Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 21:41, 13 maj 2015

O tak sobie wykombinowałam żeby była fala, która tworzy uwypuklenie przy wykuszu. W tym miejscu ze 3 kulki trochę "wypadną z szeregu".

Mam 14 krzaczków i w tej ilości mam zamiar się zamknąć. Tym bardziej, że to drugoroczne krzaczorki, rosnące już u mnie, a nie chuderlaki marketowe. Do tego na pewno moja stipa i zastanawiam się jakie byliny różowe tam dać...

MAD 21:47, 13 maj 2015

jazzy napisał(a)

Przepraszam, że tak wypytuję ale czy ta odmiana jest ładna cały sezon?
Ja nie oddałam głosu, bo dobrze wiesz, którą opcje bym wybrała

Niech zgadnę... Prostą krechę?

Moja w zimę nie prezentowała się dobrze. Nie podcięłam jej jesienią bo kwitła szalona do końca listopada chyba... Po kwitnieniu wycięłam tylko kwiatostany. I był taki drapak. Na przełomie lutego i marca opitoliłam ją prawie do zera, a teraz ślicznie odbiła. Ale żeby była dekoracyjna zimą to nie powiem...
MAD 21:49, 13 maj 2015

Kuba napisał(a)
Madziu jak śmiesz dyskutować z projektem
A tak na serio dla mnie i 1 i 4 są dobre

Ja nie dyskutuję tylko dostosowuję.
Iwk4 21:51, 13 maj 2015

Myślę, że będzie dobrze. Kwiaty na lato potrzebne, to może jeżówki, co długo kwitną ? Ja uwielbiam jeszcze floksy, cudownie pachną. Tylko muszą być za lawendą, bo dołem gołe się lubią robić
Zielona 22:08, 13 maj 2015

Mam hidcote jako szpaler od kilku lat. To ta w klombie w kostce brukowej, kojarzysz? Dzisiaj, pomimo cięcia, ma 40cm wysokości i tyle samo na szerokość. To wymiary bez kwiatów. Możesz ciąć nisko, ale nie wiem, przez ile lat utrzymasz ją w rozmiarze, który nie będzie konkurował z kulkami...

Tak wyglądała w zeszłym roku /jak obejrzysz, to usunę/

Fotki późna wiosna i lato 2014 oraz marzec 2015

MAD 22:23, 13 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Myślę, że będzie dobrze. Kwiaty na lato potrzebne, to może jeżówki, co długo kwitną ? Ja uwielbiam jeszcze floksy, cudownie pachną. Tylko muszą być za lawendą, bo dołem gołe się lubią robić

Nie wiem właśnie czy chcę w kolejnym miejscu jeżówki...
MAD 22:31, 13 maj 2015

Marta Twoja lawenda to świetna lekcja poglądowa na przyszłość. Proszę, nie usuwaj zdjęć. Który to sezon Twojej lawendy, pamiętasz? To trzecie zdjęcie to już po cięciu? Moja lawenda będzie rosła co jakieś 40-45 cm, a ten pas przygotowany na nią ma szerokość 70 cm. Mam nadzieje, że jakoś się pomieszczę. Najwyżej będę przesadzać. Czytałam, że po jakimś czasie lawendę należy wymieniać na nową.
jazzy 22:35, 13 maj 2015

Marta, cudna jest Twoja lawenda
Rozważam mocno łan lawendy na patelni u mnie pod wisniami.
Sorry Mad że u Ciebie to mówię
Ale skoro Twoja kwitła w listopadzie, kurcze super
ps. Opcje zgadłaś, of kors
Iwk4 22:41, 13 maj 2015

A zamiast jeżówek szałwia ?
MAD 23:00, 13 maj 2015

jazzy napisał(a)
Marta, cudna jest Twoja lawenda
Rozważam mocno łan lawendy na patelni u mnie pod wisniami.
Sorry Mad że u Ciebie to mówię
Ale skoro Twoja kwitła w listopadzie, kurcze super
ps. Opcje zgadłaś, of kors

Aż wróciłam do zdjęć z zeszlego roku żeby sprawdzić. Z kwitnieniem w listopadzie mogłam przegiąć. Ale na str. 20 (z 26 września) możesz zobaczyć jak wyglądała lawenda u mnie. I to nie było jeszcze jej ostatnie tchnienie.