i odrazu przejdę do "trupa" dla mnie bardziej strup
1, skończ obwódke z tych "tujek" okragłych czy jak im tam
2. wywal wszystko ze srodka, kulke na pniu zostaw
3. posadz róze okrywowe mysle ze 6 lub 8 szt
4. posadz trawę najlepiej stipa albo frosted curls ( ta akurat ładnie w zimie wyglada i niebedzie pusto w srodku )
5. wsadz tulipany , moze szafirki, krokusy
krokusy sa pierwsze beda cieszc, potem tulipany do teraz jeszcze ostatkiem sił sie trzymja , róze od czerwca do mrozów a w tej luce najwyżej w wokół pieńka lub w miejsce lawendy małe azalie/rhodo posadz sa takie niziutkie małe odmiany. odmiana vren jest cytrynowa i bardzo wolno rośnie lub inne rózowe sa tez... poszukaj, je tez mozesz ciac jakby wyrosły nazbyt.
a trochę dalej w kulkowisku pod hakuro sobotnie nabytki. Miniaturowe hosty podzieliłam jeszcze na pół.Rośnijcie maleństwa, chcę mieć z was dywanik Gdzieniegdzie stipa, też podzieliłam choć podobno nie lubi.. Skalnica dogorywa, ale i tak ją lubię
jeszcze mam do wykopania z rabaty i przeniesienia tutaj iryski syberyjskie, stipa pomału rośnie, mam też fioletową szałwię jednoroczną, muszę upolować szałwie omszoną, ale ostatnio w ogrodniczym nie było
Nie wiem od czego to zalezy, niektore samosiejki mi padły, a niektore pedy jak widzisz piekne
Sprawdż co dzieje sie w korzeniach. W niektorych duzych okazach miałam pedraki...... I guniaka czerwczyka.... Pojedyncze ale duze sztuki
Ja na razie do czerwca mam spokoj z nawożeniem. A trawnika wole nie ruszac bo jeszcze go reanimuję po wypaleniu
Dawno u Ciebie nie byłam, musze to naprawić
Wzięłam przykład z Ciebie i tak z roku na rok czosnki mniejsze to przynajmniej liscie mnie nie denerwuja
Nie ma po co jechac, zapłacisz zł za doniczke mniej ale muszi kupic cała paletę. Na dodatek nie zawsze cała paleta w takim kolorze jak chcesz. Zakupy na sztuki raczej ograniczone. Ja wole pojechac do centrum ogrodniczego, ktore z pewnoscia aby sciągnąć klientow na najpopularniejsze rosliny bedzie miało promocje. Za surfinie w Castoramie zapłaciłam tyle samo co u moje ogrodnika a wydawało mi się za ma drogo
Gdybys miała do obsadzenia w jednym gatunku kilka metrow skrzynek to sie opłaca a jesli robisz miks roslin szkoda czasu
Mam nadzieje ze pomoglam?
przynajmniej rekompensuje to ilość stron przez które chce się przebrnąć
Dziękuję
Stipa była w weekned na dworze...ale jak tu ja wystawiac jesli
a) co weekend jest paskudnie
b) nawet jak słońce to mega wiatr
c) jak wracam zanim ograne dom i dzieci to juz nie opłaca się jej wystawiac i pozostają tylko zimne weekendy ...
O jeny jak tu ślicznie.........
Mszyce mam i ja, ściślej ma moja eden rose......a poza tym to juz nic więcej poza mszycami u mnie w ogrodzie nie jest takie jak u ciebie.....nad czym ubolewam
Nawet moja stipa umarła.....cięłam jak ty, dbałam, nawoziłam a ona nic.....ani drgnie....mus wsadzic nowe
Pozdrawiam cię Madżenko i twój cudny ogród
Udanego tygodnia!
Ewuniu, posadziąłm część werbeny na rabatę z różami i perovską. Trochę jeszcze mi zostało do posadzenie i nie wiem, czy dosadzić jeszcze tam, czy na inną rabatę? Wysadziłam też część stipy i białe jeżówki. Przez pewien czas hartowałam wszystko na tarasie.
Wiesz, że cała moja perovska się obudziła? Mimo przesadzania, wszystkie mają nowe gałązki, ale i tak w plecy róż dosadziłam dwa nowe krzaczki. Chciałabym otrzymać podobny efekt na rabacie: Od tyłu mam miskant, perovska i werbena, żółte róże, stipa, lawenda, obwódka z bukszpanu. https://www.pinterest.com/pin/529876712384627652/ https://www.pinterest.com/pin/213146994841239092/
Drugą fotkę wszyscy znają, pierwsza, to ta sama rabata, tylko inne ujęcie
No to sobie odpoczęłaś
Zazdroszczę pączków Eden rose- u mnie podobno trzeba ją porządnie okrywać. Nie zdecydowałam się, chociaż kuuusiła mnie w ogrodniczym Fajnie jak taki łagodniejszy klimat....
Ewuniu stipa od dwóch tygodni już w gruncie Zahartowana i nawet trochę podrosła Każda rabata jest zaprawiona taczkami kompostu Warunki mają do wzrostu zapewnione idealne Teraz trzeba czekać na efekt
Gosiu muszę przyznać że wyobraźnię masz wielką Na tym zdjęciu które umieściłem prawie nic nie widać Mam nadzieję że stipa nie zawiedzie i podrośnie Też się zastanawiałem nad lawendą bo to by było dobre połączenie ale mam tam wąskie rabatki i szałwia o zwartym pokroju będzie lepsza Lawenda się pokłada i przy koszeniu trawnika by było nieciekawie
Mi wystarczy wyobaźni by ją zobaczyć, trenuję regularnie. Ja przed domem chcę dać podobne połączenie, też stipa tylko z lawendą. Też je sobie ciągle wyobrażam
Stipa zebrana jesienię, z wcześniej sianej, którą mi podarowałaś Pomidorki w gruncie bo tunelu nie mam i miejsca też nie mam, zobaczymy co urośnie w ub. r. koktajliowe udały się bardzo.