Na początku jest chaos
23:49, 27 kwi 2011
Często stosuję w takich przypadkach tojeść, jak w tym ogrodzie
Podjęłam dzis decyzje - róże jednak wykopuję. Decyzja ostateczna!
Narysowałam coś na kształt mojej wizji. Dodam , ze jest to klomb na wprost schodów tarasowych. Rosnie juz tam żółta katalpa. Chciałabym ten klomb otoczyć kulami bukszpanowymi ( posiadam ok 10 sztuk) i wypełnić hortensjami.Szerokość klombu ok 2 m. Zastanawiam sie tylko czy nie dodać jeszcze czegoś w kolorze , po wewnętrznej bukszpanów. Lawenda?
![]()
Mam pytanie a właściwie kilkado Was, a może nawet do Szefowej Danusi.
1. Czy przy poszerzeniu obsadzeń wykopać tawuły na całej długości czy może miejscami zostawić i zagęścić?
2. przy dosadzaniu wysokich drzewek ( co 5 m ) planuję 3-4 sztuki i mam pytanie jakie wybrać
- same czerwono-listne czy naprzemiennie
u mnie dostępne mogę mieć śliwy wiśniowe Pisardi lub Atropurpurea, wiśnia Amanogawa, klon Royal Red, brzoza purpurowa,klon jesionolistny szczepiony Variegatum, akacja szczepiona
Od tych drzew chciałabym wyjść z nasadzeniami w niższych partiach. Na dzień dzisiejszy mam koncepcję na zakątek z Rh, potem dereniowo hortensjowy, berberysowy
No i te nieszczęsne linie
Poszukuję wrzoście Erica carnea - Golden Starlet, ktokolwiek widział ktokolwiek wie
Może to coś ci wyjaśni
![]()
Ten pęd na zdjęciu w poprzednim roku wykształcił późnym latem dwa pąki - 1 kwiatowy i 1 liściowy
- wyłamany został kwiatowy zaznaczony na czerwono,
- został jeden widoczny pęd - zaznaczony na niebiesko - który późnym latem tego roku zawiązał na czubku pąk/i kwiatowe lub liściowe (teraz są widoczne krzewie)
- z tych małych pączków na samej górze - żółte kreski/strzałka - wyrosły w tym roku pędy trochę później i też zawiązały pąk/i kwiatowe lub liściowe.
Nawet gdybyś ułamała nieszczęśliwie młody pęd (niebieski) albo 2 żółte pączki u góry (najbardziej narażony ten z żółtą strzałką) albo jedno i drugie razem, to z dolnych żółtych natychmiast ruszyłyby pędy i też zawiązały pąki (teraz widoczne).
Czasami warto przy wyłamywaniu kwiatostanów wyłamać też ten niebieski pęd, wtedy jest duża szansa, że ruszą wszystkie te żółte pączki (będą nowe pędy), które późnym latem wykształcą pąki. Ale taką operację celowego wyłamania trzeba zrobić bardzo wcześnie (maj, czerwiec) żeby pędy zdążyły wykształcić pąki i przygotować się do zimy no i przedtem zobaczyć czy są widoczne pąki śpiące w kątach liści.
... może kiedyś mnie ekipa z ogrodowiska odwiedzi
![]()
Ubytki się zapełnią
A jak z czekoladowcem?
A jak z czekoladowcem?
Danusiu, ja to chyba zawody pomyliłam, tak to bym na praktykach u Ciebie śmigała