Będą nowe konkursy, będzie okazja wykazania się i szukania piękna wszędzie. Ja od wiosny z aparatem w lewej kieszeni chodzę po sklepach ogrodniczych Poluję na nowości. Ostatnio zrobiłam piękną serię kwitnących drzew - wiśnie japońskie, jabłonie i inne...
Poczekajmy na plan działki, może jakiegoś gotowca podsunę na przebieg linii trawnika.
Kuliste tuje przy tarasie trzeba wydzielić z trawnika, żeby było lepiej kosić i nie wykręcać między krzewami.
Na powyższych przykładach pokazuję, jak ważne jest spójne poprowadzenie linii trawnika i w dodatku równe jej przycięcie. Efekt ogrodu murowany.
1. Plan działki już praktycznie kończę, ale dostałem go w auto cad'zie, tylko że znam ten program jak na razie słabo. Ale jeszcze dzień dwa i opanuję bestię
2.Zgadzam się z tobą Danusiu, jak najbardziej kuliste tuje przy tarasie trzeba wydzielić. Tylko że już wcześniej chciałem to zrobić kostką granitową (kupiłem ją już nawet wcześniej), a teraz tak sobie myślę, że może lepiej faktycznie to wydzielenie wyciąć tym nożem. Co o tym wy myślicie?
Chciałem złapać jakąś większą koncepcję na ogród, aby nie robić czegoś dwa razy. Dlatego na razie się wstrzymałem z pracami ogrodowymi, do opracowania chociaż jakiejś części projektu.
Danusiu, ale jak patrzę na te powyższe zdjęcia i koncepcję tych ogrodów, to powiem, że widziałbym właśnie coś takiego u mnie. Zmotywowało mnie to do dalszej ciężkiej pracy
Na mojej trawie jak co roku rośnie dużo chwastów, głównie mniszek. Postanowiłam w tym roku doprowadzić ją do porządku, bo to mąż zajmuje się trawą - kosi i nawozi, jednak jemu nie przeszkadzają chwasty. Kupiłam bofix, jednak dostałam zakaz użycia, bo z tyłu działki mamy kilka krzewów owocowych. Teraz nie wiem,czy mogę zastosować, ale ostrożnie, żeby nic nie dostało się do gleby, np. smarować pędzelkiem, czy stosowanie w pewnej odległości od krzaczków nie przeszkadza?
Jakie macie doświadczenia ze stosowaniem środków chwastobójczych?
Oprysk na trawniku należy zastosować w dzień bezwietrzny, trzymać rozpylacz blisko trawnika, omijając krzewy. Najlepiej je okryć folią, albo odwróconymi kartonami.
W dobrych warunkach, jak nieco zadbamy o zasilenie dołka w kompost, pierwisnki pieknie się mnożą i rosną w wielkie kępy. Aniu, ile lat mogą mieć Twoje okazy? Ładnie się porozrastały.