Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Normalnie ręce opadają. 13:37, 08 paź 2015

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Od niedawna jestem aktywna na forum. Oczywiscie odwiedzałam ta kopalnie wiedzy od dawna. Moim problemem jest skarpa a mianowicie problem co na niej posadzić. Zrobiłam już wstępne przemyślenia, ale nie wiem co dalej może ktoś pomoże.
Maty przeciw chwastowej już nie ma zdjęłam ją.

A to projekt

1. Hortensje ( białe ) nad odmiana myślę jeszcze
2. Trawa hakonechloa
3. Kule z bukszpanu
4. Hosty posadzę pod czereśnie a żurawki purpurowe oddam dla mamy
5. Oczko wodne białe lilie
6. Czereśnia zostaje niestety nie wygrałam z M ale będę ja cięła w kulę

Na razie taka sobie trawa, czyli początki wymarzonego ogrodu u "KA" 21:00, 07 paź 2015

Do góry
Tabelka to to nie jest Ale proszę:

Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:08, 07 paź 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
U mnie Stefan pokazał że w sobote oficjalnie-1 Jutro muszę ciąć lilie wodne, wywalić pistie i hiacynty i koniecznie wsadzić reszte cebul. Buka nadchodzi!!

wołaj jak przyjedzie i zrób oczywiście dużo fotek jak zapakowany az do momentu rozebrania go i wsadzenia oraz z akcji sadzenia no sama wiesz: srylion fot
Mój ogród 18:02, 07 paź 2015

Do góry
Warzywa w ziemi nie zmarzną ,ja jeszcze nie wykopuje dopiero pod koniec pażdziernika,u mnie był już przymrozek zmarzły pomidory ,dalie i hort.ogrodowe.
Bożenko lilie ścięłam zostawiłam tylko 5 cm nad ziemią dużo przesadziłam na nowe miejsce,a ty już wsadziłaś odemnie?
Do raju daleko - u Ewy 17:57, 07 paź 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ciekawa jestem co sobie zamówiłaś
Przypomniało mi się, ze chciałam mieć jeszcze takie małe iryski na wiosnę i piękne lilie latem Chyba muszę jeszcze coś dokupić

Kupiłam cebulice ktore uwielbiam (czesc wykopałam z tych co miałam )i krokusy ,chce zrobic z tego rzeczke no i troche tulipanow juz sie nie moge doczekać wiosny ,uwielbiam
Do raju daleko - u Ewy 17:54, 07 paź 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Przypomniało mi się, ze chciałam mieć jeszcze takie małe iryski na wiosnę i piękne lilie latem Chyba muszę jeszcze coś dokupić

ja sobie te iryski zapamietalam dobrze na wiosne i kupilam 50 szt
Do raju daleko - u Ewy 17:52, 07 paź 2015

Do góry
Flower1 napisał(a)
Ale fajne zakupy ,ja tez czekam na kuriera ,troszke poszalałam ale co tam

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:40, 06 paź 2015

Do góry
U mnie Stefan pokazał że w sobote oficjalnie-1 Jutro muszę ciąć lilie wodne, wywalić pistie i hiacynty i koniecznie wsadzić reszte cebul. Buka nadchodzi!!
Podwórkowa rehabilitacja 19:16, 05 paź 2015

Do góry
eda napisał(a)

Ale fajne miejsce super taki kącik musi mieć każdy ja namawiam eMusia na ciurkadełko kiedyś mieliśmy oczko ale za dużo było zachodu i mieliśmy wtedy folię na dnie chociaż jak wspomnę ten szum fontanny i pomarańczowe karaski och to była atrakcja za to teraz córcia ma kącik zabaw z piaskownicą i skalniaki z tarasu widok w dół... ciurkadełko dalej siedzi mi w głowie hi hi zazdraszczam Ci i cieszę się mogę popatrzeć u Ciebie Renatko widzę ze lilie kwitną i piesek śliczny owczarki są kochane macham i kwiatuch zostawiam na powitanie

Nie no wiadomo, piaskownica najważniejsza i uśmiech dziecka
Coś niecoś jeszcze kwitnie ale wiadomo że datury najpiękniej. A kwiatuszek powitalny to jak się zowie, bo jakoś nie kojarzę?
Dziękuję i pozdrawiam
I znowu od początku... 12:17, 05 paź 2015

Do góry

Poprawiony narazi częściowy projekt :

1. Hortensje ( białe ) nad odmiana myślę jeszcze
2. Trawa hakonechloa
3. Kule z bukszpanu
4. Hosty posadzę pod czereśnie a żurawki purpurowe oddam dla mamy
5. Oczko wodne białe lilie
6. Czereśnia zostaje niestety nie wygrałam z M ale będę ja cięła w kulę

Na razie tylko tyle ale wymyśliłam nad resztą intensywnie pracuje.
Podwórkowa rehabilitacja 18:29, 04 paź 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Zrobiłam
Tak się cieszę, że mamy w końcu gdzie usiąść i wypocząć.

Ale fajne miejsce super taki kącik musi mieć każdy ja namawiam eMusia na ciurkadełko kiedyś mieliśmy oczko ale za dużo było zachodu i mieliśmy wtedy folię na dnie chociaż jak wspomnę ten szum fontanny i pomarańczowe karaski och to była atrakcja za to teraz córcia ma kącik zabaw z piaskownicą i skalniaki z tarasu widok w dół... ciurkadełko dalej siedzi mi w głowie hi hi zazdraszczam Ci i cieszę się mogę popatrzeć u Ciebie Renatko widzę ze lilie kwitną i piesek śliczny owczarki są kochane macham i kwiatuch zostawiam na powitanie

Ogródek Iwony 07:47, 01 paź 2015

Do góry
Wczoraj była ładna pogoda. Śliczna. Posiedziałam z kawką na tarasie.
Troszkę krótko, bo po pracy ( miałam szybko koniec ) poleciałam do ogrodu posadzić lilie. Wysokie wylądowały pod oknem jadalni, aby wchodziły kwiatami w okno i pachniały.
Przesadziłam fioletową budleję. Betonowy płot w tym momencie jest atutem, bo będzie dla niej odpowiednim tłem.

Zdążyłam jeszcze zrobić dobry obiad i serniczkowy deser i czekałam na moich chłopaków. Wczoraj zjechali do domu na kawusię. Najstarszy syn tylko dwa dni jest w kraju i znowu wyjeżdza do pracy. Wczoraj zatem przyjechał razem ze Zbyszkiem, abyśmy sobie razem posiedzieli

Robi się już nocami zimno. Rano jak wyjeżdzali o 4.30 - skrobak do szyb był użyty.

Postanowiłam więc zakończyć przesadzanie. Chciałam ruszyć jeszcze lawendę, ale boję się, czy się przyjmie.
Zostawię chyba do wiosny.

Zostały więc jeszcze cebulowe.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:26, 30 wrz 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Gosiu, ja z kolei patrząc na Twoje włości dostaję oczopląsu z zachwytu!
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny,

Śliczne ale jakie wielachne te lilie!
Ogród przy domu 19:11, 30 wrz 2015

Do góry
Wiosna 2015 [img wiosna przyszła dosyć wcześnie, rozkwitły krokusy, wschodzą hiacenty, lilie, zaczynają kwitnąć tulipany.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:42, 29 wrz 2015

Do góry
Hmmm czytając czasem miałem wątpliwości czy jakieś inne forum mi się nie włączyło ale się uśmiałem, biedni CI mężowie
Cebule w koszykach sobie poradzą kilka lat. Ja miałem 3 lata lilie w niewielkich doniczkach i jakoś się pomieściły, a wykopałem 5 razy więcej niż posadziłem
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:37, 29 wrz 2015
Do góry
malkul napisał(a)

a poza narcyzami to inne cebule wyjadają?

no dałas mi do myślenia że jak będą przybyszowe to gdzie się pomieszczą? i bądź tu mądry

poradzi mi ktoś coś?

no to już doczytałam...mucha narcyzowa! ...inna plaga ...no nic ..trudne życie ogrodnika.

kupiłam jeszcze 20 szt narcyzów na te rabaty co teraz nornice mi najbardziej grasują ...robie test czy się gady wyprowadzą.

narcyzów mi nornice nie jedza ...lilie pożarły i tulipany też...dotego w kolejnych latach tulipany dziczeją ...narcyze nie!

nawigatorka napisał(a)
I te pelne narcyzy podobno nie zawsze w kolejnych latach kwitna.

no to sie nie zgodzę ...u mnie w tym roku 3 sezon były i nic się nim dzieje złego nawet się rozmażają

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:10, 28 wrz 2015

Do góry
Gosiu lilie w zaistoisku wody będą gnić tak jak i inne cebule, nawet zrobienie pod cebulą pisakowej podsypki może spowodować zrobienie się miski z wodą.

Paweł mój żywopłot też złapał mączniaka częściowo w sumie po deszczach sporo roślin zostało nim porażone. Ja jeszcze 3 tygodnie temu zrobiłem oprysk, ale tylko tego co najbardziej było uszkodzone bo miałbym śnieżną apokalipse.

Drimeth dziękuje
Przy kopaniu kanalizacji wykop wszystko co w pobliżu i jest cenne powiedzą, że będą uważać, ale i tak dla nich to tylko zbędne zielsko, drugi raz to bym chyba czerwoną taśmę rozwinął gdzie mogą wejść, a gdzie nie

Jolu świecznica pachnie i to jak zapach pięknie się roznosi, a to dopiero kilka kwiatów. Rozplenica na zdjęciu ma szersze liście i ciemne szczotki przy rozkwicie, to odmiana Moudry.
Lilie - Lilium 07:44, 28 wrz 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Liliowiec - Hemerocallis

Moje ulubione pamiątkowe Lilie Św.Józefa z działki moich rodziców, pielęgnowana jeszcze przez moją babcię. Uwielbiam ich zapach.
Były już tyle razy przesadzane - to ich czwarty ogród.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:31, 27 wrz 2015

Do góry
OOOOOOOO jak pięknie

ja z pytankiem wpadłam
czy lilie wytrzymają w wilgotnej ziemi(+ gliniastej, ciężkiej) - najniżej na całym ogródku
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:02, 27 wrz 2015

Do góry
Witajcie!

Wreszcie doczekałam się deszczu i to całkiem sporo aby napełnić wszelkie zbiorniki. Ogród napił się, to jest jeszcze mało zwłaszcza że kolejne dni bez opadów ze słońcem.

Ale jest dobrze, można kopać, mam w tym tygodniu plan wreszcie zabrać się za byliny przesadzanie, dzielenie - nie za późno ????

no i po trosze trzeba sadzić cebule jak się nakupiło

na razie wsadziłam narcyz raptem 15 szt., szachownice, tulipany botaniczne 10 szt - detalista jestem
pierwsze sadzenie mnie cieszy

dziękuję za wszystkie miłe odwiedziny

Agacia

Świecznicę u mnie podlewałam więc zakwitły ale te w suchym miejscu są niższe niż w ub roku - ale to akurat dobre, pachną słodko i odurzająco wanilią - ten zapach aż nie pasuje do tej pory roku
Ten jarząb kupiłam dawno więc nie wiem,bardzo chciałam takie drzewo dziś już nie, zawsze na jesieni chorują liście ale ja nie wywalam więc muszę lepiej miedzianem na wiosnę podziałać

Jana
posadziłam dziś czosnek niedźwiedzi, ale nic nie będzie bo za długo byly w woreczku i się zaparzyły chyba - trudno mam nauczkę że się zaraz sadzi jak się dostaje towar tak więc prędko lilie wyjęłam z woreczków

Justyna

Justynko ależ Ty jesteś bystra, bingo o to chodziło z tym zdjęciem Kondzia
Róża Goethe długo trzyma kwiaty i jest dobra do wazonu, ale czy ja wiem, no ma ładny kolor duże kwiaty - jest sporo róż w tym miejscu chciałabym inną - na razie nie zmieniam - tą ławkę mam od dawna tylko nie pokazywałam i aż mnie dziwi że się tak podoba - została wystawiona wiosną i tak została nie ma kiedy wstawić na schody na powrót bo to ławka kota
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies