Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początki w Kruklandii 11:40, 18 cze 2012

Do góry
albo daj taką, carex evergold:
Hydrosiew trawnika 11:33, 18 cze 2012

Do góry
Rok po założeniu .Jesteśmy zadowoleni z hydrosiewu.
Trawa nieskoszona ze względu na zastosowany niedawno oprysk , walczę z żółtą koniczyną .

Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 11:27, 18 cze 2012

Do góry
Jak już niektórzy z Was doskonale wiedzą, w piątek byłam z wizytą u Gosi (motylli), gdzie poznałam też Dianę Relacja ze spotkania oczywiście w wątku Gosi Zapraszam
Było super! Dziewczyny dziękuję raz jeszcze za cudownie spędzony czas!
I na pamiątkę wstawiam u siebie zdjęcia z Wami

Szkoda tylko, że zabrakło nam czasu i nie zdążyłyśmy już do mnie
ale chyba nic straconego, co?
Hydrosiew trawnika 11:17, 18 cze 2012

Do góry
Zdecydowałam się na założenie trawnika metodą hydrosiewu z dwóch powodów .Po pierwsze piaszczysty teren. Niesposób wymienić glębę na działce 2500m2 , a nawieźć lepszej to spore koszta .Pare wywrotek przywieźliśmy , ale teraz w tym miejscu walczę z koniczyną .Po drugie nawadnianie młodego trawnika . Mamy słabe ciśnienie wody , jak ja odkręcam kran z jednej strony domu , to z drugiej strony z kranu już prawie nic nie leci.I właściwie to te dwa czynniki zdecydowały o moim wyborze.
Może dodatkowo zadziałał impuls po obejżeniu programu ogrodniczego , w którym była mowa na ten temat. Odszukałam przez internet namiary na firmę . Pan Wojtek przyjechał do nas , podpytał jakie zabiegi były wykonane i kiedy , jakie ph gleby, itp. Zalecił rozsypać najpier nawóz florowit eko , dodatkowo dostarczyl nam nawóz bydlęcy granulowany i łuskę kakaową [ poprawia strukturę gleby i jej właściwości wodno-powietrzne] .Po kilku dniach zakładał trawnik.Pulpa składa się z celulozy i słomy co ma zapobiegać szybkiemu wyparowywaniu wody z gleby oraz nasion traw dobranych do naszego terenu.

Długo czekałam na pierwsze źdźbła .Zakładaliśmy trawnik na początku wiosny , temperatury nie sprzyjały kielkowaniu i wzrostowi trawy , aletrochę cierpliwości i jest , jedno z pierwszych koszeń.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:16, 18 cze 2012

Do góry
Porzeczki i reszta owocowych krzaczków na kijku dojrzewa!

Liliowce zaczynają kwitnąć

Fasola coraz śmielej wspina się na pergole:

Karłowa szparagowa kwitnie, ta chyba płaskostrąkowa zielona:

I wzdłuż podjazdu żółta płaskostroąkowa (uwielbiam):

Bób za chwilę zjemy

Pierwsza rudbekia:

Dosadzone w sobotę pory po obu stronach sałat:

I liliowiec Stella d'Oro od Bożenki pięknie kwitnie:
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:16, 18 cze 2012

Do góry
kwitnie róża kaskadowa Super Dorothy
a obok trawa, nazwy nie znam

i doczekałam się pierwszych kwiatów Ixia
Ogród Magdalenka 10:58, 18 cze 2012

Do góry
noemi napisał(a)
... chyba wczoraj było już za późno, bo czepiłam się hortensji a taka też ma swój urok

Noemi, ślicznie się przebarwia ta hortensja !!!
ja uwielbiam taką kolrystykę

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:53, 18 cze 2012

Do góry
Lilie niedługo zakwitną... w ub roku miałam też takie wielkie, wypasione, a po zimie w gruncie marniutkie są... i z 7 jest tylko 3... czemu?? Coś je zjadło? I czemu takie słabe?

Dalia karłowa kwitnie w najlepsze, rośnie w donicy z trawą - prezentem od Danusi:

Poziomki niezawodnie owocują - uwielbiam je!

I różyczki - te które przetrwały zimę - kwitną między fasolą

Dzisiaj pryskamy na mszyce...

Każde miejsce wykorzystane - tutaj sałata i młode poziomki (siałam w lutym) za rozchodnikiem

W sobotę kupiłam 3 rozsady papryki - miały już owoce, nie mogłam się powstrzymać

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:52, 18 cze 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Różany żywopłot kwitnie non-stop:

A od sąsiada strony sadzone moje groszki kwitną i dojrzewają:

różany żywopłot i te groszki bombowe super pomysł, tak ładnie wygląda
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 10:51, 18 cze 2012

Do góry

Przesladuje mnie ta lawenda.Piękna.Dziś jade kupić do siebie choć miejsca jeszcze nie mam.

Super fotel, siedziałam na nim ostatnio w sklepie
Ogrodnik mimo woli 10:38, 18 cze 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
odpoczywasz?
ja po części tak, jakoś nie idzie mi praca!
no ale idę, muszę te żurawki posadzić

Harowałam jak dziki osioł...... trawka pod katalpą już posiana i zabezpieczona agro....... tylko brakło żurawek i host......
Ogółnei cały dzieńsadziłąm i ratowałam od zapomnienia......
Hosty zarośnięte iglakami..te co Sebuś tak żałował, że takie ślicznoty upchane w kąt.... też przesadziłąm to te wielkie na fotlce..druga kępa z drugiej strony...... Niestety jak wstawiam całe zdjęcie to nic nie widać..... Muszę jeszcze takie ekobordery wstawić by mi kora nie leciała na trawnik..... na razie sypnęłam tylko wokół rośłin by tak szybko nie wyschało...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:30, 18 cze 2012

Do góry
Diana napisał(a)

i dalej opowieść o domu, którego nie chciałam, a o ogrodzie zero wiedzy...
dziwne, że chcesz czy nie i tak większość rośnie
to chyba..tawuła; pełno jej u mnie, ale pewnie to coś pospolitego, wybierałam lat temu 15

tawuła z dereniem białym, tnę go okrutnie

szersze ujęcie...

róże ucięłam przy ziemi i taka fajna kopuła się zrobiła

śliczne zdjęcia ja już tak chciałabym mieć takie dorodne rośliny.......tylko pozazdrościć

dziękuję Diana, te słowa pocieszają, zważywszy na trud jaki ogród wymusza
rośliny szybko rosną, więc jeszcze ciut i u ciebie będzie busz
Ania i róże i cała reszta :) 10:23, 18 cze 2012

Do góry
Piękny zakątek...
Ogrodnik mimo woli 10:20, 18 cze 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Aniu dopiero teraz mnie olśniło ... przecież ty robisz oczko wodne a w tym ogrodzie wczoraj były do kupienia (chyba do kupienia bo inne roślinki z tego miejsca szły na sprzedaż ) takie cuda ...

chcesz?

Iza....do obsadzania oczka daleka droga..ale takie ślicznoty chcę u siebie mieć ..obowiązkowo....
Ogrodnik mimo woli 10:19, 18 cze 2012

Do góry
bociek napisał(a)

A takie mam odmiany ostróżek..... na chwilę obecną

Ania, ja Cie udusze. Nie dosc, ze pedzisz na zlamanie karku i nie dajesz najmniejszych szans na bycie na biezaco to jeszcze z premedytacja poszerzasz moja liste chciejstw. No i jak ja mam teraz z tym zyc??? No jak???

Te ostrozki miec musze, tylko gdzie je wsadze, no gdzie?

Ajajajajaj

Bociek specjalnie dla Ciebie wczoraj nie zrobiłam żadnego wpisu..... a tak na poważnie walczyłam w ogorodzie... przyszły upały, a moje zakupy w doniczkach darły sie tylko pić, pić, pić.... powiędły...wiec sie wnerwiłąm i zaczęłam sadzić ..od świtu do nocy...dziś zdycham i sama nie wiem czy od łopaty czy od tego upału. Ptaki stały w kolejce do ciurkadełka, a ja miaąłm ochotę je stamtąd wyrzucić i sam wsadzić tyłek do tej balii z wodą i sie zostać...
Tak im było dobrze...

A ostrózki ładnie sie kmponują z różami, bodziszkami, trawami...... cytuję za poradnikiem ogrodniczym..u mnie sie komponują wszędzie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:18, 18 cze 2012

Do góry
Karolinko, przy okazji cisów, to proponuję żebyś popatrzyła na targowiskach roślinnych, bo ja tak okazyjnie i przypadkowo kupiłam w sobotę cisy, wprawdzie małe jeszcze, ale urosną ) ale cena 3zł/sztuka nie pozwoliła mi odejść z pustymi rękami ) za takie same albo nawet mniejsze w zeszłym roku płaciłam (po rabacie) 9 zł.
Pozwolę sobie pokazać jedno zdjęcie

Początki w Kruklandii 10:18, 18 cze 2012

Do góry
Mój liliowiec ten akurat to na pewno Stella d'Oro, malutki jest ze 20-25 cm max ma?
Za bukszpanową obwódką dałabym trawki variegata, np ta - podobno nie przemarza i ładnie się rozrasta:
Carex Siderosticha Variegata:

Mam jedna na razie, ale poluje na wiecej

Tawuly - popatrz czy nowe przyrosty maja zdrewniale. JEsli tak tnij. Jesli nie poczekaj az zdrewnieja, bo takie wiotkie Ci się nie ukorzenią...
pozdrawiam!!
ogrodoweimpresjejolki 10:13, 18 cze 2012

Do góry
Jeszcze ....imieninowo.
Początki w Kruklandii 10:13, 18 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Tu doszły żurawki, a zamiast trzmielin jest obwódka bukszpanowa
Chyba muszę coś dorzucić za tymi bukszpanami....trawki małe ?

ja bym żurawką poprawiła
ta samą co tam już jest

widze że nie próżnowałaś
Ogrodnik mimo woli 10:10, 18 cze 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
[

Jak ładnie.Taka hosta z obwódką dodaje czystości, też o takiej myślę do mojego ogródka, choć miejsca mało.

Można zrobić z miniaturowych hostek.. też są urocze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies