Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Łezka koło domu :) 23:16, 18 maj 2011

Do góry
Gardenarium podobają mi się bardzo cisy wystrzyżone w różne kształty, ale mam jednego (wysoką kolumnę) i z jednej strony jest taka "ususzona plama". Kurcze boję się, że tu mi się też tak przytrafi .
Czemu tak się mu podziało?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:38, 18 maj 2011

Do góry
Pierwszy rok może być marny dla tej hortensji, ale jak się już rozrośnie
Stawy i przydomowe oczka wodne 22:28, 18 maj 2011

Do góry
Te kwestie reguluje prawo budowlane. W skrócie można zbudować oczko wodne bez pozwolenia na budowę o powierzchni do 30 m2.

Trzeba go jednak zgłosić przed rozpoczęciem robót. Do wniosku należy dołączyc rysunek (może go wykonać geodeta). Jeżeli właściwy powiatowy organ nie wniesie sprzeciwu, to można rozpoczynać kopanie i realizację stawu.

Jeżeli powierzchnia stawu przekracza 30 m wymagane jest pozwolenie na budowę.

Stawy i przydomowe oczka wodne 22:20, 18 maj 2011

Do góry
Sieliśmy w listopadzie, a wzeszła 9 grudnia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:17, 18 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu napisałaś u mnie żeby kolo jałowca wsadzić hortensje Limelight, czy może ona rosnąć w pełnym słońcu? w tym miejscu praktycznie cały czas jest słonecznie.

Ja mam w słońcu pod murem, trzeba nawadniać przynajmniej na poczatku.. Te hortensje nie muszą być w półcieniu.
U Kasi w ogrodzie ... 22:16, 18 maj 2011

Do góry
Kasia_ napisał(a)

Wiem coś o bani, niejeden wieczór przesiedzieliśmy na mrozie do 2 w nocy, potem w śnieg i przez ulicę w szlafroku do domu. Do kapci lała się woda, to były czasy...
Słuchajcie nad nami szumią drzewa, śnieg iskrzy, latarenki wokół i dobre winko.
I głowa odpada ...? Brr ))))

Absolutnie nie jest zimno .Ciało jest bardzo rozgrzane, że spać można bez przykrycia .My po kąpieli w bani na śnieg , fikołki , obrzucanie się śnieżkami , skakanie , przewracanie i znowu do bani .Fantastyczna zabawa, rownież dla małych dzieci .Moje szkraby tylko czekają żeby biegać na boso w kąpielówkach po śniegu, a potem rozgrzewac się w gorącej wodzie .Wszystkim gorąco polecam.

A ja robię odwrotnie!!!! najpierw gorąca sauna...a potem zimna woda w przeręblu.............. hartuje jak mało co !!! polecam, ale bani też bym z radością spróbowała....
I bardzo podoba mi sie ogród. Baaardzo, juz wyrośnięty, ze starszymi nasadzeniami, wygląda uroczo...

Pozdrawiam i gratuluję

M.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:16, 18 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Danusiu - kiedyś rozmnażałaś agawę z kawałka listka.
Udało Ci się, wypuścił już coś?

Kawałek listka jak siedział tak siedzi.
Boję się rozgrzebać, czekam.
Murki oporowe 22:13, 18 maj 2011

Do góry
Zmiana poziomów wprowadza do ogrodu trochę urozmaicenia
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 21:35, 18 maj 2011

Do góry
Między kostką - ścieżką a trawnikiem można sporo posadzić.
Świątyna dumania.... 21:33, 18 maj 2011

Do góry
Ja byłam w tym miejscu całkiem niedawno, pokazałam łapką co o tym myslę i jak to zakreślić i jak obsadzić, ale Michał jest młody, wiele nie eksperymentował, musi popróbowac wszystkiego.
Doradzam mu kolory biały, różowy, niebieski.
Ogród minimalistyczny 21:31, 18 maj 2011

Do góry
Muszę Wam powiedzieć, że odmówiłam konserwacji tego ogrodu z wielkim żalem, że ktoś inny nie zadba o niego tak jak ja...

Szkoda mi, a jednocześnie muszę iść dalej swoją drogą
ogrodoweimpresjejolki 21:29, 18 maj 2011

Do góry
Mnie dziś zabrakło czasu na wyjazd po balkonowe, Wymieniałam bratki na petunie i tytonie i za mało mam
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:27, 18 maj 2011

Do góry
Iglak, który rośnie między dwiema brzozami trzeba teraz przesadzić. Brzozy mu zaszkodzą, daj go na wolną przestrzeń. A do brzóz dodaj trzecią brzozę, koniecznie w trójkącie nierównoramiennym, aby ta grupa nie była pod sznurek tylko tak jakby naturalnie.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:24, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Za kamieniem są posadzone truskaweczki i poziomeczki, więc nie bardzo chcę włączać w rabatę kamień, fajnie się na nim siedzi jakby się tak wyrobić z rabatą żeby z tej strony kończyła się za brzozami przed kamieniem i pociągnąć ją do ostatniego cisa przy ogrodzeniu ? Co Wy na to?

Kamień jest za duży na takie rozwiązanie, wielki głaz powinien mieć odpowiednią oprawę.
Rabata koniecznie musi wchłonąć głaz.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:21, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)

Włącz wszystko w jedną rabatę, posadź potem wysokie hosty "Sum and Substance" co najmniej 10-15 szt, one są wysokie. Przed nimi niebieskie np. "Halcyon" albo białe w dużych ilościach, a po brzegu całe łany pozomek. No i jeszcze jakieś punkty mocne, tuje wschodnie "Aurea Nana". Efekt murowany. Sadzenie 30 cszt każda inna to ile myślenia a efekt żaden, bo na pewno coś nie wyjdzie. Najlepsze są proste rozwiązania.

Przykład ogrodu brzozowego jest tutaj

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-moniki
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:17, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Oj tak dziewczyny, ja właśnie po naoglądaniu się tutaj tych piękności powstrzymuję się jak mogę ale znowu nie wytrzymałam i właśnie zakupiłam piękny prusznik i zastanawiam się gdzie by go tu posadzić, podobno jest wrażliwy na mrozy ale nie mogłam się oprzeć

Raczej nie licz na przezimowanie, chyba że masz chłodną oranżerię. MOje klientki miały i żadnej się nie uchowała. Fuksje tak, oleandry też, datury, ale prusznik żaden. Trzeba kupowac co roku. Ja miałam w zeszłym roku pienny, stał w garażu jak wszystkie inne rosliny nie zimujące i usechł, choć dbałam tak samo jak o inne. Coś w tym jest
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:13, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Już daje zdjęcia kamyczka kurcze, nie pomyślałam o żwirku , baaardzo mi się podoba ten pomysł Sebek a co wtedy na rabatę i gdzie ten żwirek , tylko wokół kamienia ?

Tutaj musisz zrobić jedną wyspę włączającą wszystko w jedną rabatę. I wtedy można nawet zastosować dwa rodzaje kamyczków, drobne i grube albo nieco kolor się różniący.
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:11, 18 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Piękny ogród to sztuka wyboru, musisz z czegoś zrezygnować, zrób listę roślin i kolorów pożadanych i tego się trzymaj. Ograniczaj ilość gatunków bo zrobi się zbiór roslin a nie kompozycja.
To rady doświadczonej projektantki. Wiem, że to trudne ale spróbuj

o to to-dopiero dzisiaj to do mnie dotarło
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:10, 18 maj 2011

Do góry
Piękny ogród to sztuka wyboru, musisz z czegoś zrezygnować, zrób listę roślin i kolorów pożadanych i tego się trzymaj. Ograniczaj ilość gatunków bo zrobi się zbiór roslin a nie kompozycja.
To rady doświadczonej projektantki. Wiem, że to trudne ale spróbuj
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:08, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Tak, już teraz to naprawdę nie wiem co wybrać podobają mi się i bukszpany i kwitnące kolorowe i rabaty żwirowe takie ascetyczne i lawenda i z tego wszystkiego mam już oczopląsy
Dzięki Linka za chęci , może ktoś się zlituje i da jaką fachową radę, a póki co to zostało oglądać

Bukszpany to rośliny wymagające cięcia i pilnowania, polecam Ci lawendę, widać że masz słoneczne stanowisko. Pienne formy do tego. Lawenda stworzy niebiesko-srebrny wałek i posadzona (koniecznie dużo) da spektakularny efekt.

To wszystko można wyżwirować kamyczkami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies