Jeśli pytasz o tulipany, to tak. Wykopuję je co roku, segreguję, zostawiam największe. Zawsze coś tam przybędzie. czasem nawet sporo. N.p. te żółte strzępiaste i czerwonomalinowe mnożą się na potęgę
W ub.roku nie dałam rady wykopać wszystkich. Te, które zostały marne są, nie zakwitły nawet jednym kwiatem
A w żagwinie pojawiły się albinoskie listki
Ja bym tak zrobiła, dosiać trawy i już. Tylko nie falować tak po prawej, tylko dojść spokojnie do tui. Można posadzić trzy żółte tuje kule na pniu na tle Smaragdów.
Szkoda, że nie mam mapy tego ogrodu, ale widać nie dawali, bo miałabym. Wtedy można odtworzyć przebieg rabat.
Twój projekt rozpoczęłaś nieźle, szukaj inspiracji w zdjęciach.
Tutaj poniżej kolejny ogród podobnie położony, klknij na mapę a otworzy się większa.
Tutaj genialne nasadzenia, tylko 4 gatunki: rozchodnik okazały , szałwia omszona, miskanty czy inne trawy i czosnek. Dla mnie bomba, tylko trzeba to sadzić chyba tysiącami, ale jaki efekt Zrób to
Pochyłości zniwelować trzeba pochyłym pasem nasadzeń, a nawierzchnie trawiaste i żwirowe także poprowadzić wijące się i na pochyło. Wtedy unikniesz schodów i murków, które są bardzo kosztowne.
Dla mnie ideałem do naśladowania są ogrody angielskie podobnie położone.
Poniżej zdjęcia jednego z nich.
Wjazd na rancho może być zwieńczony dużymi drzewami, które niczym strażnicy pilnują domostwa
Tutaj odwiedzający nie muszą chodzić po schodach, podobnie można zrobić u Ciebie
Pochyłość jest obsadzona i tym sposobem niwelujemy metr lub więcej różnicy poziomu