Renia u mnie lawendy połowa poszła aut , jestem wściekła bo myślałam ,że w tym roku moja obwódka różanki będzie prawie gotowa .... mam ochotę zrezygnować z lawendy , tylko z czego obwódkę zrobić ? Tyś różana , szałwia , bukszpan ?
Aniu bardzo mi się podoba ten pomysł Już kiedyś myślałam, żeby szałwie u siebie mieć, znalazłam u Ani takie połączenie, mam nadzieje, że nie będzie miała nic przeciwko jak sobie tutaj wkleję
Twój wątek tak pędzi, że nie mogę nadążyć. Szczególnie teraz, mam urwanie głowy w pracy, zmiany, przeprowadzki i mnóstwo roboty do wykonania na już, ostatecznie do końca maja Wracam do domu wyczerpana i fizycznie i psychicznie.
Co do trawek, to gdzieś widziałam rabatę trawkową, w którą fajnie była wkomponowana szałwia, ładnie to wyglądało
małe kulki bukszpanowe 3 szt a te duże bukszpany 2 szt
a w miszmaszch jestem specjalistą - lubię duzo koloru na rabacie - jak zobaczysz inne rabaty to tez tak kolorowo łącznie z zywopłotem ha ha ha
dokupię oczywiście ale juz w przyszłym miesiącu (kasa) a teraz musze posadzić to co mam
a potem będą dokładki na rabatę trawy oczywiście też, żurawki, szałwia.......
to a propos pomysłu co przed hortensjami- takie zdjęcie z ogrodowiska od P. Danusi.
ostrogowiec biały i różowy kocimiętka szałwia omszona ostnica.. tylko nie wiem czy to nie za wysokie????
myslałam o ostrogowcach i szałwii przed i pomiędzy nimi i ew. ostróżkami za
Lawenda ,czy szałwia? I jedno i drugie być może .Szałwia cudnie kwitnie ale lubi się rozłazić ,jej liście tez nie sa zbyt urokliwe po czasie ale i tak ją lubię Za kwiaty ,za zapach, mam jedno i drugie Szałwie pochowałam odrobine między różami aby tylko kwiaty wystawały a lawenda tworzy stojące na baczność obwódki .Wszystko zależy od kompozycji i celu przeznaczenia
Ola, zawilce zwykłe, najzwyklejsze, A. nemorosa, pamietam jak kupiłam na all. to przyszło takie byle co... a teraz jak cieszy
Aga, to zmierz mi to jutro - chciałabym aby tworzyły takie mopy
Marta, no jak ja patrze na moje Frosted... na szer. mają z 50-60 cm... nie za bardzo wysokie ale ja swoich nigdy nie przycinała tyklo je szarpie co jakiś czas...
w sumie to chodzi aby z szałwia zrównały się wzrostem...
Zobaczymy co jutro Magnolia powie - może jest jakas wyzsza odmiana szałwii o zaletach Deep Blue...?
dziekuje za komplimenta - buksy popsikane a już znalazłam że coś mi podżera derenie.... mszycę też mają ale ewidentnie cos żre liście...
ale musisz znaleźć taką niszą odmianę
bo np kocimiętki potrafią być wysokie i wykładać się
ja znam osobiście tylko zwartość lawendy
zanim zakwitnie, da ładny wałeczek
te byliny mogą jak najbardziej być na obwódkę, ale to nie będzie taka formalna obwódka, tylko luźniejsza
jak chcesz bardziej sztywno to musisz dać coś strzyżonego bukszpan, trzmielina, cis
no i nie wiem jeszcze jak wysoko rośnie Twoją róża
ale raczej rosną dość wysoko i będą królować nad lawendą
Dziękuję za podpowiedź, myślałam że lawenda za wysoka na obwódkę, ale skoro tak radzisz to z tej wysokości mogą też być kocimiętka albo szałwia. Co będzie najlepsze?
Tak ma, różowa większe niż Deep Blue, ale DB musiała się zregenerować, bo przez pół sezonu była w cieniu rozplenic i to jej nie służy, chyba muszę gdzieś ją przemieścić .
Aniu, mi też się podoba to zestawienie Ciekawa jestem lata. Rosną tam hortensje, szałwia i kosaćce sybereyjskie. Jeśli wszystko w odpowiednim czasie zakwitnie, może to ładnie wyglądać