Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

W Gąszczu u Tess 21:45, 21 paź 2016

Do góry
ciut więcej by się przydało, ale najwyżej odsadzisz kiedyś jeżówy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:44, 21 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale cudna niespodzianka i rzadka raczej o tej porze roku

Sylwia ta magnolia ma tak co roku...jesienią tylko kolor pąka jest mocno ciemniejszy

i na różowo kwitnie jeszcze hortensja kosmata chocolate, a właściwie to tak bardzo długo utrzymuje swoje kwiaty
W Gąszczu u Tess 21:29, 21 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
a ile masz tam miejsca na miskanty? Jak się zmieszczą to sadź
Morning L są fajne, bo drobne liście, więc lekkie w formie- pasują

Jakieś 60 cm. Wystarczy chyba?
W Gąszczu u Tess 21:28, 21 paź 2016

Do góry
a ile masz tam miejsca na miskanty? Jak się zmieszczą to sadź
Morning L są fajne, bo drobne liście, więc lekkie w formie- pasują
W Gąszczu u Tess 21:15, 21 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
lubię Twój ogród. I kadry z niego.
I drewniany gabion, i wychylającą się zza niego ścianę z bluszczem- laurowiśnia podsadzona citronekami przed nią super- będą pięknie grać zielenie.
Zgrabnie komponujesz miejsca w ogrodzie.

Nowa rabata jeżówkowo- ciemiernikowa świetna. Wiesz, że i ciemierniki i jeżówki lubią odkwaszanie?

Dziękuję Magnolio Bardzo to miłe jest usłyszeć takie słowa od Ciebie.
W rabacie jeżówkowo-ciemiernikowej pokładam spore nadzieje, oby mnie nie zawiodła.
Magnolio, za plecami jeżówek planuję trawy. Mam dużo Morning Light, czy pasowałaby tutaj? Jeśli nie, to jaką powinnam posadzić?

O ciemiernikach wiedziałam, że lubią odkwaszanie (karmię je pokruszonymi skorupkami jaj), o jeżówkach wiedziałam że nie lubią kwaśnej gleby. Czyli im też skorupek będę dawać Bardzo dziękuję za tę radę
W Gąszczu u Tess 20:26, 21 paź 2016

Do góry
lubię Twój ogród. I kadry z niego.
I drewniany gabion, i wychylającą się zza niego ścianę z bluszczem- laurowiśnia podsadzona citronekami przed nią super- będą pięknie grać zielenie.
Zgrabnie komponujesz miejsca w ogrodzie.

Nowa rabata jeżówkowo- ciemiernikowa świetna. Wiesz, że i ciemierniki i jeżówki lubią odkwaszanie?

Moja bajka 12:53, 21 paź 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
magnolia zaczyna świecić

Kasiek uroczo jest
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:27, 20 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Miro, piękna opowieść ze zdjęciami.
Ja byłam tam 3 lata temu i koniecznie muszę wrócić.

Z tego co wiem nie ma już falujących ekranów cisowych- wygniły któregoś mokrego sezonu.Kiedy my tam byliśmy, Anja mówiła, że kilka pomp pracuje prawie non-stop, żeby osuszać teren.

Czyli już 3 lata temu tez już ich nie było? Właśnie chodziło mi o to żeby porównać ten ogród z Danusi fotkami bo to jest największa zmiana w ogrodzie no i że nie ma szkółki .
Pewnie warto tam wrócić bo zapewne ten ogród się stale zmienia z różnych powodów.
Warto też się przygotować do rozmowy z Aniją bo ona chętna jest żeby opowiadać .
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:24, 20 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Chciałam zapytać Ciebie, jak się czułaś oglądając rabaty bez piętra drzew i krzewów?

Jakie tam rosły drzewa w ogóle? Jakieś krzewy? Dookoła?

Nawierzchnie super.

Już pisałam u mnie. Odczucie super bo nic nie przesłania tych obrazów, a ponadto te ogrody nie są aż tak duże.

Drzewa a może i krzewy są dookoła poza na granicy i to jest pewna rama.
Przy starym domu były stare drzewa owocowe i chyba wielka magnolia.

tu jakiś nowy zamysł

a to za płotem widok na okolicę

Moja bajka 21:14, 20 paź 2016

Do góry
magnolia zaczyna świecić

ambrowiec uparcie zielony
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 20:54, 20 paź 2016
Do góry
magnolia napisał(a)

Z tego co wiem nie ma już falujących ekranów cisowych- wygniły któregoś mokrego sezonu.Kiedy my tam byliśmy, Anja mówiła, że kilka pomp pracuje prawie non-stop, żeby osuszać teren.

a własnie mi brakowało tych charakterystycznych fal ...o kurcze nie wiedziałam...a one robiły świetny efekt
Holandia to jednak bagienny i mokry kraj ...w Polsce na mokradłach sadziło sie wierzby dla osuszenia terenu ...tylko ze wierzby do ogrodu tej klasy nijak nie pasuja...co tu duzo mówic mało gdzie pasuja stylistycznie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:46, 20 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
powiem Wam że ja dostałam Red Head od Agi kiedy ją odwiedziliśmy w styczniu - wzięła i ucięła kawałek karpy, Kochana Kobieta.

Ucięła w styczniu???

"Red Head' rzeczywiście powala.

Aguś, buziole Cudnie masz.
Pszczelarnia 16:39, 20 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I pytanie: czy ten kształt dla rabatki pod szopą może być, zgra się z tym po lewej?

mnie się podoba i wydaje się że się zgrywa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:21, 20 paź 2016

Do góry
powiem Wam że ja dostałam Red Head od Agi kiedy ją odwiedziliśmy w styczniu - wzięła i ucięła kawałek karpy, Kochana Kobieta.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:11, 20 paź 2016

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Mam chwilę, wiięc odpiszę. Niby wszystko rośnie, a chciałoby się więcej.
Mój trzcinnik krótkowłosy późno zakwitł, czekałam i czekałam... no i mam wrażenie, ze mało przytył. Mało miał zielonej masy, a jednego zjadły mrówki Mój jeszcze sterczy. Miskanty Gracillimusy są piękne, a Morning light w tym roku skromniejsze. obawiam się, ze najpóźniej za 2 lata trzeba będzie je dzielić, a to ciężka robota.
Rabata na wjeździe już z grubsza się trzyma, na wiosnę trochę była odchwaszczana, ale mam jedną piękną kępę trawy w środku berberysów. Wyrwanie tego, to szaleństwo. nie ma chętnych he he. Mam pomylone 4 szt. cisów Repandens, bo rosną wściekle w górę. Nie mam w okolicy takich roślin, ale zamówiłam w necie. Aż się boję co przyjedzie.

U mnie w pierwszych sezonach tez późno kwitł trzcinnik, w tym jakoś wcześniej- w sierpniu.

Może te trawę z berberysów ktoś wyciągnie w ramach 'karnego jeżyka'. Po tym może nakryć to miejsce folią i kamieniami.

Twoje Red Head zawróciły mi w głowie,są obłędne!
To dopiero spektakularna trawa.
Fajnie Aga że jesteś.
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 15:48, 20 paź 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:53, 20 paź 2016

Do góry
abiko napisał(a)

Hmm a wygląda jakbyś go prowadziła jakoś, robisz tak, czy sam się tak układa?

tak, tnę mocno raz, czasem dwa razy w sezonie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:29, 20 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

To grab zastany na terenie jako siewka.

dzięki Abiko

Hmm a wygląda jakbyś go prowadziła jakoś, robisz tak, czy sam się tak układa?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:29, 20 paź 2016

Do góry
ewalm napisał(a)
Gosiu, ono jest jak taki mały diabełek - to poroże
Bardzo u Was ładnie.

dobre określenie- faktycznie mały diabełek.
Fajnie bardzo
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:27, 20 paź 2016

Do góry
Ewalm- no własnie, dom pod stolicą to jedno z bardziej 'ryzykownych' pomysłów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies