Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:17, 29 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przybył Ilex crenata Golden Gem w zakupach

Danusiu czy tam gdzie kupiłaś ilex crenata Golden Gem prowadzą sprzedaż wysyłkową? (obdzwoniłam połowę szkółek w Polsce i nigdzie go nie znalazłam - ten Twój jest prześliczny)
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:15, 29 kwi 2012

Do góry
Surfinie pięknie pachną

35 Wiosenna Wystawa Ogrodnictwa w Krakowie i spotkanie u Gabrieli - maj 2012 19:12, 29 kwi 2012

Do góry

35 Wiosenna Wystawa Ogrodnictwa w Krakowie i spotkanie u Gabrieli - maj 2012 19:10, 29 kwi 2012

Do góry
Relację z wystawy zacznę od storczyków

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:05, 29 kwi 2012

Do góry
Dziękuję za miłe słowa o Igorku

A to moje dzisiejsze zakupy. Dodam, że inicjatywa wyjazdu po roślinki wyszła od M, mało tego, musiałam przystopować jego zakupowe zapędy Cóż może zdziałać siła Ogrodowiska hihihihihi

System automatycznego nawadniania 18:56, 29 kwi 2012

Do góry
Jeśli chodzi o linię kroplującą, najlepsza jest z kompensacją ciśnienia i herbicydem.

Jakby się ktoś uparł to można podłączyć, ale bardzo krótki odcinek, bo będzie bardzo małe ciśnienie. Takie rozwiązanie nie jest praktykowane.

Najlepiej zrobić w innej części ogrodu studzienkę czerpalną i do niej podpiąć węża.

taka malutką

Albo taką

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 18:54, 29 kwi 2012

Do góry
i rh rosną, a w lesie sosny górskie, świerki i sosny czarne, a przy słupie wisteria, oby kwitła w tym roku i nie było już żadnych mrozów

zaraz eksplozja tamaryszków

i zapomniałam jak to się nazywa, ale jest piękne i ślicznie kwitnie

i berberys kwitnie, niestety padła bateria i nie ma lepszego fota, ale takie wielkie kwitnienie przed nami i smród
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 18:51, 29 kwi 2012

Do góry
Danuszy i Sebkowi dziękuję za wizytę w moim wątku.
Migdałkowo Was pozdrawiam.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 18:48, 29 kwi 2012

Do góry
a to M. bukszpany, nie przycina ich i zdrowo podrosły, to te co po 8 zł kupowałyśmy z Marzenką i Agnieszką

azalia zaraz zakwitnie, bałam się, że ja straciłam, ale po wszystkich zabiegach regeneruje się

bez zaraz zakwitnie

pigwowiec

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 18:42, 29 kwi 2012

Do góry
i kupiłam znowu hortensje, ale tylko 2; tamte co mi zmarzły siedzą w gruncie i puszczają listki, ale nie wiem czy one zakwitną w przyszłym roku?

i wczoraj docięłam do końca kulki; mąż ustalił, że jego są zielone, a moje pstrokate i on swoje inaczej prowadzi, zabronił ciąć te wokół miłorzębów, po prawej, zielone
pod murem wymarzły róże, tylko 3 ostatnie koło świerków przeżyły, więc wywalam je i tu przyjdą buki na pniu trikolor, chyba do pstrych bukszpanów pasują

a to moje,
i dalsza część kulek; paprocie urosły w oczach, no prawie w dwa dni; ogladałam budleję, chyba jednak przemarzła, oj nie wiem co znią teraz zrobić, przyciąć czy co, bo to skrętnolistna

\i dalsza część, nie wiem ile w końcu ich tu, ale chyba z 50
Dwa światy 18:34, 29 kwi 2012

Do góry
Haniu, od pięknych kompozycji, gratulacje, 200 ciekawych stron minęło

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 18:31, 29 kwi 2012

Do góry
tulipanowiec idzie aż miło, uwielbiam kształt liści- i odkryłam mój zoom

i miłorzęby przetrwały, ale ma fajne tez listki
Mój ogród 18:28, 29 kwi 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Dzisiaj kupiłam pięknie ukorzenioną rozsadę pora i selera. A, żeby nie było tylko, że warzywa kupiłam też hostę "Wide Brim. Kupiłam ją w centrum ogrodniczym w kapersie, ale pięknie ukorzeniona, z trzem sporymi kłami. Jak byłam ostatnio na działce to hosty wychodziły z ziemi, niektóre miały spore kły tylko hosty "Grate Expectations" nie widziałam. Szkoda bo była już spora. Hosty raczej nie są podatne na przemarzanie, ale po tej zimie to nic nie wiadomo.
Czyżbym miała tylko na zdjęciu. Tak wyglądała w zeszłym roku. U mnie była drugi rok.

Niestety zmarzł mi ten piękny powojnik. Nigdy go nie okrywałam, więc ostatniej jesieni też tego nie zrobiłam. No i niestety już go nie ma.

I tego też nie. Taki to los ogrodnika.

Teraz straszy puste miejsce po nich. Trzeba je zapełnić.
Dzisiaj mogłabym zatytułować moje pisanie "Straty pozimowe"

śliczna ta hosta i powojniki ten fioletowy też mi pierwszy raz wymarzł, przyciełam przy samej ziemi, może pójdzie od korzenia; tez poczekaj Bożenko
Dwa światy 18:26, 29 kwi 2012

Do góry
Borbetko, byłam w zeszły czwartek tj.26.04 ,właśnie mieli dostawę....pnie miały trzy wysokości.

Sebku,dziękuję za odwiedziny

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 18:22, 29 kwi 2012

Do góry
winogrona w początkowy stadium maja śliczne liście, srebrzysto różowe, i jest ich dużo o oczywiście zalążki owoców

róża coraz ładniej kwitnie a dołem heliotrop

nowy nabytek do donicy, może przetrwa zimę, a jak nie to trudno
Rododendronowy ogród. 17:44, 29 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Bogdziu załatwiłam mojego Rh Cunningham's White. Kupiłam początkiem kwietnia, trzymałam na oknie w garażu i wszystko było ok. Jak zaczął kwitnąć, tydzień temu wsadziłam do ziemi, podsypałam nawozem do kwasolubnych, podlewałam co 2gi dzień... Zmarzł? Zimna woda - z węża? Jakoś mogę mu pomóc?

Dzięki!
Karolina

Z tego co piszesz przyczyny mogą byc trzy:
1. Porażenie słoneczne jesli wystawiłaś od razu roślinę na ostre słońce.
2. Spalenie nawozem. Ja w pierwszym roku nigdy nie daje nawozu.
3. Podlanie zbyt zimną wodą w chwili gdy liście rh były wystawione na słońce lub jeszcze nie ostygły od słońca.
Poniewaz już go posadziłaś a pracujesz w domu to przez kilka dni przykrywaj go czymś jak jest takie ostre słońce. i dośc dużo podlewaj wodą ale tyle by nie stała. Jutro mogą byc burze to deszcz by mu dobrze zrobił. Tylko pamiętaj podlewac można gdy słońce nie nagrzewa rośliny a na razie najlepiej wlej rano do wiadra wody i trzymaj na dworzu a wieczorem podlej tą woda , gdyby była burza to złap deszczówki i nią potem podlewaj. I pokaż go znów po kilku dniach.Wyłam już ten przekwitnięty kwiatostan.A poniewaz widzę korę to zdejm ją z korzeni rh i nic na nich nie kładź bo bardzo tego nie lubią. Wieczorem jak będziesz podlewac opryskaj tez liście. Tylko on nie ma cały dzień byc przykryty tylko ze 3-4 godz w największe słońce.dDo przykrycia dobra by była jakaś siatka lub gaza podwójnie złożona.
Ogrodnik mimo woli 17:39, 29 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

Aniu - trawnik masz przepiękny - wcale mu nawóz nie potrzebny, bo rośnie jak na drożdżach - w ogóle wszystko u Ciebie pięknie rośnie A narzekałaś na bałagan w szlarni - a teraz jest nie do poznania - może masz drugą?

Sebek, całe zeszłe lato mój trawnik nie był nawożóny z powodu suszy, jesieniateż się nie udało a kupiłam nawet specjalny nawóz jesienny (rok wcześniej pelśń śneigowa go zmasakrowała)...niestety deszczu sie nie doczekaliśmy....ale przetrwał ładnie. Z powodu rozmiaru podlewania po nawożeniu nie wchodzi w rachubę...śmieć przy tym nas by zagryzła Wiosną nie było czasu, jak znalazł się czas i zapowiadali deszcz, to sklep z nawozami zamknęłi.... M rozpacza nad stane trawnika i z tego powodu dziś grzebie przy nawadnianiu...nawet testowo odpalił dwie nitki ..ale z powodu moich zmian w konfiguracji rabat musi dużo jeszcze poprzestawiać i pozamieniac..... ale już obiecałam, że to koniec moich pomysłów
Wreszcie sypnie mu nawozu i podleje z nawadniania

Aniu, mężuś chichra się pod nosem, chyba bardzo mu ta zabawa się podoba pozdrów M. ode mnie
Kolorowe rabaty 17:38, 29 kwi 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Wszystko przyjmę na klatę,krytykować jak,gdzie poprawić

Martuś, jestem pełna uznania, świetnie ci poszło z tym cisem, ja sama miałąbym cykora!
Mój zielony świat malowany roślinami... 17:36, 29 kwi 2012

Do góry

UWIELBIAM, KOCHAM I SZALEJE NA TEN MOMENT W OGRODZIE
Mój zielony świat malowany roślinami... 17:32, 29 kwi 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies