Ja mam taki zwykły materiałowy, zawieszony między jabłoniami - świetnie się sprawdza - jest dość obszerny także grupowo można wypoczywać Mamy go już kilka lat i świetnie się trzyma, przed sezonem wrzucam go do pralki z odplamiaczami i pachnącym płynem do płukania - i po praniu jest prawie jak nowy
Jedna wielka rabato-łąka:
Kolory: róż, fiolet i biel kwiatów, szarość liści bylin, bordowy buków, zieleń towarzyskich bukszpanów.
Mnie zachwyca połączenie jakby ogrodu formalnego z naturalną łąką; daje to odczucie bliskości z naturą; oczywiście komentarz Ewy jest idealnie dopasowany do scenerii ogrodu
Zrobiłam jakis projekt , ale muszę do ładnie narysować i wtedy mogę go pokazać. Dosadziłam na rabate dwie ostróżki, astry , cynie. Posiałam godecję , inkarwillę. Jeżeli mi wszysto wzejdzie to jakoś będzie wyglądało, ale będę musiała dokupić jakieś byliny, żebym na drugi rok nie miała takich pustych miejsc.
Wogóle to chciałabym rabatę ciągle kwitnącą- jedno przekwita, drugie zakwita. Muszę pomyśleć nad takimi zestawieniami
Pierwsza lilia zakwitła w donicy.To maleńka Crimson Pixie-łodyżka ma zaledwie 10 cm,kwiat jest naturalnej wielkości. Pozostałe "porozstawiane po kątach" czekają na swoją kolej,żeby zabłyszczeć kolorami....
Nowy miesiąc nastał - czyli nowe foty muszą być . Roślinki kolejne zakwitają.
Taka skromna kompozycja . Przepraszam roślinki i Was , że muszą rosnąć w doniczkach plastikowych a nie w pięknych kamionkach lub żeliwnych. Ale pomału to się zmieni .
A poniżej jaśminowiec (jeszcze młodziutki )
A ten "jaśminowiec" prawidłowo nazywa się Solanum jasminoides czli psianka jaśminowa. Miałam go w zeszłym roku na balkonie (str. 160 mojego watku) i w tym roku tez powtórzyłam, bo śliczny
Przy tak pięknych kompozycjach nie zwraca się uwagi na donice
Lilie....trochę się nazbierało.Wczoraj policzyłam i mam 98 cebul - dwie nie zakwitną,jedną niechcący złamałam t...m.Zaglądanie do środeczka to niezła zabawa...w niektórych widać już kolory.
............
Pojadłam jagody kamczackiej - juz dojrzała tylko jakoś mało słodka, bo od tygodnia słonka niet.
Jeśli chodzi o wielkość krzaków, to powiem tylko, ze te owoce miałam na wysokości wzroku
ojejku zazdraszczam ............też bym chciała takie smakołyki u siebie
Gdy tak oglądam Jolu u ciebie zdjęcia, to mam ochotę poświęcić więcej miejsca u siebie na warzywniak
Myślę, ze jagodę mogłabyś wsadzić nawet na rabatę kwiatową, tylko pamietaj, że nieźle się rozrasta. Moje teraz sa mojego wzrostu i wszerz tez tyle zajmują
............
Pojadłam jagody kamczackiej - juz dojrzała tylko jakoś mało słodka, bo od tygodnia słonka niet.
Jeśli chodzi o wielkość krzaków, to powiem tylko, ze te owoce miałam na wysokości wzroku
ojejku zazdraszczam ............też bym chciała takie smakołyki u siebie
Gdy tak oglądam Jolu u ciebie zdjęcia, to mam ochotę poświęcić więcej miejsca u siebie na warzywniak
Nowy miesiąc nastał - czyli nowe foty muszą być . Roślinki kolejne zakwitają.
Taka skromna kompozycja . Przepraszam roślinki i Was , że muszą rosnąć w doniczkach plastikowych a nie w pięknych kamionkach lub żeliwnych. Ale pomału to się zmieni .
Milego! Pieknie u Ciebie Jolu! Ale wszystko kwitnie
pozdrawiam!!
Karolinko, no rośliny czują już blusa Nie wiem tylko czy im podoba się dzisiejsza pogoda - pochmurno, zimno i wieje
Właśnie wiatr zdecydował za mnie, że trzeba zamknąć okno... Dobrze, że przy tym szyby nie wybił!