Jałowca płożącego na podporze nie sadź - za dużo i za duży
Cyprysika Alumi też nie sadź, racze kuliste coś, niskie, albo wcale
Trzmielina na pniu w środku zawijaska jest ok, ale trzeba wysadzić coś piennego co już jest wyżej na prawo za świerkiem "poducha" np. Echiniformis
Zamiast Conica stożka posadź trzecią tuję wschodnia Aurea Nana - czasem nie Aurea (niski musi być)
Trzmielin jednakowych po prawej stronie zamiast jednej można dać więcej, zapełnić tę powierzchnię
Ale jak opryskać takie duże drzewa? Można je jakoś podlać ww roztworami? Mam ten sam problem ale z brązowieniem części igieł u dorosłych drzew iglastych. Na razie jest tego niedużo ale obawiam się, że może się rozprzestrzenić?
Na rabacie brakuje mi troszku bordowego albo żurawki, albo śliwa wiśniowa itp.
No właśnie tego koloru brakuje Danusiu, pomyślę. Tutaj jest pełne słońce, strona południowa, a bordowe żurawki nie za bardzo na taką wystawę. Coś niskiego, ale co ?
Czemu bordowe mają się nie nadawać? Ja mam od strony południowej właśnie, w pełnym słońcu Peach Flambe a dzisiaj dosadziłam Mahogany na innej "patelence" . Są piękne, sama zobacz:
[img [/img]
Najbardziej lubię na nie patrzeć pod słońce. Są soczyście czerwone :
[img size=640x480][/img]
Ładny schemacik, pozostaje wytyczyć linię trawnika, żeby koszenie szło sprawnie i nie trzeba było "wywijać" między krzewami i dodać rośliny niższego planu.
Polecam żurawki, kortensje bukietowe, berberysy Atraction, Admiration, Rose Glow, lawendę.
Cyprysiki odradzam na żywopłoty- faktycznie rudzieją po zimie i się sypią.
Z iglaków choine kanadyjską Jeddeloh, cyprysiki groszkowe "Aurea Nana", karłowe świerki np.Echiniformis, Little Gem itp.
W szpalerze możesz ze świerkami dla kontrastu posadzić żółte tuje (Aurescens, Yellow Ribbon, Aureospicata) oraz dla koloru śliwę wiśniową Nigra.
Na rabacie brakuje mi troszku bordowego albo żurawki, albo śliwa wiśniowa itp.
No właśnie tego koloru brakuje Danusiu, pomyślę. Tutaj jest pełne słońce, strona południowa, a bordowe żurawki nie za bardzo na taką wystawę. Coś niskiego, ale co ?
Jednak obstawiam berberys, choć też śnieg może go nieźle pokruszyć.
Wg mnie kolor bordowy jest ok, albo granatowy z tym żółtym - cudo.
Szałwia ginie na zimę więć śniegi jej nie przeszkodzą.
w moim wątku padła propozycja berberysu ( NISKA ODMIANA).powiem szczerze , że też przypadł mi do gustu. mam tam już na środku azalie japońskie ( niziutkie -po 3 sztuki)
O tym też pomyślałam i zobaczyłam, że juz ten pomysł jest
Rybek mi szkoda, ale może będziesz je odwiedzać - powiedz, że tak
Powiem tak, mam stałe zaproszenie, a na spacerku codziennie mogę nawet trzy razy dziennie przechodzić koło tego małego stawiku ( z drugiej strony ogrodu) i patrzeć na moje rybki oczywiście na spacerku z Kropką.
Pożegnałam się z nimi, łezkę uroniłam, wszak to moje zwierzaczki Ale tutaj obcy kot ich nie dosięgnie a u mnie kociska leżały na kostkach bez przerwy i czaiły się aż któraś rybka wypłynie i pazurem... Nie były bezpieczne moje rybki.