Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowe rabaty 18:27, 18 maj 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Coś mi to wielosił błękitny przypomina I pewnie on ci to jest!

Brawo Basieńka - satysfakcja Twoja
Kwiaty dla Ciebie

O, dziękuję za kwiaty i satysfakcję))
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:26, 18 maj 2012

Do góry
stokrotki
Pokażę nasz ogród 18:18, 18 maj 2012

Do góry
Jeszcze krótka relacja z warzywniaka:

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:13, 18 maj 2012

Do góry
dziewczyny ogórkowa jako zupa dnia ... moja w wersji z chrzanem i jajeczkiem ... oczywiście, że chrzanu nie tarłam tylko w wielkim szacunku dla tego co tarł użyłam tego ze słoiczka ... podobno skandal i profanacja i tylko na skutek braku wsydu nawet się nie zarumieniłam ...

greglis napisał(a)
KOnstancjo, jeszcze trzy lata temu miałam ogromną ochotę na biały ogród i kupowałam tylko białe kwiaty ale zrobiło sie tak jakoś... nudno
I zaczęłam dodawać koloru. I właśnie przez dodanie niebieskości, zimnych fioletów i pastelowych róży biel pieknie wypłynęła
Trzymam kciuki za dalsze bitwy o ogród

Kasiu uwielbiam białe kwiaty ... może w czasie dnia ich kolorowe koleżanki i bracia się pysznią ale w nocy to te białe zaczynają istnieć ... na tarasie nałogowo łączę białe kwiaty ze srebrnymi liśćmi ... i aż zawyłam jak zobaczyłam u szefowej tę idealną kompozycję z białymi goździkami ... jak Marzenka mówi ... zrobię kopię bez zażenowania ... idealny kwiat ... idealna kompozycja ... ta tarcza w tle to więcej niż wisienka na torcie

autor Danusia

... i ten dominujący na nim szary kolor znakomicie się z nimi komponuje ... biały dominuje ale też łagodzi inne barwy i stanowi doskonałe tło ... łączyłam z różem i filetem ... plus niebieska lobelia ... w tym roku szukam połączeń limonkowych ... znalazłam petunię ... jest idealna hortensja ... zobaczyłam też prawie żółtą różę i mnie opętało ... i choć zółtego nie lubię to w tych stokrotkach cała gama mi się podoba

Kasiu trzymam kciuki za zmagania z różami ...

Joaska napisał(a)
Konstancja/Iza powiedz mi gdzie ty jeździsz na zakupy ogrodnicze?? do którego centrum?
chciałabym kupic żurawki, ale nic chol..ry nie moge u nas w Kiecach znaleźć.
Mam ochote pojechac do Kostomłotów tam jest ładne centrum, tylko nie bardzo mam kiedy,
może w przyszłym tyg. sie wybiorę to zerkne co mają ciekawego.

z reguły agrocentrum ... w kierunku Kostomłotów jest jakiś euro ogród ... byłam kiedyś ale nie zwróciłam uwagi na nazwę ... jednoroczne w szklarni jadąc w kierunku Morawicy (Piaskowa Górka czy coś takiego) .. w tym roku jeszcze nic nie kupiłam bo ja aktualnie burzę ... kopę ... i nawet do trawnika mam jeszcze ze dwa tygodnie ...
Ogród Państwa Pudełek w Pisarzowicach 18:05, 18 maj 2012

Do góry
Święto Kwitnącej Azalii to na pewno ogromne wydarzenie dla wielbicieli kwasolubnych roślin. Impreza ta trwa w porze kwitnienia rh, w tym roku od 12 do 27 maja, także zostały jeszcze dwa weekendy do odwiedzenia prywatnego ogrodu p. Pudełek, który jest otwarty tylko w porze kwitnienia tych roślin.
W zeszłym roku nagrano tam odcinek Mai w ogrodzie, ale w tym roku jest o wiele piękniej, bo rh kwitnie więcej.
Zapraszam na moją relację, która na pewno się rozciągnie w czasie z racji zrobionych ponad kilkuset zdjęć. Będę tu głównie pokazywać rh z nazwami jak i różne zakątki z ogrodu. Miłego oglądania

Rh yakushimanum ANUSCHKA

Rh yakushimanum LAMENTOSA

Pokażę nasz ogród 17:51, 18 maj 2012

Do góry
Żółta na zjęciu powyżej to trzmielina fortunea. Rośnie na pieńku od starej wiśni. Nie chciało się z nim walczyć, to go obsadziłam. Właściwie zapomniałam , że on tam jest.
Drugi koniec tej samej długaśnej rabaty :

I "pelusie", nie zmarzły. Zimna Zośka za nami a dziś rano powitał nas szron. .
Donice w tym roku pomieszane. Tydzień temu prowadzący poranny sobotni program "rok w ogrodzie" zachęcał do mieszania gatunków. Akurat wybierałm się po rosliny, więc pomieszałam. Choćpoczątkowy zamiar był zupełnie inny:

Na okrągło:) 16:51, 18 maj 2012

Do góry
Chyba pobielę mocniej, zachowując efekt grata wyrzuconego na brzeg
Na okrągło:) 16:35, 18 maj 2012

Do góry
Moja skrzynia wyglądała tak saute

Trzeba jej folię dać do środka i dziury nawiercić. Ale to trzeba wiertarkę mieć,tzn. poczekać na tatę. Ale żeby tak bezczynnie nie siedzieć...
Zaimpregnowałam ją drewnochronem:

I pobieliłam wstępnie. I nie wiem jak jej lepiej Czy ją zeszlifować bardziej czy pobielić mocniej? Napis też się wymyśli dzięki pomocy Niki

Choroby i szkodniki żywotników, tui, Thuja - przędziorki na tujach 16:31, 18 maj 2012

Do góry
ogrodnikiem nie jestem ale czy na tym zdjęciu uszkodzona jest gałązka, zeżarta przez robale, albo grzyby? bo jest jakaś tak dziwna niż inne. czytałem również, że jak są czarne końcówki to oznacza koniec, powód susza

"Te czarne kropeczki na końcach pędów to zawiązki kwiatostanów które zakwitną w przyszłym roku i to nie jest jej ozdoba tylko powolny koniec. Są zbyt mało podlewane i mają za małe donice jeśli rosną na balkonie. Musisz je podlewać przynajmniej raz dziennie i to dość obficie , mam nadzieje że donice są z odpływem. Coś z nich jeszcze będzie ale zaczną nie ciekawie wyglądać."

zaś ogrodnik mi mówił, żeby już nie podlewać.
Kompletny brak pomysłu 16:01, 18 maj 2012

Do góry
Witaj Małgosiu
wymiary podawałam na poprzedniej stronie ale podam ponownie
Ogródkowe perypetie:) 15:43, 18 maj 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
a jakie- tzn jaki kolor?
napisz jeszcze gdzie będą miskanty dokładnie- za zawijaskiem bukszpan? czy przy schodach?
A na kratkach z przodu róże, a za zakrętem hedera?
Musze to sobie spiąć

profus napisał(a)
Proszę.

Pozdrawiam.

Magnolio, to projekt, pędzla Rafała

Róże mają już pąki, mam nadzieję, że się rozrosną. Zamiast miłorzębu jest wiśnia, ale trudno. Hortnesje kupione. Miskant ma być za zawijaskiem, jak się doczekam od Mariusza. W zawijasku czerwone begonie, i na dole chyba jednak illex crenata choć w planie miała być runianka. Tyle, że z illexem byłoby chyba po drodze z kolorem.

Żurawki takie różowo-czerwone, nie pamiętam nazwy.
Rabaty do wymiany :) 15:36, 18 maj 2012

Do góry
Kobieto ależ niecierpliwa jesteś (żarcik) Nie mogłam szybciej rysować ale juz po No prawie wszystko sama wykombinowałaś co jest co Aha i poprzestawiałam nieco bo mi ta magnolia pasuje po lewej nie po prawej Poza tym w takim układzie będzie cos kwitło po obu stronach a nie tylko po jednej

Dwa światy 15:11, 18 maj 2012

Do góry
hania napisał(a)

Wszystko mi się podoba, ale te stożki to wyprowadziłaś przecudnie!

Co do dzielenia host - jak się nie ma gdzie upchnąć to po co dzielić - a takie duuuuże są przepiękne - mi się marzą takie, ale zajmie im to pewnie z kilka lat
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 15:06, 18 maj 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Fiołek biały, duży

dzwonek karpacki

Ja! Ja! proooszę? Weroniko czy życzysz sobie w zamian coś z moich? Pewnie wszystko masz - w Twoim pięknym ogrodzie!! Przywiozę parę liliowców (mam pomarańczowe inne od Twoich), rozchodnik okazały, kocimiętek kilka (chyba chciałaś?), margerytki białe puste, żółte wysokie małe słoneczniczki bylinowe (rozrasta się jak chwast cholerstwo), mozgę-trawę ozdobną? Poziomkę żółtą wykopię dla Ciebie

pozdrawiam!
Karolina
Dwa światy 14:50, 18 maj 2012

Do góry
Widziałam,już byłam u Ciebie w ogrodzie,...ja też dokupiłam oprócz Patriot jedną(zapomniałam szybko nazwy) i strasznie mi ślimaki atakują

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:46, 18 maj 2012

Do góry
Elu - oj będzie się działo! Fajnie że się zobaczymy!
Robercie - podoba mi się ta najbardziej, tej kolejnej też nie mam jakby co

Ogród Bogusława 14:37, 18 maj 2012

Do góry
abiko napisał(a)

Lilaki w majowym słoneczku

Wpadłam, ale teraz napiszę Piękne te lilaki One są szczepione? muszę poszukać. Ja uwielbiam bez a z braku miejsca chyba tylko takie wejdą. Super!
[/quot

To nie są szczepione Lilaki tylko wykopane, ok 30 letnie hodowane niegdyś do kwiaciarń i po przycięciu korzeni wsadzone do donicy, po przyjęciu będą wsadzone do gruntu, będą fajną ozdobą
Różaneczniki - choroby i szkodniki 14:34, 18 maj 2012

Do góry
Jeszcze znalazłam taką gałązkę i oderwałam

Ogród Bogusława 14:26, 18 maj 2012

Do góry
abiko napisał(a)

Lilaki w majowym słoneczku

Wpadłam, ale teraz napiszę Piękne te lilaki One są szczepione? muszę poszukać. Ja uwielbiam bez a z braku miejsca chyba tylko takie wejdą. Super!
[/quot

To nie są szczepione Lilaki tylko wykopane, ok 30 letnie hodowane niegdyś do kwiaciarń i po przycięciu korzeni wsadzone do donicy, po przyjęciu będą wsadzone do gruntu, będą fajną ozdobą
Dwa światy 14:26, 18 maj 2012

Do góry
hosty mam od lat i nie pamiętam wszystkich nazw

Nowy nabytek chyba wszystkim znana"Patriot"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies