Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Dwa ogrody 23:33, 02 kwi 2015

Do góry
Mariolu, szałwia niebieska mi wschodzi

Ogród z widokiem na jezioro 19:35, 02 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
myślę.... do juk pasuje pójść w kolory szare, stalowe, lawenda, szałwia pasuje, ale róże bym już dała białe lub w kolorze takim szaro-różowym.. i tu mi pasuje Pastella (ale ona jest dość niska), i brakuje mi wysokiego elementu i patrz co wynorałam.. trawki mogą być wysokim akcentem.
https://pl.pinterest.com/pin/494621971551305691/

Bardzo ładna kompozycja warto skorzystac. Pozdrówka.
Ogród z widokiem na jezioro 19:33, 02 kwi 2015

Do góry
myślę.... do juk pasuje pójść w kolory szare, stalowe, lawenda, szałwia pasuje, ale róże bym już dała białe lub w kolorze takim szaro-różowym.. i tu mi pasuje Pastella (ale ona jest dość niska), i brakuje mi wysokiego elementu i patrz co wynorałam.. trawki mogą być wysokim akcentem.
https://pl.pinterest.com/pin/494621971551305691/

Ogród z widokiem na jezioro 17:33, 02 kwi 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Inspirki super, z szałwią i rozchodnikami bajeczna, u mnie testowałam te czerwone rozchodniki, nie bardzo chcą u mnie rosnąć,, tylko odmiana Brilant spoko rośnie, szałwia ze stipami super wygląda

Zaczymam własnie mysleć o szałwi,
Ogród z widokiem na jezioro 17:29, 02 kwi 2015

Do góry
kachat napisał(a)

A może obwódka z lawendy..? I cała rabata taki bardziej suchy charakter by miała, by do jukk pasować. Obwódka z lawendy, a w środku rabaty rośliny na słońce znoszące suchsze warunki, czyli kosodrzewina (np. 2-3 sztuki), a wokół niej rozchodniki, trawki (rozplenice?), szałwie, może jeżówki..? Taki miks jak tutaj. Albo coś jak tutaj. Szałwie byłyby super, pięknie się komponują z żółtymi kwiatkami - jak tu albo z trawami jak tutaj

Rabata różana (np. z obwódką lawendową jak ta) chyba by nie pasowała do jukk...

Dzięki za fajne podpowiedzi, lawenda z szałwia spodobała mi się szczególnie. szałwia też super wygląda, tylko nie wiem co to te żółte rośliby

Ogród z widokiem na jezioro 12:45, 02 kwi 2015

Do góry
Inspirki super, z szałwią i rozchodnikami bajeczna, u mnie testowałam te czerwone rozchodniki, nie bardzo chcą u mnie rosnąć,, tylko odmiana Brilant spoko rośnie, szałwia ze stipami super wygląda
Ogródek Iwony 09:37, 02 kwi 2015

Do góry
Iwonko stipa i szałwia to cudowne zestawienie
Koleżanka moja zupełnie nieogrodowa patrząc na moje sadzonki stipy powiedziała ostatnio: "ta trawa twoja to się już pod kosiarkę nadaje"
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 08:25, 02 kwi 2015

Do góry
aga_szsz napisał(a)
Cześć!

Pytałaś kiedyś o roślinkę na zdjęciu z kocimiętką i różami. Nie mogę znaleźć tamtego wątku, więc tu piszę

przypadkiem znalazłam katalog z tym zdjęciem i opisem...

to nie kocimiętka tylko szałwia omszona Deep blue field,
ta jasnozielona roślina to przywrotnik alchemilla mollis,
róża Alexandra princesse de luxembourg

tak było w katalogu

pozdrawiam

dziękuje za odpowiedź i poprawkę co do kocimietki pozdrawiam
Ogródek Iwony 20:47, 01 kwi 2015

Do góry
Kasiu, Olu, faktycznie fajnie wygląda szałwia ze stipą. Dosadzę stipę do szałwii w tym roku
Dziewczyny, macham do Was
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 18:43, 01 kwi 2015

Do góry
Cześć!

Pytałaś kiedyś o roślinkę na zdjęciu z kocimiętką i różami. Nie mogę znaleźć tamtego wątku, więc tu piszę

przypadkiem znalazłam katalog z tym zdjęciem i opisem...

to nie kocimiętka tylko szałwia omszona Deep blue field,
ta jasnozielona roślina to przywrotnik alchemilla mollis,
róża Alexandra princesse de luxembourg

tak było w katalogu

pozdrawiam
U mnie, na wsi 15:24, 01 kwi 2015

Do góry
Taki mam pomysł - proszę o wyrozumiałość co do wykonania i pomysłu.

Nie wiem czy to ma wogóle sens, proszę o opinie.

1 tawuła japońska
2 berberysy
3 lawenda
4 werbena patagońska
5 róża pnąca na pergoli kolor zółto-różowy
6 piwonia żółta kwitnie
7 margaretki białe
8 floks a w środku dziewanna
9 lilie zółte
10 kosaciec fioletowy
11 parzydło leśne
12 dereń
13 horteNsja biała

od samej góry chciałam wsadzić niskie roślinki zadarniające np. floks szydlasty, rogownice, runiankę, żeby też tam coś kwitło

powyżej ścieżki(bo to czarne to ma być ścieżka + mały placyk)chciałam wsadzić jakieś niskie rośliny np. hosty, lawendę, maciejkę, niezapominajkę, gdzie niegdzie może bukszpan

na murze rośliny zwieszające się - trzmielina, wilec, nasturcja itp.

Przed tą kolorową rabatą dobrane kolorystycznie rośliny aby rosły piętrowo - np. wilczomlecze, krwawniki, szałwia omszona

w puste miejsca np. jakiś dzban i niby wylewające się z niego kwiaty (to to białe z brązowym)
spruchniałe drzewo obsadzone np rozchodnikami.

zupełnie nie w stylu ogrodowiska, nie wiem POMÓŻCIE!!!
Ogródek Iwony 14:48, 01 kwi 2015

Do góry
Iwonko stipa, szałwia i ta biała kora brzozy w tle
Pięknie
Ogródek Iwony 08:20, 01 kwi 2015

Do góry
No.. Szałwia i stipa super!
Ogródek Iwony 22:15, 31 mar 2015

Do góry
To mi się podoba Stipa i szałwia
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/6a/0a/d4/6a0ad42d17244fa2f03ca62704069c77.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/cb/cf/89/cbcf896019426b5d6279c16cb736f873.jpg
Ogród z widokiem na jezioro 20:46, 31 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jolu, nadrabiam zaległości. Po pierwsze źle mi się kojarzą juki w połączeniu z różami. Juka lubi sucho, jak perovska na przykład. Róża lubi bardziej mokro, czy nie będzie się to zestawienie kłócić?
Zachwyciła mnie jedna inspiracja, ale nie wiem, czy kolorami by ci pasowało:
juka i sedum z trawami
http://gardensenses.blogspot.com/2010/11/great-grasses.html
Pozdrawiam

Podesłane inspiracje ładne, mój problem to to, że podoba mi sie wszystko. Moja rabata jest duża 9 m x 4 m. Nie załatwię problemu kilkoma roślinami. Juki od róż byłyby w znacznej odległości, ale faktycznie perowskia w pobliżu. Mam mętlik w głowie, Lawenda tez lubi sucho, a szałwia jak ma za dobrze to sie wyłoży, kocimiętka także, Uparłam się przy tonacjach szaro-niebiesko (fioletowo)-białych, A jeszcze jakaś obwódka by sie przydała.
Ogród z widokiem na jezioro 17:22, 31 mar 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
plany już są, zapowiada się ciekawa rabatka a może zamiast perowski dać lawendę, albo szałwie? będzie niższe!

Lawendę mam już w innym miejscu, chyba, że przeniosę i dokupię, Szałwia faktycznie niższą i też ją lubię. Mam mętlik
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:15, 30 mar 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Aguś... jak u Ciebie porządnie i czysto... Zazdraszczam takiej dyscypliny.... Ja jestem za bardzo zwariowana i kokoszkowa... rozbujana trawami i fioletem... Choć to ostatnie akurat nas łączy
Buziaczki

Właśnie byłam na Twoich letnich fotkach 2014 podglądnąć, jaką masz wysoką donicę/murek i co masz w niej posadzone Zwróciłam uwagę na wysoookie i piękne szałwie, zapisałam, że to caradonna. I tak dumam, czy nie posadzić jej w donicy razem ze stipą ZA żywopłocikiem bukszpanowym? W okresach, kiedy będzie mało reprezentacyjna zasłoni ją bukszpan.
Miskanty w donicy odpadają - bo jednak donica jest wyższa niż u Ciebie.
Aga, gdybyś miała zestawić tą szałwię ze stipą - wielkościowo będą pasować? Czy jednak jakaś niższa szałwia?
O....! 22:36, 29 mar 2015

Do góry
miło Was witam, Olu, Aniu, Basiu, Joku, Irenko, Miro, Aniu-tre, Gabrielo, Nicol i Rysiu
Gabriela, masz oczywiście rację, tak, to bedzie rabata pod murem trochę wzorowana na rabatach angielskich...no i mówiłyśmy o niej wcześniej, wysłuchałam Waszych rad i pomysłów a teraz sobie realizuję to spokojnie...
mur ma długość 14 m, szerokość rabaty ok 2,5 m, zaczynam ją obsadzać swoimi podzielonymi bylinami oraz otrzymanymi od koleżanek i zakupionymi ( tych jest na razie najmniej)
na razie posadziłam z białych :
dzwonek Alba, złocień, malva moschata,kłosowiec ( od Ciebie Gabriela), trzykrotka, łubin, floks, jeżówki
fioletowe :
wielosił błękitny, irys syberyjski, ostróżka, szałwia omszona, trzykrotka
niebieskie :
perovskia, lawenda, kocimiętka, werbena patagońska
różowe:
rozchodnik okazały, floks, bodziszki, goździki kamienne, jeżówki, naparstnice, malwy, hortensje
żółte :
irysy ( delikatny kolorek, nie znam nazwy), rudbekia, wilczomlecz, liliowce, dziurawiec, krwawnik, przywrotnik
zielone (liscie) :
jukka
oraz przy wkopanym pojemniku na wodę deszczową paproć onoclea
a na murze będzie się pięła ( widać na fotce rozciągniete 2 pręty metalowe)wisteria ( w ubiegłym roku dopiero zakwitła po raz pierwszy), a z boku wiciokrzew japoński, z drugiej strony 2 powojniki i bluszcz, no i jeszcze 3 róże, ktore już rosły wcześniej przy murze

Oczywiście tych sadzonek daję zawsze kilka aby powstawały kępy...
zastanawiam sie jeszcze, czy całą rabatę otoczyć obwódką bukszpanową...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:25, 29 mar 2015

Do góry
wisienki czekają na sygnał

szałwia żyje pełną parą
Typografia ogrodu 21:32, 29 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Ja bym stawiała na turzyce. Troszkę nieobiektywnie, ale z autopsji. Szałwia jednak jest niska. Stipa ją "zje" w jeden sezon...

Dokladnie...też mam polączenie szalwi z turzyca.
Lecę docztać dalej...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies