Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku II 15:56, 08 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

A wlasnie...Szkoda naszej pracy, pieniedzy i czasu, i radosci z oczekiwania na kwiaty.
Co roku powtarzam ze juz wiecej nie kupie...I kupuje. Tylko u mnie raczej to gnija w glinie...
Szkoda kazdego kwiatka.
Ja też wiele razy rak robiłam, że dokupywałam kolejny raz. Tylko, że ja jak się na dobre czymś zrażę to jestem konsekwentna. Kiedyś z wielkim upodobaniem kupowałam rh. Miałam ich ponad 40 sztuk, bardzo je lubię i marzył mi się drugi " Rodondrenowy
ogród" jak u Bogdzi. Wiadomo, że pomarzyć zawsze można. Niestety mimo stosowania się do wskazówek, nie chciały u mnie rosnąć ładnie. W końcu przyszła jakaś choroba i w jednym roku sporo wypadło rododendronów. Zapowiedziałam, że nie dokupię już ani jednego... i jestem twarda i niewzruszona nawet jak krzyczą do mnie " bierz mnie!"

W ogródku emerytki 15:44, 08 kwi 2022

Do góry
No nie Grażynko,pudło Werbena się na mnie w tym roku obraziła ku mojej rozpaczy- coś jest nie tak, ale nie wiem co Nasiona te same co w zeszłym roku, mają nadal termin ważności i nic mi nie wzeszło, mimo dwukrotnego siewu. Podejrzewam, że brak słońca- u mnie była to wyjątkowo pochmurna zima, śniegu cąły czas było dużo, nie jak w mieście obok..niby kilka km tylko a jakby dwa światy. Ona lubi słońce żeby wzejść, to moje spostrzeżenia, a naprawdę było go wyjątkowo mało w tym roku do tej pory. W zeszłym roku od lutego już było słońce- sprawdzałam zapiski

Co zaś się tyczy bordowej rozplenicy- to niestety, ale mają rację źródła podające, że nie jest możliwe wyhodowanie jej z nasion bo są jałowe- to prawda, buuuu. Ale spróbuję znowu kupić, bo u mnie była tania, tylko 12,50 za doniczkę c1-c2 a sadzonka pokaźna, i podzielę i przechowam przez zimę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam dla Ciebie takie coś, zgaduj
Skarpa w ogrodzie 15:28, 08 kwi 2022

Do góry
ogród (nie)Mocy 15:17, 08 kwi 2022

Do góry
Basiu, może masz starszy model?
Zobacz, otwierasz aparat i masz taką ramkę z kropką? Zaznaczyłam kółkiem na czerwono. To jest to
Ogród prawie wymarzony … 15:02, 08 kwi 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Witaj Aniu!
Bardzo mi miło,że mój ogród przypadł Ci do gustu

Odpowiadam po kolei:

Brzozy rosną od siatki jakieś 40 cm a to tylko dlatego ,że były posadzone zanim postawiliśmy ogrodzenie. Pomiędzy nimi są rózne odległości - te pod płotem rosną od siebie co 3,5 m a te na przedzie rabaty co 3m.

Żadnych przeciwwskazań co do sadzenia tujek przy brzozach czy na odwrót nie widzę- u mnie tujki były pierwsze.

Tu rok 2018-brzozy posadzone w 2016.

Odnośnie hortek przy brzozach- nie mam nawadniania na rabacie, mam tylko grubą warstwę kory i sporadycznie podlewam jeśli są upały. Hortki sobie radzą.

Ta rabata powstała w 2019 r na wiosnę

Jeśli chodzi o rozchodniki -tak to Autumn Joy. Posadzone w 2018 roku na jesieni.
W zeszłym sezonie bardzo się rozrosły i poszybowały w górę.

Tu ich pierwszy rok w tejże rabacie (2019)

Pozdrawiam i trzymam kciuki za Twój ogród

Bardzo dziękuję za tak szybką i szczegółową odpowiedź! W takim razie skorzystam z Twojego doświadczenia i połączę brzozy i hortensje.

Brzozy właśnie do nas przyjechały i będę mogła w weekend zasadzić swoje pierwsze drzewa. Jest coś w tym naprawdę niezwykłego.

Miłego dnia!
Sezon 2017 u Hanusi 14:47, 08 kwi 2022

Do góry
Wykrakałam na miesiąca początku,
że w kwietniu nie będzie "wrzątku".
No i mam za swoje-
z robotą w polu stoję.
Dobrze, że choć widok na ogród
jako tako obrobiłam.
Na dalej, zbieram siłę,
ale poki co, planuję.

Palmę trzeba wystroić,
w niedzielę do fary schodzić,
a potem rajd tygodniowy-
w kuchni przysposobić,
co przyjdzie do głowy-
jak każe tradycja, zrobić.
No, bo jak tak bez tradycji?
Zawsze była, to i teraz być musi.
Świąteczny żurek u Hanusi!
Nie postny, nie blady,
ale żur pierwsza klasa,
z jajeczkiem, laurem, pietruszką,
i w nim obowązkowo biała kiełbasa.
Oprócz tego-ciasto, jaja,
i gości cała "zgraja".

Może w końcu przepędzimy,
stałe nawroty paskudnej zimy!
Tego Wam życzę i sobie.

Radujmy się!
Mój ogrodowy pamiętnik 13:25, 08 kwi 2022

Do góry
Tak we wczorajszym wieczornym biegu to jeszcze wrzosy ścięłam. Tak późno w sezonie to chyba jeszcze tego nie robiłam. Jak zawsze po cięciu lepiej na nie nie patrzeć . Swoje trzeba odczekać aż zaczną wyglądać wyględnie.

Moja "przyziemna" :) pasja 13:13, 08 kwi 2022

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Wypadła mi lawenda na tej rabacie i nie wiem co robić. Niby mam plan, ale lawendy szkoda. Z drugiej strony to poletko nie wygląda za ciekawie poza fazą kwitnienia.

Wstępnie myślę: 3 cisy kolumnowe, sesleria, szałwia różowa, berberysy bordowe mini, bo posadziłam też je przed berberysami erecta, czyli tak po skosie byłoby nawiązanie.

Szkoda lawendy .
Jagoda zamiast lawendy może posadź kocimiętkę Wolkers Love.
Ja swoje te co ty masz zielone berberysy ogoliłam do samej ziemi.
Ciekawa jestem czy przeżyją takie cięcie?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:53, 08 kwi 2022

Do góry
W igloo

Na ostatnim zdjeciu pierwsze dyniowate

Weekend za moment, dzieki bogu.

W planie dosadzenie ostatnich malin letnich odmiany Glen Ample. I - jesli sie uda - napelnienie skrzyn w tunelu kompostem I ziemia.

Miłego!
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 12:44, 08 kwi 2022

Do góry
Ogród prawie wymarzony … 12:44, 08 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)
I pomyśleć że ja po drodze mam aż dwa TK-eje a jakoś rzadko zaglądam Błąd, który zamierzam naprawić Może dziś...

Fajne te ozdoby

Jeszcze taką damę wyhaczylam - a’la Danusi ale szkoda mi ją do ogrodu wstawić

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 12:43, 08 kwi 2022

Do góry
Ogród prawie wymarzony … 12:38, 08 kwi 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

I już Cię bardzo lubię

Takie cuda kupuje w TK Maxx. Sporo mam tego.

A beton na ścianach i podłodze to moje marzenie tylko ja mam jedną ścisnę w salonie

Jeszcze mam takiego czarnego konia

Tez sobie zrobiłam prezent

A figurka taka - też gęba

W sumie to pół gęba Łeb konia fajny, mojej córce, koniarze pewnie by się spodobał. Wiosna jak widzę w rozkwicie, u mnie tulipany mają póki co tylko liście.
Ptasi gaj 12:37, 08 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kilimandżaro z czerwca 2020 r. Jeszcze w donicy. Jesienia tego roku przesadziłam do gruntu nie ma oge znaleźć fotki.
Kwitnie cały czas do mrozów przebarwia się na bordowy kolor jesienią

Watanabe w zeszłym roku po raz pierwszy ładnie kwitła nie było mrozu. Fotka z 23 mają 2021 r. już po Zośce.
Jesienią się przebarwia. Mam jeszcze inne kaliny nie pamiętam nazw jedna kwitnie różowo dostałam małe krzaczki w 2020 r. I w zeszłym roku ładnie podrosły może zakwitną w tym roku.

To hortensja fota październik 21 r.

O wystawiłaś dla mnie zdjęcia
Dzięki za pokazanie kalin i hortensji
Też je masz od niedawna, ciekawa jestem czy moje zakwitną w tym roku, ale widać, że długo na nie nie trzeba czekać bo już młode egzemplarze kwitną
Z twoich to ta Wantanabe szczególnie ładna, Kilimandżaro powinna być prawie identyczna.
W ogródku Martki 12:25, 08 kwi 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Cebulowe w swoim żywiole

Takie muszę sobie kupić. Śliczne
Ogród prawie wymarzony … 12:22, 08 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)
Fajne te lampy. Ale mi ta głowa pomiędzy nimi wpadła w oko. Gdzie ty takie cuda wypatrujesz?
Czarny bardzo lubię, też długo miałam czarne ściany w salonie, nie wszystkie, ale sporo. Jakiś czas temu zmieniliśmy na betonowe

I już Cię bardzo lubię

Takie cuda kupuje w TK Maxx. Sporo mam tego.

A beton na ścianach i podłodze to moje marzenie tylko ja mam jedną ścisnę w salonie

Jeszcze mam takiego czarnego konia

Tez sobie zrobiłam prezent

A figurka taka - też gęba

Ogród prawie wymarzony … 12:14, 08 kwi 2022

Do góry
Edyta takich szkap to jeszcze nie miałam

Marta podsypie je Bioponem uniwersalnym . Wszystko już nim podsypalam - oprócz traw.

Ogród prawie wymarzony … 12:04, 08 kwi 2022

Do góry
Pokazały się tulipany EE . Takie jakieś wychudzone w tym sezonie… Trza podkarmić

A tu hiacynty jasny róż

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:00, 08 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)

Rety ile tu kwiatów. Ale ty je już wypasione kupowałaś. Że jasny taki gęsty to się nie dziwię, one tak mają. Ale że te bordowe na rekord idą to nie wiedziałam.

Aż poszukałam zdjęcia z zakupu - takie były w marcu 2020
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:58, 08 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)

Bez napinki . Niczego nie musisz nadrabiać, wiedza i chęć poznania same przychodzą wraz z praktyką ogrodową .

Oby tak było jak piszesz, żeby ta wiedza chciała mi do głowy wchodzić
Dalej myślę co z grabami i co zamiast nich. I czuję stres, że robi się coraz później na przesadzanie drzew, a ja jeszcze darni nie zdarłam, nie mówiąc o kolejnej części ogrodu, która wygląda tak to jest to miejsce, które Johanka zaproponowała jako miejscówkę dla grabów. i jeszcze ta studnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies