Jestem emerytką.Działkę mamy od 20 lat dostaliśmy ją od Teściów.Chwała im za to.Dlaczego taki tytuł ----otóż połowę oddaliśmy Synowi,bo powoli już mieliśmy dość pracy. A teraz chcę odnowić wygląd i pomalutku przy Waszej pomocy{ : coś zmienię .Mam dużo roślin ale wsadzane były jak popadło i wygląda to trochę jak śmietniczek.ale to się zmieni.A zmieniało się i zmieniało
w pasie przy tarasie mam lawendy ... non stop stacjonuje na nich kilka do kilkunastu obiektów skrzydlatych ... nie wiem czy to bączki czy cos takiego ... łobuzują na całego a efektem jest nieziemska woń ... zaczynam pojmować uzupełniającą moc natury
A w oddali widać miejsce , którym mam zamiar się zaopiekować już wkrótce ... za żółtymi żurawkami będzie drzewo wielopienne najlepiej jak by było purpurowe ,choć grujecznik japoński mnie zainteresował i dlatego jeszcze nie wiem co to będzie ( muszę zrobić kurs po szkółkach ) ... podsadzone kulami bukszpanowymi
Hitem dzisiejszego dnia , był kolejny pomysł M. ... żeby umilić mi smażenie się na tarasie ...wymyślił delikatny, prysznic z węża ogrodowego, który zraszał taras ( kompozyt nagrzewa się bardzo ) no i ja się też załapałam na delikatną mgiełkę ... super
A zawijasek jeszcze przed korektą ... i dzisiaj chodziłam z kijkami i sznurkiem, żeby było równo na 26 cm , jak zostało uzgodnione ... chciałam sobie przygotować na jutro, żeby po pracy od razu go ciachnąć i nagle M. przynosi mi deskę idealna na 26 cm ...przymierzyłam , jest idealnie , jutro, jak pogoda pozwoli , będzie cięcie
Podzieliłam się z Synem działką mam 700 m i domek i cieszę się że mam mniej pracy. Ale między roślinkami latam i proszę żeby rosły. Mieszkam na Mazowszu blisko W-wy. Jestem zauroczona Waszą życzliwością i chęcią pomocy i ja chce zadeklarować pomoc jak będę umiała. Pozdrawiam.
Tej rabaty wogóle nie czuje. Tawlina ogólnie mi się podoba i myślę że w ogrodzie też może dobrze wyglądać. Ale koło tawliny dajesz roślinki w sumie drobne (no może poza zebrinusem). Ja bym wogóle w planach nie uwzględniała roślin typu orliki w grupie. Po przekwitnięciu będziesz miała dziurę.
Do tawliny powinny pasować byliny mocne (tam gdzie nr 2 i 4) a z przodu może tawuły japońskie. A może zamiast bylin np. tawuła Douglasa odm. Menziesa (też rozchodzi się rozłogami przemieszały by się z tawliną).
Te wyższe byliny to mogły by być ostróżki, dyptam.
I mam pytanie czy przemyślałaś ogród jako całość, bo tak doradzając po kawałku to mam wrażenie, że jednak nie. Czy oprócz żywopłotu planujesz jakieś inne rośliny zimozielone?