Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 07:03, 23 maj 2015

Do góry
Renia u mnie lawendy połowa poszła aut , jestem wściekła bo myślałam ,że w tym roku moja obwódka różanki będzie prawie gotowa .... mam ochotę zrezygnować z lawendy , tylko z czego obwódkę zrobić ? Tyś różana , szałwia , bukszpan ?
Małymi kroczkami do celu... 18:45, 21 maj 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Twój wątek tak pędzi, że nie mogę nadążyć. Szczególnie teraz, mam urwanie głowy w pracy, zmiany, przeprowadzki i mnóstwo roboty do wykonania na już, ostatecznie do końca maja Wracam do domu wyczerpana i fizycznie i psychicznie.
Co do trawek, to gdzieś widziałam rabatę trawkową, w którą fajnie była wkomponowana szałwia, ładnie to wyglądało

Aniu bardzo mi się podoba ten pomysł Już kiedyś myślałam, żeby szałwie u siebie mieć, znalazłam u Ani takie połączenie, mam nadzieje, że nie będzie miała nic przeciwko jak sobie tutaj wkleję

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1293
Podwórkowa rehabilitacja 18:20, 21 maj 2015

Do góry
Dziś przerwa w pracach- z mega zakwasami można było tylko zdjęcia porobić
Warzywnik
Truskawki i poziomki

Szałwia

Borówka amerykańska
Małymi kroczkami do celu... 18:06, 21 maj 2015

Do góry
Twój wątek tak pędzi, że nie mogę nadążyć. Szczególnie teraz, mam urwanie głowy w pracy, zmiany, przeprowadzki i mnóstwo roboty do wykonania na już, ostatecznie do końca maja Wracam do domu wyczerpana i fizycznie i psychicznie.
Co do trawek, to gdzieś widziałam rabatę trawkową, w którą fajnie była wkomponowana szałwia, ładnie to wyglądało
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 14:21, 21 maj 2015

Do góry
abiko napisał(a)
wysokie z tyłu, może miscanty variegata .. nie mam teraz jak przyjrzeć się rabacie i temu co tam masz, ale tak mi pasują. Specem nie jestem ale misz masz sobie zrobiłaś. Pogrupuj je kolorystycznie w większe ilości, nawet dokup, to zrobi piękną plamę. Bukszpanów masz ile, 2,3?

małe kulki bukszpanowe 3 szt a te duże bukszpany 2 szt

a w miszmaszch jestem specjalistą - lubię duzo koloru na rabacie - jak zobaczysz inne rabaty to tez tak kolorowo łącznie z zywopłotem ha ha ha

dokupię oczywiście ale juz w przyszłym miesiącu (kasa) a teraz musze posadzić to co mam
a potem będą dokładki na rabatę trawy oczywiście też, żurawki, szałwia.......
Zamieszkać w ogrodzie 13:47, 21 maj 2015

Do góry
to a propos pomysłu co przed hortensjami- takie zdjęcie z ogrodowiska od P. Danusi.
ostrogowiec biały i różowy kocimiętka szałwia omszona ostnica.. tylko nie wiem czy to nie za wysokie????

myslałam o ostrogowcach i szałwii przed i pomiędzy nimi i ew. ostróżkami za
Szałwie czy lawendy? 12:04, 21 maj 2015

Do góry
Lawenda ,czy szałwia? I jedno i drugie być może .Szałwia cudnie kwitnie ale lubi się rozłazić ,jej liście tez nie sa zbyt urokliwe po czasie ale i tak ją lubię Za kwiaty ,za zapach, mam jedno i drugie Szałwie pochowałam odrobine między różami aby tylko kwiaty wystawały a lawenda tworzy stojące na baczność obwódki .Wszystko zależy od kompozycji i celu przeznaczenia
Ogród niby nowoczesny ale... 22:12, 20 maj 2015

Do góry
babka napisał(a)

Jak ładnie !!
Magda który rok masz ta hakonę ?
I ładna ta Twoja szałwia, taka czarna z jasnym podbiciem, niespotykana

wlazla mi małpa w obiektyw...

chkone mam już chyba z 5 lat...ale ja ją dzieliłam prawie co rok...i mam z 10 sadzonek już i już nie dzielę...teraz już tylko ma się rozrastać
Ogród niby nowoczesny ale... 22:10, 20 maj 2015

Do góry

Jak ładnie !!
Magda który rok masz ta hakonę ?
I ładna ta Twoja szałwia, taka czarna z jasnym podbiciem, niespotykana

Magda70 napisał(a)
Ulubione babcie

i klon z Carexem FC i w środku szałwie...

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:09, 20 maj 2015

Do góry
Ola, zawilce zwykłe, najzwyklejsze, A. nemorosa, pamietam jak kupiłam na all. to przyszło takie byle co... a teraz jak cieszy

Aga, to zmierz mi to jutro - chciałabym aby tworzyły takie mopy

Marta, no jak ja patrze na moje Frosted... na szer. mają z 50-60 cm... nie za bardzo wysokie ale ja swoich nigdy nie przycinała tyklo je szarpie co jakiś czas...
w sumie to chodzi aby z szałwia zrównały się wzrostem...
Zobaczymy co jutro Magnolia powie - może jest jakas wyzsza odmiana szałwii o zaletach Deep Blue...?

dziekuje za komplimenta - buksy popsikane a już znalazłam że coś mi podżera derenie.... mszycę też mają ale ewidentnie cos żre liście...
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 08:10, 20 maj 2015

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Dziękuję za podpowiedź, myślałam że lawenda za wysoka na obwódkę, ale skoro tak radzisz to z tej wysokości mogą też być kocimiętka albo szałwia. Co będzie najlepsze?

ale musisz znaleźć taką niszą odmianę
bo np kocimiętki potrafią być wysokie i wykładać się
ja znam osobiście tylko zwartość lawendy
zanim zakwitnie, da ładny wałeczek
te byliny mogą jak najbardziej być na obwódkę, ale to nie będzie taka formalna obwódka, tylko luźniejsza
jak chcesz bardziej sztywno to musisz dać coś strzyżonego bukszpan, trzmielina, cis

no i nie wiem jeszcze jak wysoko rośnie Twoją róża
ale raczej rosną dość wysoko i będą królować nad lawendą
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 23:27, 19 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ewa przed żółte róże daj wałek lawendy
zobacz tu 1 zdjęcie

http://fogsroses.blogspot.com/p/moj-ogrod.html

Dziękuję za podpowiedź, myślałam że lawenda za wysoka na obwódkę, ale skoro tak radzisz to z tej wysokości mogą też być kocimiętka albo szałwia. Co będzie najlepsze?
Kosolkowa Pasja 16:29, 19 maj 2015

Do góry
Tamaryszek, perukowiec, piwonia, szałwia

Moja "przyziemna" :) pasja 20:17, 18 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Super te nasadzenia w jednej linii wygladaja. Szałwia da czadu!

Ciekawe jak długo się tak zdrowo utrzymają .
Początki mojego ogródka. 19:59, 18 maj 2015

Do góry
Zioła
Szałwia

Stevia

Tymianek

Oregano
Moja "przyziemna" :) pasja 18:49, 18 maj 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Śliczne te Twoje donice! Łubin też kiedyś miałam i wiem jak te krople rosy albo deszczu wyglądają na nim zjawiskowo

Czy u Ciebie szałwia też ma już pąki kwiatowe??

Tak ma, różowa większe niż Deep Blue, ale DB musiała się zregenerować, bo przez pół sezonu była w cieniu rozplenic i to jej nie służy, chyba muszę gdzieś ją przemieścić .
Ogródek Iwony 15:37, 18 maj 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Może się powtórzę,ale piękne te zdjęcia z tulipanami.
A w szczególności z żurawkami

Aniu, mi też się podoba to zestawienie Ciekawa jestem lata. Rosną tam hortensje, szałwia i kosaćce sybereyjskie. Jeśli wszystko w odpowiednim czasie zakwitnie, może to ładnie wyglądać
Moja "przyziemna" :) pasja 06:51, 18 maj 2015

Do góry
Super te nasadzenia w jednej linii wygladaja. Szałwia da czadu!
Moja "przyziemna" :) pasja 23:12, 17 maj 2015

Do góry
Śliczne te Twoje donice! Łubin też kiedyś miałam i wiem jak te krople rosy albo deszczu wyglądają na nim zjawiskowo

Czy u Ciebie szałwia też ma już pąki kwiatowe??
Tu ma być ogród :) 22:57, 17 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
pokazuję moje niedzielne zakupki, trzeba się było wybrać na giełdę po brakujące bukszpany więc przy okazji przygarnęłam kilka innych gatunków

Trzydzieści cisów Hilli na obwódkę wokół huśtawki

Szałwia - co prawda sprzedawca nie znał nazwy, ale spośród kilku odmian, które spotkałam, ta naprawdę mi się spodobała i kupiłam.

Dwie odmiany żurawek

Hej a gdzie te cisy? Już posadzone? ZDJĘCIA!!! jak gęsto posadziłaś? Ile na mb? koniecznie napisz mi na priv gdzie kupione i jaka cena ja się naszukałam znalazłam u nas jedne ale zdechloki! Nadrabiam oglądanie i super się u ciebie zmienia! ja już wrzucę wkrótce fotki bo codziennie do zmroku walczę z sadzeniem i dziś mój mąż osobiście zrobił mi w końcu sesję zdjęciową efektów mojej i jego walki!
co za chaos wmoich słowach ale padam na twarz rozgrabiłam przez ostatbi tydzień 3 wywrotki po 27 ton ziemi... wybacz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies