Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Moja codzienność - ogród Oli 10:37, 25 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
No, a ja myślałem, że jestem cały czas na bieżąco z czytaniem, a też mnie projekt ominął. Tuje świetne, takie od razu dają efekt
Zapewne kolejne prace to przerabiania oczka... ta niecierpliwość i ciekawość

Tutaj żeby być na bieżąco trzeba się logować co godzinę, a i to może być za rzadko Pozdrawiam!
Ogród cioci czyli ciociogród :) 10:26, 25 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Pomyśleć, że to tylko krokusiki, jak zakwitną tulipany to dopiero będzie szaleństwo, ale na to jeszcze trzeba troszkę poczekać

No chyba nie tak długo Ja już pierwszego mam Mikrus ale jest
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:18, 25 mar 2015

Do góry
Ludwiko jedne żurawki lubią słońce, drugie wręcz go nie znoszą. Są oczywiście takie bardziej uniwersalne, ale trzeba się liczyć z tym, że są to rośliny o bardzo zmiennej kolorystyce w zależności od ilości słońca. Oczywiście pokrój będzie taki sam, ale kolor w cieniu będzie mnie intensywny niż na tych, które będą rosły w słońcu. Oczywiście na te w słońcu trzeba uważać i nie przesuszać ich podczas upałów bo będą się przypalać, chociaż to też zależy od odmiany
Oczywiście pytaj ile i kiedy chcesz. Jak znam odpowiedź to odpowiadam

Iwonko koniecznie w tym tygodniu muszę się za to zabrać. Dzisiaj mam bardzo napięty grafik ogrodowy i wolę wykorzystać obecne już 15 stopni w cieniu

Danusiu to chyba bardziej moje zapominalstwo służy stipe, bo czasem zapomnę podlać

Mój sposób na żurawki to systematyczne dzielenie co dwa lata, czasem u odmian, które bardzo szybko przyrosną co roku coś odrywam i sadzę żurawkę od nowa. Chociaż zdarzało mi się często 'zapuścić' niektóre odmiany i doprowadzić do bardzo wybujałych pędów.
Obecnie jestem zwolennikiem żuraweczek, ponieważ nie mają tendencji do tworzenia gruybych pni. Wytwarzają mnóstwo małych pędów, które rosną gęsto przy gruncie. Są zwarte i łatwo się dzielą. Spokojnie mogą rosnąć bez dzielenia nawet 3 sezony.
Trzeba jednak uważać na odmiany z dopiskiem Cascade i Falls, są to odmiany zwisające w donicach lub płożące w gruncie

Gosiu(margo) specjalistą nie jestem, ale polecam południowe okno i nie przelwać trawek. Jak widać u mnie im to odpowiada

Violu moja stipa dostaje sterydy, ale cicho sza

Aniu moje rózę jeszcze czekają na wsadzenie, zabezpieczone według wytycznych książkowych i internetowych. Muszą jeszcze kilka dni poczekać, a posadzę je na pewno w mieszance gliny i kompostu Jestem na etapie przekopywania rabaty więc miejsce jeszcze nie przygotowane
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:05, 25 mar 2015

Do góry
Paweł oczywiście z ogromną chęcią przygarnę, ja jakoś nigdy nie mogę trafić na takie ładne limonkowe

Basiu na szczęście spita na tyle się zagęściła, że dokładnie widać ile mam roślinek w doniczkach. Jeżeli będzie przemarzać, może to być roślina, którą będę wysiewał co roku bo nie wymaga dużo zachodu. Nawet wybacza gdy zapomnę podlać
Moja codzienność - ogród Oli 10:02, 25 mar 2015

Do góry
No, a ja myślałem, że jestem cały czas na bieżąco z czytaniem, a też mnie projekt ominął. Tuje świetne, takie od razu dają efekt
Zapewne kolejne prace to przerabiania oczka... ta niecierpliwość i ciekawość
Ogród cioci czyli ciociogród :) 09:56, 25 mar 2015

Do góry
Pomyśleć, że to tylko krokusiki, jak zakwitną tulipany to dopiero będzie szaleństwo, ale na to jeszcze trzeba troszkę poczekać
Żywopłotki cisowe. 09:55, 25 mar 2015

Do góry
Ja również podziwiam zapał do wysiewów. Nasiona to rzecz, której w ogrodniczkowaniu najbardziej nie lubię
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:19, 24 mar 2015

Do góry
Gosiu mojej chyba odpowiada miejscówka na południowym parapecie, jest ciepełko i dużo słońca. Mocno się już zagęściła i każda sztuka ma po kilkanaście źdzbełek. Muszę w końcu to po pikować bo korzonki będą za duże i poplątane.
Ciii o baterii testuje nowy patent

Paweł nasiona kupowałem w markecie na O, wysiana była miesiąc temu i bardzo szybko wzeszła. Po 10 dniach większość wykiełkowała.
Nadzieja na piękny ogród 22:00, 24 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Zmierzyłem i moje tuje również rosną 40cm od ogrodzenia Jak dla mnie nie ma sensu przesadzać, a wyłysiały dopiero troszkę na samym dole, a jak widziałaś są spore

Dzięki Luki że pamiętałeś
Nadzieja na piękny ogród 21:57, 24 mar 2015

Do góry
Zmierzyłem i moje tuje również rosną 40cm od ogrodzenia Jak dla mnie nie ma sensu przesadzać, a wyłysiały dopiero troszkę na samym dole, a jak widziałaś są spore
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:53, 24 mar 2015

Do góry
Luki no to niemożliwe, moja stipa stoi i ani myśli rosnąć Ta bateria to nie dla porównania pewno tylko ładuje twoją stipę energią wzrostową Przyznaj się co?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:50, 24 mar 2015

Do góry
Dzisiaj pół dnia zdierałem darń pod nową rabate i jeszcze nie skończyłem. Jedyne co mnie motywuje to mnóstwo miejsca pod nowe roślinki Zapomniałem o zdjęciach, ale w sumie to już troszkę ciemno było

Tak swoją drogą popatrzyłem teraz na moją stipe i chyba wymaga pikowania, odwlekam to chyba za długo, ale na samą myśl mnie aż trzęsie
W sumie to aż szkoda jej ruszać bo rośnie jak szalona.

Dla porównania bateria AA

Ogródek Iwony 10:00, 24 mar 2015

Do góry
Iwonko nieźle szalejesz ogrodowo Cały czas kibicuje i śledzę
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:28, 23 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
No i jak ładnie odsłonił się widok z tarasu
Aniu jak kiedyś będziesz robiła w ogrodzie jakieś większe zbiorowisko to podaj warunk zabrania ze sobą takiego obuwia Będzie przyjemnie z pożytecznym

Zdrówka i dużo sił życzę. Ogród się obroni

Żebyś wiedział Łukasz że ja mam takie obuwie-na mój ogród to wystarczy ale wcale nie łatwo się w nim porusza
Nadzieja na piękny ogród 20:27, 23 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Wiesz jakie jest rozwiązanie na niepewność rozwiązać problem, który ją powoduje.
Jeżeli tuje nie są duże to przesadź o kawałek do przodu, będziesz wtedy spokojniejsza Poszedłbym dla pewności zmierzyć jak mam posadzone, ale leże w łóżeczku na tabletkach przeciwbólowych
Iwy z reguły nie są drogimi drzewkami bo łatwe w produkcji i szybko rosną. U mnie notorycznie choruje, jak nie złapie grzyba, to rdza na liściach i tak rok w rok. Może mam słaby okaz... nie wiem, ale mimo wszystko mnie już nie zachwyca. Oczywiście to tylko moje zdanie

Teraz tak właśnie rozmawiam z mężem i czy te 10cm cos zmienia? I tak wylysieja od tylu. Nie chciałam jakos daleko sadzic bo to od razu przy furtce jest i troche dziwnie by to wyglądało tak daleko od plotu. Przy siatce jak sadzilam to tez tak cos ok 40cm, tylko ze to siatka To jak jitro znajdziesz trochę czasu to zmierz swoje
Co do zęba to współczuję, kuzyn mial tak przy usuwaniu osemki.
Nadzieja na piękny ogród 20:16, 23 mar 2015

Do góry
Wiesz jakie jest rozwiązanie na niepewność rozwiązać problem, który ją powoduje.
Jeżeli tuje nie są duże to przesadź o kawałek do przodu, będziesz wtedy spokojniejsza Poszedłbym dla pewności zmierzyć jak mam posadzone, ale leże w łóżeczku na tabletkach przeciwbólowych
Iwy z reguły nie są drogimi drzewkami bo łatwe w produkcji i szybko rosną. U mnie notorycznie choruje, jak nie złapie grzyba, to rdza na liściach i tak rok w rok. Może mam słaby okaz... nie wiem, ale mimo wszystko mnie już nie zachwyca. Oczywiście to tylko moje zdanie
Nadzieja na piękny ogród 20:04, 23 mar 2015

Do góry
Luki napisał(a)
To, że tuje wyłysieją kiedyś od strony betonowego płotu to nie problem bo nie będziesz ich tam widzieć. Naturalna kolej rzeczy. W miejscu gdzie będą miały przeswit w płocie i dotęp do słonka to oczywiście będą zielone.
Zakupiona Iwa ładna, chociaż ja nie mam dobrej opinii o tej wierzbie i w tym roku będę się z nią żegnał

No, a tło na płocie betonowym jak dla mnie rzecz konieczna. Sam mam taki płot i przeklinam go na każdy możliwy sposób W niektórych miejscach na szczęście nie jest widoczny, a reszte staram się aby troszkę zamaskować

Kupiłam ta iwe bo mnie cena zachęciła, a czemu zegnasz się ze swoją? Choruje?
I teraz nie wiem co robic z tymi smaragdami, przesadzić je dalej?
Nadzieja na piękny ogród 19:56, 23 mar 2015

Do góry
To, że tuje wyłysieją kiedyś od strony betonowego płotu to nie problem bo nie będziesz ich tam widzieć. Naturalna kolej rzeczy. W miejscu gdzie będą miały przeswit w płocie i dotęp do słonka to oczywiście będą zielone.
Zakupiona Iwa ładna, chociaż ja nie mam dobrej opinii o tej wierzbie i w tym roku będę się z nią żegnał

No, a tło na płocie betonowym jak dla mnie rzecz konieczna. Sam mam taki płot i przeklinam go na każdy możliwy sposób W niektórych miejscach na szczęście nie jest widoczny, a reszte staram się aby troszkę zamaskować
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:39, 23 mar 2015

Do góry
Agatotuje w miejscu w którym nie mają dostępu do słońca po prostu nie rosną i robią się łyse. Moje też są posadzone dość blisko ogrodzenia i to też będzie jakieś 40cm
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:08, 23 mar 2015

Do góry
No i jak ładnie odsłonił się widok z tarasu
Aniu jak kiedyś będziesz robiła w ogrodzie jakieś większe zbiorowisko to podaj warunk zabrania ze sobą takiego obuwia Będzie przyjemnie z pożytecznym

Zdrówka i dużo sił życzę. Ogród się obroni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies