Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Dominiki 22:21, 04 maj 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Próbowałam wczoraj uchwycić podobne pączki, jodły koreańskiej, super takie pokręcone trochę, ale to nie ta klasa zdjęcia.
Ogród Magdalenka 22:19, 04 maj 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Mój dzisiejszy zakup ... bukszpan do donicy podświetlanej,w casto za 21 zł , na razie nie mam innego pomysłu, wygląda dość śmiesznie, bo ma bardzo dużo młodych listków, jest trochę potargany i nie wygląda jak regularna kula ... w dotyku jest taki mięciutki ... może to jakaś inna odmiana ?

Mój biały zestaw

Madzia bukszpan zawsze jest taki poczochrany w maju Potem zesztywnieją i ciemniejsze się zrobią mu końcówki i wtedy mozesz go znów pokulkować
Ja mam takie same małe doniczki - na razie w nich lawenda rośnie ale jutro pomyślę czy do nich moje pelargonie nie zapakować

Słuchaj rad sztarszych Pań Ja mam 3 lampiony na tarasie i kolejny jeszcze sobie dokupię A oświtlenie elekryczne na drzewa skieruję
Wichrowe wzgórze 22:19, 04 maj 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
super jaka nazwa odmianowa?
a reszta kwiatków super, a jak dojdą różę to dopiero będzie

to wisienka (wiśnia) gruczołkowata Alba Plena
Wichrowe wzgórze 22:18, 04 maj 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Cudowne zdjęcia kwitnących wiśni

Dzięki, Andziu Dzisiaj już w zasadzie nie ma kwiatów na wiśniach, bo grad je zniszczył. Na szczęście lilaki zaczęły kwitnienie, więc nie brak kolorów w ogrodzie
Mój ogród w cieniu drzew 22:17, 04 maj 2012

Do góry
Gosiu zapraszam, choć narazie niewiele jest do oglądania
Marta no zapał mam, ale weny mi trzeba dużo

Wklejam kilka zdjęć, bo nareszcie nam zaczęła wschodzić posiana trawka

Przed sianiem, pod koniec marca :

i teraz :

skarpa wciąż czeka na schodki i na obsadzenie ...

i jeszcze jeden widoczek z porannym słoneczkiem Tam, gdzie widać to łyse kółeczko, ma być pierwsza rabata między drzewami, planuję hortensję i funkie

już jest tak zielono w tym naszym "lasku", że zaczyna mi brakować innych kolorów ...
Mój kawałek raju 22:16, 04 maj 2012

Do góry
Dzisiaj było fajnie robić w ogrodzie po deszczu , u mnie ładnie polało. Także w folii, bo nie było gorąco sadziłam pomidory, jutro w szklarence druga część sadzenia wróciłam z ogrodu po 21.00
jutro zdjęcie całości bo było już za ciemno
Działka 25mx100m a na niej ogród z rodzimych gatunków. 22:13, 04 maj 2012

Do góry
Witam serdecznie, jestem nową forumowiczką (tzn.nową zalogowaną, ponieważ od forum jestem już prawie uzależniona i czytam je z ogromną przyjemnością.

Rok temu kupiliśmy dużą działkę o wymiarach 25mx100m, ale ponieważ rosło na niej wtedy zboże, prace zaczęliśmy na jesień. Przeoraliśmy, zbronowaliśmy i prawie ogrodziliśmy.

W moich myślach rodził się plan zagospodarowania działki. Bazując na wiedzy zdobytej na forum wytyczyłam sobie takie oto cele:
1. Działka podzielona będzie na trzy części domową, rekreacyjną oraz sad + warzywnik,
2. Przewarzającą część nasadzeń stanowiły będą gatunki rodzime drzew i krzewów oraz stare odmiany roślin owocowych,
3. Część nasadzeń będą to rośliny miododajne.

Stan na dzisiaj:
- cała działka została przez nas zagrabiona i wyrównana oraz oczyszczona z większych kamieni,
- zostały zrobione nasadzenia drzew liściastych czyli brzoza brodawkowata 20szt., świerk pospolity 15szt. jarzębina 9szt. sosna zwyczajna 20szt.
- posadziłam krzewy owocowe agrest, szpaler porzeczek i dwa szpalery malin, jeżynę bezkolcową oraz borówkę amerykańską (tutaj zastosowałam wyjątek od mojego celu ale przeważyły jej właściwości zdrowotne )
- założyłam ogródek warzywny wzorując się na Waszych poradach czyli uprawa współrzędna

Sad oraz szpaler wiśni obsadzę na jesień.

Dlatego też, proszę doradźcie czy dobrze to rozplanowałam. Dodam może jeszcze, że już widzę pierwsze błędy, jarzębinę jako roślinę bardziej ozdobną przeniosłabym do części rekreacyjnej i muszę posadzić kalinę koralową jest śliczna i rodzima.

Wichrowe wzgórze 22:13, 04 maj 2012

Do góry
marzena napisał(a)
witaj
pięknie kwitna rośliny u Ciebie , tulipany urocze, kompozycje kwiatowe jednoroczne również

Dziękuję, Marzenko - tulipanki dzisiaj poszarpane przez grad i burze Szkoda, bo byłyby dłużej, a tak, to już tylko te co w pąkach będą cieszyły.
Dobrze, że wsunęłam donice z hortensjami pod zadaszenie tarasu, bo nie byłoby co z nich zbierać. Padał wczoraj grad wielkości groszku ptysiowego.
Kubusiowo 22:03, 04 maj 2012

Do góry

Dzwonki od Kasi - Neski

Piwonia od Ani - An_tre

Kubusiowo 22:02, 04 maj 2012

Do góry
No dobra to zdjęcia.... niestety tylko parę obrobiłam bo chorzy jesteśmy wszyscy Pojęcia nie mam czy jutro uda nam się przyjechać na spotkanie ale zobaczymy...

No więc ..... akcja Samotnia rozpoczęta

Pierwszy dzień:

Drugi dzień:

Moja aleja (na razie jednostronna) brzozowa

Zapowiedź warzywnika

I kwiatuchy

Ogród Dominiki 21:56, 04 maj 2012

Do góry
Mój jesienny ogród 21:55, 04 maj 2012

Do góry
Dopiero przyszedłem z ogrodu przemoczony do cna. Super pogoda, pada drobniutki deszczyk i jest cieplutko, musiałem wykorzystać taką idealną pogodę do oprysku EMami. Jak miesiąc temu układałem pryzmę kompostową i polewałem EMami to podlałem truskawki i rabatę liliowcową, to muszę stwierdzić że jeszcze nie widziałem u siebie tak ciemnych liliowców, nie wiem czy to jest przyczyną ale nic innego nie stosowałem. Truskawki też ładne i każda ma pąki.Dziś znów polałem, zobaczymy co będzie dalej. Odpaliłem piec i czekam na wodę,zaraz się kąpie, po zmywam i idę dusić komara, bom ledwie żywy. Szykujcie się na pokaz moich pięciu lilaków już dochodzą w niedzielę zrobię im sesje. Trochę jestem zaniepokojony ich królową, Krasawicą Moskwy, mało ma kwiatów i jakoś podeschła, trza spróbować jakąś sadzoneczke zrobić. Na dobranoc kilka świeżych fotek. Nie opisanych ale nie mam już siły, rano muszę wstać i polakierować robotę.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:52, 04 maj 2012

Do góry
Wczorajszy spacerek rowerowy

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:48, 04 maj 2012

Do góry
Zrobiłam dziś zakupy na balkon. Muszę przyznać, że kwiatki ładniej prezentowały się w koszyku niż w skrzynkach na balkonie. Ale jak urosną powinno być ładnie. Na razie łyso.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:47, 04 maj 2012

Do góry
Mam super drzewo, fuksem je kupiłam, stało sobie jedyne w kącie i czekało na mnie.
Kwitnie na biało i ma przepiękną korę, w plamy

Na każdej gałązce ma pąki, a kwitnie tak

Obrazki dla Stewartia pseudocamelia
Ogród z perspektywą na przyszłość 21:44, 04 maj 2012

Do góry
Moniko dla Ciebie kwiaty Holandii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:43, 04 maj 2012

Do góry
Poczekam zobaczę co u Szmita jutro kupimy

Dla przypomnienia sobie wkleję ten obrazek

Dzisiaj zadobyłam kilka fajnych cisów

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 21:40, 04 maj 2012

Do góry
I na koniec "coś" nie flamencowego

Popełniłam zbrodnię doskonałą i 13 żółtych powędrowało do wazonu
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 21:35, 04 maj 2012

Do góry
Nika,Monika? Wszystkiego najlepszego!
Ogród Sylwii od początku :) 21:29, 04 maj 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

A tutaj sterczą białe tulipany ....

to jest mój faworyt

Piękny i jaki bielutki.
Syla Twoje żurawki to nie żurawki tylko żurawy, takie wielkie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies