Właśnie wróciłam ze sklepu ogrodniczego, ale tłumy dziś. Kupiłam lawendę i miętę oraz worek ziemi do rh, ale chciałam ją dosypać do hortensji w donicach , które były niebieskie i cały czas podlewam nawozem Niebieska hortensja, a pączki już różowieją. Ja chcę niebieską!
tak to wygląda z daleka
na tej rabacie dosadziłam citronelle dookoła jaśmina, a dookoła bukszapnu czerwone żurawki, a przed nimi trawki - jasne, a przed jasnymi 4 czarne (nie wiem czy będzie je widać, ale nie mogłąm się wczoraj oprzeć, bo były po 8 zł!!!) może jak podrosną będzie lepiej widać
i od strony podjazdu (jeszcze nie wygląda to dobrze, bo kanciki czekają na zrobienie.....)
Agatko - jakże mi miło, że tak mówisz choć ja wiem, ze jeszcze daleko mu do ideału
fotki już wklejam, ale musiałam nakarmić Frania...
Marzenko - dziękuję bardzo !
posadzone żurawki pod rh, za nimi wschodzą 3 hosty (zielone)
tu wspomniana wcześniej trzmielina - zapuściłąm ją i nie wiem czy trzymać ją tu i przyciąć, czy przewalic w inne miejsce?
wejście do domu- kulki jeszcze nie podcięte, ale muszę je ciut wyżej wsadzić, bo za głęboko są
Witam po dłuższej przerwie
Sezon ogrodowy nareszcie rozpoczęty, w miarę możliwości czasowych podglądam Wasze poczynania z lekką nutką zazdrości bo ja niestety jednak w tym roku nie dam rady zrealizowac swojego projektu. Wykończenie domu wysysa z nas każdy grosz, na ogród niewiele wystarczy ale za to mam nadzieję,że do lata wprowadzę się do mojego domku
To "niewiele" chciałabym przeznaczyć na małą rabatę -prostokąt 2,5m x 5m- na tę rabatę wychodzą okna z salonu,prostokąt zaznaczyłam na czerwono.
Na tej rabacie rośnie już bez czarny oraz berberysy.
Dodatkowo myślę aby dosadzić:
1- Thuja Smaragd
2- Thuja Yellow Ribbon
3-Sambucus nigra Eva
4- Miscanthus
5- Berberis Green Carpet
6- Chamaecyparis Filifera Aurea Nana
7- Buxus kule w tym jedna na pniu
8- żurawka o bordowych liściach ale nie wiem czy wytrzyma na palącym słońcu lub wrzos/wrzosiec
Proszę o analizę tej rabatki
Na prawą stronę tej rabaty dałabym cyprysik Fernspray Gold lub ponownie thuje Yellow Ribbon a pod bzem azalie o białych kwiatach a z tyłu drzewa funkie.