Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 09:02, 07 cze 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Ania, pamiętam, że kiedyś dałaś tu taką rozpiskę - spis bylin z podziałem na miesiące kwitnienia. Szukam i nie mogę znaleźć. Masz może to gdzieś pod ręką i możesz napisać ponownie? Kurdę, jakie to pomocne było!

Dzięki Maryś lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu

Oczywiście dużo zależy od warunków klimatycznych i np szałwia zaczyna w maju i kwitnie przez czerwiec.. tego już nie powielałam w następnym miesiącu

Kasik 09:14, 07 cze 2015

Aniu- nie było mnie strasznie długo, ale nadrobiłam wszystko, pozachwycałam się różyczkami. Ta z ostatniego zdjęcia- biała - cudo. Jestem ciekawa jak przekwita? czy nie brązowieje? Rośnie u Ciebie wszystko jak na drożdżach.

Ja mam cały czas niedoczas Jeszcze ogrom pracy przede mną, ale jakoś już nie mam ciśnienia. Uczę się od Ciebie. Nie zrobię dziś, to jutro też jest dzień.
Dzisiaj wypoczynek po najeździe "szogunów" w końcu zrozumiałam mojego dziadka, który po kilku dniach goszczenia wnuków siedział jakiś smutny i zmęczony na ławeczce.

Buziaki
07_Rene 10:23, 07 cze 2015

Lista przydatna, muszę zapisać.
Piwonie piękne
Czytałam kiedyś u Ciebie, że podlewasz mikstura powojniki na uwiad. Robisz to profilaktycznie? Jak często? Czy dopiero jak zauważysz jakieś sygnały?
kosolka 11:42, 07 cze 2015

Aniu, dopiero się zorientowałam ze masz kolejny wątek I narabiam go. Ja zwykle się zachwycam.. Świsnęłam od Ciebie listę bylin.. Pozdrawiam!
zawitka 19:17, 07 cze 2015

Aniu -- ostrogowce rosną jeden już kwitnie na Koleżankowej rabatce I ciemierniczki Ładnie idą w gore ,ale się cieszę .Rosną koło trawki Irenki Wstawię fotkę u siebie
monteverde 19:42, 07 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)

Dzięki Maryś lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu

Oczywiście dużo zależy od warunków klimatycznych i np szałwia zaczyna w maju i kwitnie przez czerwiec.. tego już nie powielałam w następnym miesiącu

Aniu czy to Mme Hardy? buziole u mnie róże zaczęły pod koniec maja w tym roku
Mala_Mi 01:20, 08 cze 2015

Z braku czasu zostawię tylko pozdrowienia zaglądającym.. i moje przycięte bukszpaniki na froncie. Cisy przytnę później..

Mala_Mi 01:21, 08 cze 2015

monteverde napisał(a)

Aniu czy to Mme Hardy? buziole u mnie róże zaczęły pod koniec maja w tym roku

Tak, to Hardy.
A to Tuskany, też piękne

Mala_Mi 01:24, 08 cze 2015

zawitka napisał(a)
Aniu -- ostrogowce rosną jeden już kwitnie na Koleżankowej rabatce I ciemierniczki Ładnie idą w gore ,ale się cieszę .Rosną koło trawki Irenki Wstawię fotkę u siebie

Juro obejrzę, bo już padam..

Dziś robiłyśmy z koleżanka Tercią przymiarki do pływania na desce wodnej WOda w zalewie cieplutka.. było bosko Nie ogrodowo ale muszę się pochwalić na czym straciłam dzień Szkoda, że moja Tercia tak daleko mieszka... dałybyśmy razem czadu.. jak zawsze.. jutro wraca , a ja już tęsknię.

Mala_Mi 01:28, 08 cze 2015

kosolka napisał(a)
Aniu, dopiero się zorientowałam ze masz kolejny wątek I narabiam go. Ja zwykle się zachwycam.. Świsnęłam od Ciebie listę bylin.. Pozdrawiam!

Ola świstaj Po to jest.
Focie z soboty... różanki rozwijają się ..
Queen of Sweden

I Comte de Chambord