Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

ana_art 11:00, 16 maj 2012

A ja właśnie pod domem będę miała limelight, tzn już rosną. koniecznie pokaż zdjęcia
zbigniew_gazda 16:06, 16 maj 2012

Obydwie Anie i Irenko. Przedstawię Wam zamierzenia co do tej rabatki - ale chwilę to potrwa .

Chodzi o tę rabatkę .

Naprzeciw niej jest duży świerk i wokół niego posadziłem hortensje Limelight , hosty Patriot i Pachysandrę. Pod świerkiem posadzony kradziony bluszcz.
W tej chwili tak to wygląda i rośliny się rozrastają.

Przed rabatką ze świerkiem jest bonsai z jałowca oraz rabatka z jałowcami ,Rh , bukszpany, trzmielina , lawenda żurawki , azalia , klonik palmowy.

Milka 16:18, 16 maj 2012

Ja na tej rabacie do zmiany widzę piękne hosty i piwonie, więc czekam co tam wymodzisz
zbigniew_gazda 16:23, 16 maj 2012

Na omawianej rabatce rośnie wierzba Hakuro którą miałem zamiar usunąć. Ale krakowskim targiem została.

W marcu została definitywnie przycięta .

I zobaczcie jakie efekty. Wierzba pięknie wypuściła nowe gałązki i będzie kulka zrobiona.

Milka 16:26, 16 maj 2012

Wow, chyba jej wierszyki szeptałeś i tak pięknie sie postarała
zbigniew_gazda 16:55, 16 maj 2012

irena_milek napisał(a)
Ja na tej rabacie do zmiany widzę piękne hosty i piwonie, więc czekam co tam wymodzisz

Irenko - wszystko jest możliwe . Zaraz przedstawię swoje wypociny i proszę oczywiście wszystkich o propozycje . Ale jedna uwaga : jest to wystawa południowo - zachodnia i hosty będą narażone na słońce .

I tak - kości zostały rzucone.Posadzone są od drogi : wokół Hakuro berberys Kobold , wokół modrzewia żurawki w kolorze miodowym i uzupełnienie żurawki Midnight Bayou.

W dalszej części marzą mi się tawuły Golden Princess w półokręgu posadzone co 80 cm tak mniej więcej do tych goździków a przed nimi np. lawenda i koniecznie berberysy kulki czerwone . Dalej myślę zrobić żwirek z iglakiem a następnie na początku kula na pieńku lub stożek oraz bukszpany ( bo tutaj już nie będą narażone na zimne wiatry . I to by było na tyle.
KasiaWB 17:00, 16 maj 2012

Hakuro pięknie odbiła
nie wiem jaka dokładnie jest szerokość tej rabaty, ale może zawijasek z bukszpanu przy niej zrobisz i pociągniesz w stronę wejścia do domu? (zobacz u Linki tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/549-na-poczatku-jest-chaos?page=62) - zawijasek jako żywopłocik od strony ścieki, w środku pod Hakuro a także za bukszpanem żurawki kontrastujące a następnie hosty?
Zastanawiam się jeszcze nad najwyższym piętrem tj. na styku z balkonem, chyba nie musi być, a pod balkonem hosty lub brunnery lub runianka?.............
Milka 17:07, 16 maj 2012

zbigniew_gazda napisał(a)

Irenko - wszystko jest możliwe . Zaraz przedstawię swoje wypociny i proszę oczywiście wszystkich o propozycje . Ale jedna uwaga : jest to wystawa południowo - zachodnia i hosty będą narażone na słońce .

I tak - kości zostały rzucone.Posadzone są od drogi : wokół Hakuro berberys Kobold , wokół modrzewia żurawki w kolorze miodowym i uzupełnienie żurawki Midnight Bayou.

W dalszej części marzą mi się tawuły Golden Princess w półokręgu posadzone co 80 cm tak mniej więcej do tych goździków a przed nimi np. lawenda i koniecznie berberysy kulki czerwone . Dalej myślę zrobić żwirek z iglakiem a następnie na początku kula na pieńku lub stożek oraz bukszpany ( bo tutaj już nie będą narażone na zimne wiatry . I to by było na tyle.

powiem tak sezon się dopiero zaczyna, więc można wszystko na spokojnie przemyśleć ( i kto to radzi, bo ja na łapu capu) może nawet porysować, aby potem nie przesadzać; ale jak słyszę, ty juz właściwie masz plan i wiesz co chcesz
mira68 17:09, 16 maj 2012

Zbyszku podgapiłam u ciebie obsadzenie pod świerkiem posadziłam hosty zobacz
KasiaWB 17:17, 16 maj 2012

Pisałam z Tobą Zbyszku w tym samym czasie, a widzę, że Ty już dobrze wiesz czego chcesz super