Dentysta był z wielkim poślizgiem, pomyliłam godziny, straciłam 2 godziny i nie dotarłam do Kasi bo musiałam zakupić rośliny do ogrodowego salonu, zmiany wielkie są na froncie i dosadzanie. Pokażę, bo mam zdjęcia dzisiejsze, tylko czy zdążę??
Muszę się wyspać przed jazdą poranną. Rano ruszamy 5.30
Pawełku, byłeś blisko, ale to miniaturowe parzydło leśne (Aruncus), bardzo wyrośnięty stary egzemplarz udało mi się kupić Jak zakwitnie - pochwalę się.
To będzie jego pierwsza zima, po przekwitnięciu wkopię go na hidcotowej Teraz niech zdobi mi zakątek.
Niestety nie znam nazwy tej wdzięcznej wiosennej roślinki.
Lubi miejsca cieniste, ale i w słonku nieźle sobie radzi. Zakwita w tym samym czasie co zawilce. Wysokość 10-20 cm.
Wg mnie to Anemonella thalictroides - zawilczyk rutewkowaty
Jest to bylina z rodziny jaskrowatych z bulwiastymi korzeniami. Kwiaty białe lub jasnoróżowe.
Lubi półcień i umiarkowanie wilgotne stanowiska o odczynie kwaśnym lub obojętnym.
To bardzo wartościowa roślina runa leśnego.
Jest to bylina z rodziny jaskrowatych z bulwiastymi korzeniami. Kwiaty białe lub jasnoróżowe.
Lubi półcień i umiarkowanie wilgotne stanowiska o odczynie kwaśnym lub obojętnym.
To bardzo wartościowa roślina runa leśnego.
Gdzieś czytałam, że pomagają, ponieważ wtedy ślimaki nie mają dobrego "podłoża" żeby się przemieszczać. Mam nadzieję, że wystarczy jak czymś wyłożę tą przestrzeń między hostami.
Dzisiaj ślimak zasuwał po moim lustrze do góry, że też fotki mu nie zrobiłam
Bardzo mi się podoba! ale to wiesz Tam z lewej strony w donicy rośnie sobie Tawułka Arendsa?
Dobrze mi się wydaje? W gruncie nie mają takich imponujących rozmiarów, a w pojemniku na pewno
mogą mieć lepsze warunki. Zostaje w donicy całą zimę czy jest chowana? jeśli to tawułka oczywiście.