Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na okrągło:) 17:29, 16 maj 2012

Do góry
Berberys aż różowieje (?):

Miskant giganteus wystawił już rogi Zawsze mnie zadziwia, jak szybko potrafi osiągnąć te swoje ogromne rozmiary - w maju ledwie wygląda z ziemi...

Nowe nabytki: turzyca frosted curls:

róża Heidi Klum:

okrywowa Alba Rose:
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:27, 16 maj 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
ziemia gliniasta, ale trzyma wodę i faktycznie wszystko buja ale z kopaniem jej ciężko, bo czasami twarda jak kamień a na górze robi się skorupa. Na szczęście mieszam ją z czarną ziemią i jest ok
Na marginesie, szkółkarze bardzo chwalą glinę i mówią mi: "Co pani chce? to bardzo dobrze, że glina"

Ja w tym roku wysiałam pierwszy raz (nie licząc ubiegłorocznej werbeny) różne jednoroczne, kilka torebek )) zobaczymy co z tego będzie już wschodzą spróbuję we wrześniu jeszcze raz z tą ostróżką powodzenia w siewie zatem Tobie i sobie życzę )

Kasia, ja mam 2 żelazne numery w sianiuha, ha ; aksamitka i maciejka, to zawsze mi wschodzi i rośnie; a, zraz, w ubiegłym roku siałam astry i były cudne; no i rycynusy, o nich zapomniałam dałam je do gruntu a tu tak zimno się zrobiło, oby wytrwały!

tak, glina też bardzo żyzna; nasze te bukszpany co po 8 zł, to też na glinie rosną

a tu na dowód, że coś umiem posiać moje ubiegłoroczne astry

Na okrągło:) 17:26, 16 maj 2012

Do góry

Ta nieznana roslinka z dzwonkami to kokoryczka
Moje poletko 17:25, 16 maj 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Wczoraj mnie zaskoczyły tulipy ,Te na fotkach.
Nie mam pojęcia od kogo przywędrowały.
Kiedyś już tutaj wspominałam ,że znajduję je w różnych miejscach.
Teraz na dodatek bardzo późno zakwitły

To są dość późne i stare odmiany. Sczególnie te zółte. Też mam takie, sadzone jeszcze przez moją teściową ponad 30 lat temu!
A skąd przywędrowały? Pewnie nornice cebulki poprzenosiły
Na okrągło:) 17:24, 16 maj 2012

Do góry
Codzienny spacer i przegląd roślin.
Chwalę się moją pierwszą żurawką (tzn. mam ich 5) Mahogany:

Moje begonie:

Roślinka, której nazwy nie znam, ale od mamy otrzymana jedna w tamtym roku, tej wiosny narodziła się jako trojaczki

Mam trzy rodzaje pozyskanych od cioci host, ale nie znam ich gatunków:

A jakie są Wasze pomysły? 17:18, 16 maj 2012

Do góry
najzwyklejszy - pusty bo tata nie potrafi zdecydować ze go nie chce ogródek.

to przekopane to wymiana rury wiec już ok

wymiary dokładne to 7 metrów na 6

tam gdzie widać ziemię są lilie, mieczyki i canny
Ania i róże i cała reszta :) 17:16, 16 maj 2012

Do góry
Stówka minęła? Pięknie!

Nasz przydomowy ogródek 17:07, 16 maj 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Ja na tej rabacie do zmiany widzę piękne hosty i piwonie, więc czekam co tam wymodzisz

Irenko - wszystko jest możliwe . Zaraz przedstawię swoje wypociny i proszę oczywiście wszystkich o propozycje . Ale jedna uwaga : jest to wystawa południowo - zachodnia i hosty będą narażone na słońce .

I tak - kości zostały rzucone.Posadzone są od drogi : wokół Hakuro berberys Kobold , wokół modrzewia żurawki w kolorze miodowym i uzupełnienie żurawki Midnight Bayou.

W dalszej części marzą mi się tawuły Golden Princess w półokręgu posadzone co 80 cm tak mniej więcej do tych goździków a przed nimi np. lawenda i koniecznie berberysy kulki czerwone . Dalej myślę zrobić żwirek z iglakiem a następnie na początku kula na pieńku lub stożek oraz bukszpany ( bo tutaj już nie będą narażone na zimne wiatry . I to by było na tyle.

powiem tak sezon się dopiero zaczyna, więc można wszystko na spokojnie przemyśleć ( i kto to radzi, bo ja na łapu capu) może nawet porysować, aby potem nie przesadzać; ale jak słyszę, ty juz właściwie masz plan i wiesz co chcesz
Nasz przydomowy ogródek 16:55, 16 maj 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ja na tej rabacie do zmiany widzę piękne hosty i piwonie, więc czekam co tam wymodzisz

Irenko - wszystko jest możliwe . Zaraz przedstawię swoje wypociny i proszę oczywiście wszystkich o propozycje . Ale jedna uwaga : jest to wystawa południowo - zachodnia i hosty będą narażone na słońce .

I tak - kości zostały rzucone.Posadzone są od drogi : wokół Hakuro berberys Kobold , wokół modrzewia żurawki w kolorze miodowym i uzupełnienie żurawki Midnight Bayou.

W dalszej części marzą mi się tawuły Golden Princess w półokręgu posadzone co 80 cm tak mniej więcej do tych goździków a przed nimi np. lawenda i koniecznie berberysy kulki czerwone . Dalej myślę zrobić żwirek z iglakiem a następnie na początku kula na pieńku lub stożek oraz bukszpany ( bo tutaj już nie będą narażone na zimne wiatry . I to by było na tyle.
Ipomea 16:52, 16 maj 2012

Do góry
Ja też lubię wilec. Bardzo łatwo sie rozmnaża. Wystarczy oderwać gałązkę i włożyć do wody. Szybko puszcza korzonki.

ubiegłoroczne nasadzenia z białymi i różowymi petuniami
Sałatka z selera naciowego 16:41, 16 maj 2012

Do góry
Mało popularny u nas seler naciowy jest wyśmienity w sałatce z nastepującymi składnikami:
- ananas z puszki
- 1/2 dużego selera naciowego /przekrojonego wzdłuż/
- kukurydza z puszki
- 1/2 dużgo pora /część biała/
- ser żółty np. podlaski
- majonez
- pieprz

Pora i selera umyć, pokroić w niezbyt cienkie paski. Kukurydzę odcedzić i przelać zimną przegotowaną wodą, plastry ananasa pokroić w kawałki, ser żółty w kostę 1/1 cm. Wszystko wymieszać i dodać tyle majonezu, aby się produkty połączyły. Pieprz do smaku.
Zostawić w lodówce na 1/2 godziny. Podawać. Można przechować w lodówce do następnego dnia.
Smacznego!
Zalety: smaczna, tania, szybkie wykonanie

Produkty

Produkty pokrojone

Z majonezem

Nasz przydomowy ogródek 16:23, 16 maj 2012

Do góry
Na omawianej rabatce rośnie wierzba Hakuro którą miałem zamiar usunąć. Ale krakowskim targiem została.

W marcu została definitywnie przycięta .

I zobaczcie jakie efekty. Wierzba pięknie wypuściła nowe gałązki i będzie kulka zrobiona.

Moje poletko 16:20, 16 maj 2012

Do góry
Wczoraj mnie zaskoczyły tulipy ,Te na fotkach.
Nie mam pojęcia od kogo przywędrowały.
Kiedyś już tutaj wspominałam ,że znajduję je w różnych miejscach.
Teraz na dodatek bardzo późno zakwitły
Kubusiowo 16:13, 16 maj 2012

Do góry
Gosia, narazie taka jest i nie wiem dlaczego, mam tu ją na zdjęciu z ubiegłego roku ) pokłada się
ten kolor to być może kwestia gleby

Cięcie hortensji 16:09, 16 maj 2012

Do góry
W tym roku przycięłam Hortensję Anabell, odrosły owe lodygi i listki, ale na listkach pojawia się cos takego jakby spalone słoncem, czarne..zamieszczam zdjecie. Czy to cos znaczy?
Jesli o cos niedobrego to co robic?
Mój ogród 16:07, 16 maj 2012

Do góry

tu masz mojego Pucka, patrz na pysk, taki sam
Nasz przydomowy ogródek 16:06, 16 maj 2012

Do góry
Obydwie Anie i Irenko. Przedstawię Wam zamierzenia co do tej rabatki - ale chwilę to potrwa .

Chodzi o tę rabatkę .

Naprzeciw niej jest duży świerk i wokół niego posadziłem hortensje Limelight , hosty Patriot i Pachysandrę. Pod świerkiem posadzony kradziony bluszcz.
W tej chwili tak to wygląda i rośliny się rozrastają.

Przed rabatką ze świerkiem jest bonsai z jałowca oraz rabatka z jałowcami ,Rh , bukszpany, trzmielina , lawenda żurawki , azalia , klonik palmowy.

Konwalia majowa 16:05, 16 maj 2012

Do góry
Ania i róże i cała reszta :) 16:03, 16 maj 2012

Do góry
Aniu, gratuluję 100 stronki

Mój ogród 16:01, 16 maj 2012

Do góry
U mojej Misia też latka widać. W tym roku skończy 10 lat. Jak teraz wzięłam ją na dłuuuuugi spacer, to parę razy musiałam dać jej odpocząć. Musiałam poczekać aż piesek odpocznie, dopiero szła dalej.
A tu Misia prosi o odpoczynek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies