Bożenko, tak mialo być
Z podlewaniem każdy radzi sobie jak może... deszczówka i nagrzana woda są super, ja też zawsze mam wodę w starej wannie do podlewania doniczek
Tym razem lelija dla Ciebie
Aniu, tak jak przypuszczałam, może to być angielka Otello,mam ją, jednak muszę poobserwować pąki, bo nie pamiętam, by były takie ciemne.
Jak napisałaś, że była podpisana Rafaello, to się umiałam ... świetny chwyt marketingowy; Rafaello tak super rozleklamowane, to się świetnie sprzeda, o Otello teraz już się nie mówi....
To jest mój Otello, na zdjęciu nie widać środka ale w pełnym rozkwicie jest widoczny, tylko zobacz czy twój ma takie liście, bo wydaje mi się, że jaśniejsze i jednak cięzkie kwiaty przechylają pędy, co widać
Martek bardzo dziękuję
Kulki,"stożki" wymagają korekty
A tego miejsc alenko to jakoś uaciebie nie odnotowałam!!! Ale super pomysł na różnicę poziomów i jakie piekne topiary.
Kochani,rady potrzebuję - otóż krąży mi po głowie zmiana tej rabaty...kupiłam cisy po 2zł...
I naszło mnie aby zamiast bukszpanów i lawend wsadzić tam tylko żywopłot z cisa bo: dom jest blisko drogi,jest wysoki i może wizualnie dzięki cisowi złagodnieje.
Dodatkowo zyskam osłonę i piękne tło
Ale czy można jeszcze bukszpany przesadzać?
Raczej tak...
oto maleństwa:
Tu moje "kule cisowe" hihihi
Kupiłam jeszcze trzy sztuki....trzmieliny...tak myślałam do dziś kiedy na etykiecie przeczytałam że to "ligustrum ovalifolium aureum" ... słońce,upał i brak zdrowego myślenia - jednak podoba mi się i myślę o wsadzeniu ich do donic-których brak!
Kasiu, chciałabym ci przesłać trochę chłodku ale nie mam, u nas też strasznie gorąco i wszystkie deszcze nas omijają. Do ogrodu wychodzimy tylko w celu podlewania, coby nasze roślinki jokoś przetrwały ten upał.
Możesz napisać jakie masz plany na tę rabatę, czy może róże pnące ,
Też mam bardzo dużo powoju, ale na tych rabatach, gdzie wcześniej zawzięłam sie i randapowałam go prawie wcale nie ma, może powalcz troszkę z nim zanim wlezie Ci dalej.
Tuja może tak upał zareagowała ......?
Irenko w takim razie w przyszłym roku jest nadzieja że zakwitnie
Betysia dzięki za rade odnośnie Perovskia - skorzystam!!!
Moje wędrują każdego roku po rabatach i z tego powodu jeszcze nie kwitną...ale już ciut,ciut im brakuje
Mira to co napisałaś to dla mnie największy komplement i chętnie zapraszam do siebie - może jak się schłodzi to "Małopolanki " do mnie zapraszam na "bajdurzenie w ogrodzie"
bociek bardzo dziękuję -Aniu a kula na nóżce zdobyta za grosze na giełdzie samochodowej
Betysiu upał osiąga mega temperatury , przez co w ogrodzie pracować się nie chce - do tego "bąki-komary" mnie atakują
Witajcie. I nadal upał okropny. W cieniu mamy teraz o 10.45,31,6 C, a w słońcu 47 C. Na niebie ani jednej chmurki, powietrze stoi w miejscu. Jako tako żyć można jak spadnie rosa. Wczoraj po podlewaniu ogródka odpoczywałam na schodach i wypatrzyłam piękno kwitnących jukk. Przesyłam Wam wieczorne uroki ogrodu.
Idę robić napój z mięty i cytryny wg. przepisu P. Zubilewicza.
dzisiaj wracam do róż , bo przecież nie da się przeoczyć takich kwiatków
chce przypomnieć zapominalskim że obrywanie przekwitłych róż przedłuża kwitnienie i roślina nie zużywa nie potrzebnie papu na owoce
ALBA - rośnie w towarzystwie przytuliny wonnej
Witaj Alinko...
o matuniu jak pieknie, cudnie to stworzylas oj moje klimaty, chyba sobie wydrukuje i w ramce postawie...!
Roze to twoja pasja ale i one traktuja cie w wyjatkowy sposob...az serce peka z radosci!!!
Alinko mam swoje typy na towarzystwo dla mojej mokrej panienki ...ale chcialabym ciebie zapytac o twoje typy !!!!
wokol oczka po bokach chce zrobic waskie rabaty w ksztalcie ksiezyca z bialymi rozami po srodku i bialymi liliami na koncach... a wiec jakie biale roze bys radzila...?
- ICEBERG
-WHITE THE FAIRY
-Mme ALFRED DE ROUGEMONT
- a moze wlasnie twoja ALBA ?????
z gory dziekuje za jakiekolwoiek sugestie !!!
pozdrawiam i cudnego dnia i weekendu wsrod...roz oczywiscie!!!!