeczniejsze życzenia wszystkim Mamom - bo mamy tu ich wiele
A ten bukiet dziś wręczyłem mojej - więc jest także dla Was
Dziękuję, mój syn na wyjeździe zapomniał o matce;(
Najprawdopodobniej rośnie mi z nasionek darowanych przez Danusię Verbena bonariensis - werbena patagońska choć pewności nie ma czy to Verbena czy może chwaścik ))
Witaj Justi, cis jest przepiękny, musi mieć dobrą oprawę, a narysuj jakiś rzut z góry na te wszystkie krzewy z prawej
Hania i Ewa ogrodniczka dobrze kombinują z podpowieziami, zrób może kompozycję kul różnej wielkości i w dodatku jedne ciemnozielone, drugie jasnozielone a trzecie żółte
I tło niskie, dywan z roślin zadarniających. Konsekwencja i dyscyplina mile widziane
Boże, kiedy ja to Wam wszystko pokażę, mam chyba pomysłów na 600 artykułów
Witaj w domu (może trafniej by było: witaj w ogrodzie)
Ode mnie na powitanie moja piwonia
Kapelusz FANTASTIKO! Jak dla Ciebie zaprojektowany
Uśmiech świadczy, ze wyprawa udana...
A nie pomyślałaś Danusiu kiedy my to przeczytamy co nam chcesz pokazać -na szczęście można będzie robić to na raty- chyba, że ciekawość zwycięży
Jestem przekonana, że jak tylko Ty znajdziesz czas na pokazanie nam relacji, my znajdziemy czas na jej obejrzenie ...
Zrobiłam chyba wszyskie możliwe odmiany pelargonii z nazwami, lilii. peonii i inne a i ogrodów nie brakowało.
A Chelsea - miodzio...
Dzisiaj ciągle goście się przewijają, ...odrywam się od komputera
Witam Was, już wróciłam, zdjęć narobiłam ja sama 4.400 a reszta mojej ekipy po 770 i 1000 czyli okragła sumka się zebrała.
Kupiłam dwie roślinki, sekatory, rękawiczki, antyczne narzędzie do usuwania chwastów z trawnika, uchwyty do narzedzi do nowego garażu, gazety, książkę o ogrodach rodzinnych (modne to jest bardzo), kapelusz (na zdj), drewniane kołeczki i uklepywaczki do siewu rozsady, kubki CHFS z Różanecznikiem, no i nie pamiętam, co jeszcze. Aha wspaniałe mydło pomarańczowe, taki żel specjalnie dla ogrodników z ....uwaga... peelingiem i olejkiem. Jak się umuje to gładkie jak nie wiem co.
Było emocjonująco i inspirująco i bardzo męcząco, bo z wywieszonym "jęzorkiem" musiałam biegać żeby nadążyć ze wszystkim.
I to trzeba zrobić i to, brakowało czasu. Zakupy tak sobie, ale potem nadrobiliśmy nieco, tylko, że zapakować należycie już nie było jak, bo lotnisko nam zostało. Na szczęście nic się nie złamało.
Cały dzień wgrywałam zdjęcia z niemałymi perypetiami, Michała jeszcze nie "weszły" a tam mam nas przed wejściem
Połowa wycieczki była ode mnie hi,hi
PIMMS na CHFShow zaliczony oczywiście.
Po wycieczce była u nas Gabi 3003 Ogrodowiska.
Witaj Beatko w Ogrodowisku, właśnie wróciłam z Anglii, a tutaj mamy kolejną Fankę "danusiowego" stylu obsadzania ogrodów, ale przede wszystkim posiadaczkę przepięknego ogrodu Pochwała to za mało
Tak mi miło, nie było mnie kilka dni (Chelsea Flower Show - także dla Was w poszukiwaniu inspiracji) a tu tyle miłych wpisów. Dziękuję kochani, że tak przywitaliście wszystkich "nowych" ogrodników
Nie wiem, czy zaglądaliści do fajnego linka z "projektowania ogrodów".
Wspaniałe "gotowce" dla Was.
Tutaj może zamaskować tylko trzmielina żółta, trzeba ją poprowadzić w formie wału i zakryć wszystkie gołe placki. Albo Ilex crenata "Golden Gem" cięta poziomo potem (mam ją przy stawie).
Można z nich robić, przegrody, ekrany i żywopłoty. Można je także używać jako trwały element kompozycji w połaczeniu z roślinami liściastymi zimozielonymi i gubiącymi liście, a także bylinami i krzewami.
O wykorzystaniu i zakładaniu żywopłotów iglastych mamy artykuł z poradami
Ponieważ w innym naszym dziale ( Projektowanie ogrodów) pojawił się niezwykle cenny link dotyczący ogrodu z iglaków - pozwalam sobie wkleić także tutaj - ten link, posłuży jako kopalnia inspiracji na małe i większe rabaty złożone tylko z iglaków.