Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:33, 26 sie 2019

Do góry
Skosić lebiodę, żeby nie wysiała się.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:24, 26 sie 2019

Do góry
Kochane dziewczyny, jak miło że byłyście i zapraszam gdy będzie więcej zrobione a na pewno nieco później gdy trawy nabiorą jesiennych barw.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:44, 26 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

1. Nie, nie można zamienić na kolumnę z cisa, ponieważ nie osiągnie tego efektu, jaki narysowałam. Grab Fastigiata będzie dobry, bo dodatkowo można go nawet robić bardziej wąskim, przy pomocy wiosennego cięcia. Inne drzewo o tym pokroju - ambrowiec Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette'.

2. Nie, nie dawać maty pod żwir, bo na żwirze chwasty tak samo będą rosły czy jest mata czy jej nie ma. Dobrze wypiel i nie dawaj.

Nic nie dawać pod spód. Wyrównać dobrze. Daj kliniec (grys), nie będzie zjeżdżać.
Dać berberysy albo nie dawać berberysów. Nie mam zdania przesądzającego.

Jeszcze raz dziękuję za porady !

Nie mogłam się doczekać, więc posadziłam:
grab Monument (nie było fastigata, a pani w ogrodniczym mówiła że to jest prawie jedno i to samo) - w necie nic nie znalazłam na temat tej odmiany, możesz coś o nim powiedzieć?

Nie jestem przekonana do tych berberysów, ale posadziłam - najwyżej w przyszłym roku przesadzę - w końcu tym się zajmują ogrodnicy

W rogu przy rynnie, pomiędzy rozplenicami planuję wsadzić Gracilimusa, mam ogromy okaz do podzielenia, więc będzie jak znalazł.

Bluszcz puszczę na stodołę na obu ścianach.

czekam jeszcze na krokusy i potem wysypuję kamień.

Na dziś wygląda tak:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:44, 26 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Ja to z miłą chęcią odrobinę nasion szarłatu tego czerwonego bym przyganiła za opłatą. Piękny i niespotykany kolorystycznie. Danusiu, mówiłaś, że jak dojrzeje będziesz wysyłać nadwyżki - pamiętaj proszę o nas. Czy to może być odmiana Red Garnet lub Red Spike?

Wysyłałam w tym roku bo miałam dużo. Bardzo dużo. Zanim posiałam u siebie. Raczej to odmiana 'Red Army'.
Jak zawiąże nasiona to będę zbierać, zobaczę czy mam zeszłoroczne, zawsze coś by wzeszło.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:44, 26 sie 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)

Przepięknie
Szkoda, że nie mogłam zobaczyć na żywo ale może kiedyś się uda

Co to za roślinka kwitnąca na fioletowo jakby dzwoneczkami, jest na tylnym planie?

Salvia 'Amistad'.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:52, 26 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mój trędownik się wziął stąd, że wyrósł w bylinie jaką kupiłam prawdopodobnie w Anglii. Byliny nie ma, a wyrósł trędownik

zdjęcia

Scrophularia to łacińska nazwa trędownika tak mi wychodzi z google. Bardzo jestem go ciekawa
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:13, 26 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystkie zdjęcia bosssko zrobione, ale to mnie powaliło Niesamowite

Przepięknie
Szkoda, że nie mogłam zobaczyć na żywo ale może kiedyś się uda

Co to za roślinka kwitnąca na fioletowo jakby dzwoneczkami, jest na tylnym planie?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:04, 26 sie 2019

Do góry
Mój trędownik się wziął stąd, że wyrósł w bylinie jaką kupiłam prawdopodobnie w Anglii. Byliny nie ma, a wyrósł trędownik

zdjęcia
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:00, 26 sie 2019

Do góry
Trędownik, tak go rozpoznała Ania Słomczyńska podczas wizyty w tamtym roku - wszyscy zainteresowani brali nasiona Ciekawe czy powtórzy ciemne liście, napiszcie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:49, 26 sie 2019

Do góry
Nom. Super zdjęcia, pochwaliłam na FB i zalinkowałam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:47, 26 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja wolę to z szarłatem

Ale wyjątkowo łatwo robiło mi się zdjęcia (mimo że południe to nie najlepsza pora dla fotografii) i po raz pierwszy nie mam niedosytu i poczucia, że za mało zrobiłam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:42, 26 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przypalona - ale jest tam nawadnianie tylko widocznie nie dochodzi na górkę, albo mniej Kiedyś zacieni je buk kolumnowy gdy wyjdzie ponad płot.

Danusiu piszesz o hortensji, fakt troszkę przypalona ale tak sztywna jakby kij połknęła
Wniosek lubi rosnąć w pełnym słońcu, muszę koniecznie swoją przesadzić
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:26, 26 sie 2019

Do góry
Kolejne dni otwarte w najbliższy weekend. 31.08 - 1.09. od godz 10 do 16. Zapraszamy

Mamy wolną sobotę we firmie to możemy pospacerować po własnym trawniczku Coś tam będą robić przy stawie, ale to nic. Przecież cały dzień im to nie zajmie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:20, 26 sie 2019

Do góry
Chcąc aby nie było chwastów trzeba by było w nieskończoność wzruszać glebę przed zasianiem i pryskać, aż do skutku, tylko po co? Chemia to wiadomo co jest, unikać ile się da.

Świeża ziemia - nasiona chwastów w niej - są wpisane na 100%.
Tak jak radzi Waldek, odczekać, raz usunąć a potem gdy wzejdą - kosić razem z trawnikiem.

Jednoroczne zginą, perz nie znosi koszenia więc w końcu da za wygraną, najgorzej ze skrzypem, tutaj to już nic nie poradzę, wyrywać.

Pryskanie Starane - niektórzy rozrabiają pół dawki i delikatnie pryskają na dwuliścienne, ale ja bym tego nie ryzykowała, choć można. Ale młodziutkiej trawie może zaszkodzić. Trawa musi się zagęścić, rozkrzewić aby zadusić chwasty.

Też siałam trawniki w maju i też wszystko mi wzeszło, ale powoli znika. Chwastnicę wydłubuję, reszty już po wielu koszeniach nie widać. Opryskam w drugim roku po zasianiu.

Nie gorączkujecie się tak tymi chwastami.

A jak wyglądają moje świeżo zasiane trawniki widać na zdjęciach https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-moja-anglia?fbclid=IwAR0cAN8hDPIfn4UJv855EgwjI56SD_KM6iG6LNBh_rHKy9LrTDrzx2vlybw&page=464
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:13, 26 sie 2019

Do góry
Kibicuję, też przerabiałam to samo, ale nie w takim tempie kobieto NO super.
Kapusta a mnie zeżarły szkodniki więc nie próbuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:04, 26 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:02, 26 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kulki dzięki "unoszeniu się" nad powierzchnią
Ekipa brukarska dziękuje Improwizowała razem ze mną

To prawda - przestrzeń wykorzystana na maksa nie tylko w poziomie ale i w pionie
U siebie też tego próbuję (dlatego w tym roku zaczęłam sadzić krzewy szczepione na pniu, których pierwotnie miało nie być) ale przede mną jeszcze duuużo nauki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:30, 26 sie 2019

Do góry
Kulki dzięki "unoszeniu się" nad powierzchnią
Ekipa brukarska dziękuje Improwizowała razem ze mną
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:15, 26 sie 2019

Do góry
Przypalona - ale jest tam nawadnianie tylko widocznie nie dochodzi na górkę, albo mniej Kiedyś zacieni je buk kolumnowy gdy wyjdzie ponad płot.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies