Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:39, 29 kwi 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Danusiu wyobraz sobie co mnie spotkało Zabrałam się za projektowanie ogrodu i wyjęłam moje najfajniejsze inspiracje z teczki. Chciałam Ci nawet jedną wkleić, taką moją najulubieńszą ale szybko się zorientowałam, że to twój ogród!!!! Inny z inna ławką i trochę skromniejszy, ale twój! Kupuję Werandę od paru i nawet przyczytałam twoją historię a tak późno się zorientowałam! Jeszcze nie udało mi się przeczytać całego twojego wątku, ale na pewno o tym pisałaś )

Wracjając do magnolii...chyba sobie wykrakałam to chciejstwo ( Dzisiaj panowie przy tynkowaniu tarasu złamali mi dorosły okaz białej gwiaździstej magnolii. Miała 8 lat i został mały kikut Na pocieszenie pojadę i kupię sobie nową. Może nawet tę yellow river jak dostanę.

Jak mi miło to czytać, Safoya nie martw się, trudno. Magnolia słabo odbija, bo to drzewo które nie lubi cięcia, więc i złamania także. W razie czego kup żółtą. Ja też się zastanawiam, gdzie ją posadzę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:36, 29 kwi 2011

Do góry
Domi napisał(a)

Danusiu, Twój ogród poznam wszędzie i zobaczyłam go dziś w logo konkurencji, prześle Ci linka na PW

Jakiś Pan sobie zapożyczył mój ogród jako swoje przewodnie zdjęcie na stronie firmy zakładającej ogrody

No to nie pierwszy raz! Pamiętasz Danusiu, jak się poznałyśmy za sprawą pana inżyniera z Mysłowic, który miał na swojej stronie zdjęcia Twojego ogrodu? To było jeszcze przed powstaniem Ogrodowiska, ale ogród bukszpanowy zapadł mi w pamięć po wizycie na stronie Gardenarium. No i jakież było moje zdziwienie jak później zobaczyłam te same zdjęcia na stronie innej firmy. Danusia potwierdziła własność zdjęć, interweniowała i zaprosiła mnie na przyszłe forum ogrodnicze))

Domi witam Cie serdecznie, pamiętam maila, takie sprawy powtarzają się ciągle. Największą popularnością w "zapożyczaniu" (kradzieży) zdjęć cieszy się mój ogród prywatny i ogród Macieja

Witam Cię w takim razie serdecznie, zobaczcie, jak ten czas leci
Łezka koło domu :) 17:37, 29 kwi 2011

Do góry
Dziękuję za odpowiedzi

gardenarium - też myślałam o takich iglakach - bardziej "stojących" niż na "nóżce" - zastanawiam się tylko jakie roślinki byłyby najlepsze - najlepiej żeby nie rosły bardzo szybko. No i najgorsze to jak je skomponować z resztą?
Zapomniałam jeszcze dodać, że w części blisko domu nie może być nic słabego, bo zimą leży tam pełno śniegu spadającego z dachu (na wys. obecnego floksa).
Zastanawiałam się czy od strony ogrodu nie posadzić na przemian bukszpanu i żółtej tawuły (obecnie widać ją na środku koło berberysu).

Pwl - czy ten clematis ma jakieś różne odmiany, bo na zdjęciach kwiaty wydają się dość spore - dzięki za podpowiedź, roślinka fajnie się zapowiada
U Kasi w ogrodzie ... 16:11, 29 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, ja to chyba zawody pomyliłam, tak to bym na praktykach u Ciebie śmigała

Zmieniaj zawód

To się zacznę na ogrodnika kształcić, może pracę już mam zapewnioną

Sebku na poważnie, pracę masz, zdawaj na SGGW albo Technikum Ogr. na Bełskiej w W-wie.

Czemu nie Ale mam jeszcze wieeeele czasu
Agnieszkowy ogródek 15:35, 29 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jak ten Sebastian nadąża? Nie wiem

Abonamentu na kompa nie mam, bo mam na własność
Zawsze jak wychodzę z forum musi pozostać bez żadnych plusów( tylko zostawiam naturę i kuchnię, reszta wszystko oglądane), teraz tyle tego nabiliście, że nie wiem Ale mam dużo czasu na nadrobienie, bo weekend długi mam, bo trwa aż do 8 maja
Mały eden Ewy 09:53, 29 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ta płaska kulka powstała z kilku sadzonek, czy była kupiona "kulkowa"?

Ta kula to był rozłożysty krzaczek(z jednej sadzonki), którego sama przycięłam. Mam jeszcze cztery inne, ale tamte są brzydkie mają puste gałązki. Jeszcze nie wiem co z nich zrobię. Wszystkie mam z ogrodu ojca.

Łezka koło domu :) 22:45, 28 kwi 2011

Do góry
Witam na naszym Ogrodowisku, chętnych do pomocy w projektowaniu sporo się znajdzie, ja także spróbuję. Od razu nasuwa mi się na myśl posadzenie czegoś "konkretnego" niezbyt wysokiego, ale o wyrazistym kształcie, Albo to będzie kompozycja 3 figur z iglaków o naturalnym pokroju, albo coś strzyżonego stożek i dwie kule różnej wielkości, albo tylko kula na pniu iglasta lub liściasta zimozielona. To podsadzone roślinkami płożącymi, ale o różnych kolorach, tworzącymi duże plamy
(trzmieliny, żurawki). Może coś jeszcze innego wymyślę, ale podobają mi się te murki i kształty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:52, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, Twój ogród poznam wszędzie i zobaczyłam go dziś w logo konkurencji, prześle Ci linka na PW

Jakiś Pan sobie zapożyczył mój ogród jako swoje przewodnie zdjęcie na stronie firmy zakładającej ogrody

No to nie pierwszy raz! Pamiętasz Danusiu, jak się poznałyśmy za sprawą pana inżyniera z Mysłowic, który miał na swojej stronie zdjęcia Twojego ogrodu? To było jeszcze przed powstaniem Ogrodowiska, ale ogród bukszpanowy zapadł mi w pamięć po wizycie na stronie Gardenarium. No i jakież było moje zdziwienie jak później zobaczyłam te same zdjęcia na stronie innej firmy. Danusia potwierdziła własność zdjęć, interweniowała i zaprosiła mnie na przyszłe forum ogrodnicze))
Ogród Sylwii od początku :) 21:44, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jak pięknie i równo posadzone

Dzięki Danuś , powiem szczerze, że się trochę obawiałam Twojej opinii.
Ogród Sylwii od początku :) 21:27, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
O ! I teraz właśnie można leciutko wyrównać tujom wzrost, ucinając na rogałęzieniach pędów.

Myślisz Danusiu o przycięciu górą tak ok 10-15cm ?
Ogród Sylwii od początku :) 21:20, 28 kwi 2011

Do góry
O ! I teraz właśnie można leciutko wyrównać tujom wzrost, ucinając na rogałęzieniach pędów.
Mój kawałek raju 21:18, 28 kwi 2011

Do góry
Orliki Haniu
Moje ustronie 21:18, 28 kwi 2011

Do góry
Powiedz o bonsai z tui żółtej. Czy to był przypadek, czy zamierzone działanie?
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 21:16, 28 kwi 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
No właśnie . Danusia wrzuciła linka który warto pooglądać. Ze swojej strony co mogę dorzucić.
1. Należy nowy nóż dobrze naostrzyć tak aby nieco ściąć krawędź noża (jest nieco odgięta i jeżeli jest za duża to może szarpać kant obrzeża - zobaczcie nóż i będziecie wiedzieć o co chodzi)

2. Wyznaczyć sobie linię cięcia (deska,wąż gumowy , kołki drewniane ).

3. Stanąć z nożem tak aby patrzeć na przyszłą rabatkę .

4. Naciskać nogą na nóż prostopadle do powierzchni aż wetnie się cały w glebę.

5. Przed wyciągnieciem noża z ziemi dobrze jest drugą nogą stanąć tuż przy nożu aby uniemożliwić poszarpanie i uszkodzenie krawędzi.
5. Delikatnie wyciągać nóż i przesuwać się wzdłuż zaznaczonej linii nie o całą szerokość noża ale np. o połowę .
6. Po wykrojeniu linii , stajemy od strony rabatki i szpadlem oddzielamy delikatnie pierwszą warstwę ziemi (wytrzepujemy korzenie) . Jak już mamy rowek na szerokość szpadla to jesteśmy w domu. Kopiemy rabatkę , wytrząsamy korzenie .Na końcu wygrabiamy i robimy taki odstęp pomiędzy krawędzią a rabatką jak poniżej.

Dziękuję Zbyszku za kontynuację tematu.
Ogród Sylwii od początku :) 21:14, 28 kwi 2011

Do góry
Jak pięknie i równo posadzone
Cały rok w ogrodzie 21:10, 28 kwi 2011

Do góry
Te peonie strasznie mnie śmieszą, jak patrzę na nie. Nie wiecie czasem dlaczego?
U Kasi w ogrodzie ... 21:07, 28 kwi 2011

Do góry
Jak masz wolne, czemu nie?
Zaczynamy wodospad i staw, będzie w Mai to i do TV byś się załapał
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:05, 28 kwi 2011

Do góry
Po zdjęcie tej magnolii pojechałam, odm. "Yellow River" - piękna

Zrobiłam sporo innych lepszym aparatem, ale nie mogą kabelka znaleźć, żeby wgrać. Potem postaram się
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:03, 28 kwi 2011

Do góry
O właśnie, co by na to powiedziała. Wciągnie się?
Mój 4 arowy azyl... 21:02, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Czy posadziłaś tyle sztuk, czy rozmnożyły się. Powiedz Basiu, czy je wykopujesz?

Jeśli pytasz o tulipany, to tak. Wykopuję je co roku, segreguję, zostawiam największe. Zawsze coś tam przybędzie. czasem nawet sporo. N.p. te żółte strzępiaste i czerwonomalinowe mnożą się na potęgę
W ub.roku nie dałam rady wykopać wszystkich. Te, które zostały marne są, nie zakwitły nawet jednym kwiatem
A w żagwinie pojawiły się albinoskie listki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies