Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:46, 05 cze 2012

Do góry
No i zakwitł jedyny u babci RH , nazwy jednak nie znam
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 13:44, 05 cze 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

no, uzupełniam buty/buciki... bo jednak nie umieściłam jeszcze kilku, w tym Szefowej ! ...
proszę nadal rozpoznawać....

Producentki to te granatowe drewniaczki po lewej

Od prawej : Staś , Sebek , Anula .

A ja stawiam że Bogdzia, Sebek, Goniak, Danusia

Bogdzi nie jestem pewna, ale reszta się zgadza
Te pomarańczowe na pewnop niesa moje

Przyznaję się to moje .Anula ma rację.
Taka sobie rabatka pod oknem 13:38, 05 cze 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Witajcie

nie wiem czy ktoś tu jeszcze do mnie zagląda?

niestety na razie stoję w miejscu z tą częścią rabaty, brak pomysłu, inwencji itp.

pomyslam moze ze jak w tej łezce mam berberys bagatelle to moze i po drugiej stronie tez go zastosować?

większośc tych roślin przesadzę ale karagana i iglak szczepiony na pniu zostanie i te tawuły żółte na obwodzie. z tej tuji żółtej postaram sie zrobić kulę
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:37, 05 cze 2012

Do góry
A to moje hortensje z patyczków:

niektóre naprawdę ładnie się przyjęły, ale to dobrze bo będę potzebowała sporo hortensji na moje planmowane hortensjowe szpalery.
Ty słabo widać ale też kilka się przyjęło:

a tu miniaturkowe sadzonki perukowca:

moje RH, trochę po tych majowych przymrozkach zmarniały, mam nadzieję że jakoś odbiją.
ogrodoweimpresjejolki 13:31, 05 cze 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jolu sesja host piękna. Wszystkie mi się podobają , ale ta z niebieskim brzegiem boska !

Ciesze się, że Tobie się też podobają

No to jeszcze jedna

A jeszcze najjaśniejsza mi gdzieś umknęła - dopadnę ja następnym razem
Żurawka - Heuchera 13:29, 05 cze 2012

Do góry
O znalazłam takie zdjęcie jeszcze tej żurawki:
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:28, 05 cze 2012

Do góry
Mam pytanko moze ktoś będzie umiał zidentyfikować hortensję po liściach, latem miała białe kwiatostany raczej spore kulkowate

może to być grandiflora?????????????
Kolorowy ogród na piasku 13:28, 05 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)
Tak dawno mnie tu nie było, że wypada przywitać się z Wami na nowo
Oprócz prac w ogrodzie miałam też wiele innych spraw poza ogrodowych, teraz myślę nadrobić trochę zaległości.
Justi, Bogusiu, Irenko, Karolino, Agnieszko, Ewo, Joanko, Maju, Aniu, Sebku dziękuję za wizyty w moim ogrodzie .
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających

W nawiązaniu do niedawnego artykułu Danusi o wiosennych drzewach kwitnących

Jabłoń Royalty

Wiśnia gruczołowata Prunus glandulosa (kwitnienie z ubiegłego roku, teraz było niewiele kwiatów i przemarzła w jednej trzeciej)

kwiaty z bliska

Piękna ta Betty ja mam Suzan,te Twoje mgły to dobrodziejstwo dla roślin taki mikroklimat.
Nasz przydomowy ogródek 13:26, 05 cze 2012

Do góry
Diana napisał(a)
Zbyszku czy napisałbyś mi jeszcze jaka to odmiana jałowca
Ja mam u siebie dwa przywiezione od babci (takie bardziej srebrne,niebieskie) inaczej rosną, tak bardziej do góry.Też je strzygłam w tamtym roku.Ale efekt jest zupełnie inny przez to że nie są takie rozesłane............

Nie wiem co za odmiana - to było tak dawno i wtedy nikt nie zwracał uwagi na nazwy. A co do wysokości to wydaje mi się że im wyższy tym lepszy jest do zrobienia bonsai . Danusia mocno się zastanawiała czy z mojego coś wyjdzie . A druga sprawa - to jeżeli to nie jest odmiana typowo kolumnowa , można go różnie formować.

Zobacz sobie poniżej ( zdjęcie z tamtego roku ). Ta kula to jest dokładnie ta sama odmiana co bonsai (trochę młodszy jest ) . Od początku był cięty na kulkę .

Ogród Marty 13:16, 05 cze 2012

Do góry
Marta napisał(a)

Bluszcz wystawił język
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:13, 05 cze 2012

Do góry
Viva jasne że pasowałby!
Ja swój kupowałam w firmie Galeria Parkietu na Ursynowie w Warszawie. Ale to było ponad 3 lata temu, gdy była to nowość. To tzw podesty tarasowe, każdy element ma wymiary 50x50 cm, teraz są i 100x100 cm i inne. I rozne drewno do wyboru. Poogladaj sobie w marketach budowlanych - na pewno Leroy Merlin ma duzy wybor, widzialam. I ceny za sztuke przyjazne
Montuje sie to latwiutko, sa specjale dystansery (zeby nie lezalo na betonie i nie nasiakalo).
Powodzenia!!

Wlasnie przyszly bukszpaniki i sa super!

Po przywiezieniu Mlodej sadze! Szkoda ze jeszcze z M po garnitur... wrr... nie zdaze dzisiaj posadzic
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 13:13, 05 cze 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Jak z tych fotek jasno wynika
Nie "góra" jest ważna u osobnika.
Przed zlotem trzeba butki dopasować
Aby potem niczego nie żałować.

Na nic pudry i wszelkie makijaże
Jak tylko nasze obuwie pokażą.

Prośba o pomoc przy zaprojektowaniu rabaty 13:00, 05 cze 2012

Do góry
alevandra napisał(a)

.

Na tej pierwszej posadziłabym dwie kulki z bukszpanu lub cisa, najlepiej żeby jedna była żółta, no i powinny być innej wielkości. Z przodu lub po całej powierzchni żurawki Citronelle, albo jakieś fajne, niewysokie trawki, albo runianka (Pachysandra).

Na drugiej ujednoliciłabym nasadzenia, zabrałabym tuję, posadziłabym małe drzewko na pniu np. miłorząb Mariken, Pendula albo śliwę wiśniową, pod nią hortensję LImelight- zamiast dwóch tylko jedna odmiana trzmieliny jako wypełnienie powierzchni z przodu, Trzmielinę dociąć ładnie aby nie wyłaziła poza obrys kostki. Taka fajna poducha powstanie.
Początki w Kruklandii 12:53, 05 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Liliowce narazie dwa wypuściły cokolwiek....wciąż czekam na więcej
Chwast sięnawet do fotki załapał

liliowce są śliczne...ja w zeszłym roku dostałam od sąsiadki i widzę że będzie kwitł,tzn. ma wielką nadzieję
One podobno strasznie się rozrastają ...........
Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:49, 05 cze 2012

Do góry
Boćku, gratulacje trochę późno, wiem, ale 'za to' z moim ulubionym kwiatem
... nie jestem w stanie już ogarnąć ogrodowiska i zawsze zdążyć...podejrzewam- jak większość z nas...
ogrodoweimpresjejolki 12:38, 05 cze 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Diano, nie wszystkie kwiaty host (wg mnie sa ładne, ale te białe uwielbiam

slicznie
Kolorowy ogród na piasku 11:59, 05 cze 2012

Do góry
AgnieszkaBK napisał(a)

Ogólne widoki ogrodowe

O poranku

Piękny jest Twój ogród..... czekam na kolejne zdjęcia Pozdrawiam

Cudnie masz ukształtowany teren na ogród vivo,warunki jak w ogrodzie Gertrudy J.Kto jest Twoim GURU w dziedzinie ogrodów?
Kolorowy ogród na piasku 11:51, 05 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)
Kupiłam sobie też takie cudo, będzie pełnił rolę solitera na rabacie przy kamieniach

Następna piwonia krzewiasta uraczyła mnie jednym kwiatem

hostowo-żurawkowa rabata pod brzozami, która tymczasem pełni rolę rozsadnika

kwitnący głóg

Ta piwonia -to cud piękności .A rozsadnik cudny ...i ta woda mmmm tu posiedzieć ,pomarzyć ,pooddychać tą wilgocią ...odpłynąć w medytacji aż do cudownego uczucia zjednoczenia z przyrodą.Ja naturę mam żaby bo uwielbiam wilgotne zakątki ,półcienie i takie pogranicze światła i cienia jak na fotce z bukiem.Klony takie dorodne i zdrowe i głóg piękny.Jak nie pokochać takiego ogrodu?
Ogród Leny. 11:42, 05 cze 2012

Do góry

Witajcie
Dawno nie pisałam ale dzisiaj chcę się pochwalić kwitnącym Tulipanowcem - jest wyjątkowy

Kolorowy ogród na piasku 11:33, 05 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)
Teraz pomęcze was troszkę zdjęciami

dyptam

posłonek u stóp cisa Elegantisima

i blisko z pszczółkami, bardzo go lubią

No......... łapię oddech by nie paść z zachwytu!!!!!!!!!!!!!! Ogrom ,ogrom roślin i wszystko cudne i tak wypielęgnowane !!! Czy Twoja doba ma 48 godzin? O takich czerwonych żurawkach myślę u siebie pod lipą.Teraz widzę doskonale jak niedoinwestowany jest mój ogród.Dyptamem mocno się poparzyłam ,więc oddałam ale jego urok jest niezaprzeczalny.Wielką ilość masz posłonka.Mój trochę podmarzł ale sie ładnie zregenerował.Piękny widok jak w Ogrodzie Botanicznym !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies