Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dolina Tęczy 21:18, 16 kwi 2012

Do góry
Kurczę Ania - ja fusiastej nie pijam ! Ale może zacznę Działa naprawdę?

Jestem dziś ogrodowo zadowolona Bo oto akcja cis się powiodła ))
Nie wiem jeszcze jak główny bohater to odchoruje, ale dwa wiadra kompostu w duży dół dostał, więc mam nadzieję, że nie będzie tak źle!
Korzenie staraliśmy się oszczędzać, po obkopaniu wymywalismy ziemię wodą z węża bo ciężkie cholerstwo takie, że w 4 osoby się z nim siłowaliśmy
Nie bez zasług - a w zasadzie główne zasługi należą się naszemu 4-kołowemu przyjacielowi z wyciągarką, który wyciągnął i przetransportował cisa

nie daliśmy rady wtaszczyć go calego na przyczepkę...

ale przypięliśmy go dobrze pasami i tak sobie dojechał na miejsce przeznaczenia

Wyobrażam sobie miny sąsiadów jak na weekend przyjadą (oni tacy sezonowi)

Z tarasu wygląda to tak:

I teraz kochani poradzcie - kiedy go przycinać? Jak? Chcialabym, żeby miał bardzoej zwarty pokrój a wiem, że nigdy nie był formowany. Czy podlać mu jakiegoś nawozu? Florowit wystarczy? Jakieś opryski zrobić?

Jutro kolejna część wielkiego przesadzania bo zostały jeszcze dwa takie wyrośnięte iglaki, choć rachityczne dość albo one może taki dziwny luźny pokrój mają, igły rzadkie, cienkie i miękkie a same rośliny porażone albo mrozem albo jakim grzybem bo zbrązowiałe lekko, nie wiem czy jest sens ale w sumie co mamy do stracenia, może uda mi się je podleczyć i do dobrego stanu doprowadzić

Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 21:15, 16 kwi 2012

Do góry
Agnes napisał(a)
A ja korzystając dziś z paskudnej pogody na dworze postanowiłam popikować lobelie.Nie wiem czy była już odpowiednio duża ale .....

jest bardzo delikatna...

chyba się udało

jak widać wszystko jest do wykorzystania
Ogródek z psem 21:14, 16 kwi 2012

Do góry
Witam wszystkich
] [/img]
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:14, 16 kwi 2012

Do góry
A teraz obiecane fotki sobotnich prac:
założona od podstaw i wykancikowana szpadelkiem J.Bentley rabata z serbami
przed:

po:

Część jałowców (tych złotych) przesadzona pod żywopłot z thui. Reszta (inne odmiany) w doniczkach czeka na pomysł, gdzie je posadzić...

Ania z zielonego wzgórza :-) 21:10, 16 kwi 2012

Do góry
A tutaj poszerzanie rabat

Początki w Kruklandii 21:09, 16 kwi 2012

Do góry
Doszliśmy z M. do wniosku, że nie będziemy się męczyć utrzymaniem trawnika po lewej od domu i poszerzymy opaskę z kostki a resztę czymś obsadzimy. M. zaczął też coś mówić o żwirku przy drewutni i zaczęłam bazgrolić.
Ścieżka polbrukowa do altany mogłaby zostać przeniesiona właśnie tam, gdzie chcemy poszerzyć przejście i....
Wyszło tak

Moje poletko 21:01, 16 kwi 2012

Do góry
Ale ,gdzie tam! zaczynam powoli się go pozbywać ,bo się rozpanoszył

W cieniu - zacieniona 20:54, 16 kwi 2012

Do góry
Czas na moje maleńkie cebulowe.
Hiacynty -nieśmiało wychylają pączki...

Jeden jest bardzo ciekawy...ma prawie fioletowe listki.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:49, 16 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

ale ostateczna wersja chyba nie jest taka zła...

Bardzo mi sie podoba Kibicuję

Mnie też bardzo sie podoba - super wygląda na tle zielonego trawniczka.
Pokaż jak juz będą wkopane w ziemię!
Ogród - początek 20:48, 16 kwi 2012

Do góry
Rabata przed domem:
kwadrat = 0,5 x 0,5 m

Mam tam szczepioną wierzbę Iva i zadołowane bukszpany, które chcę formować w różnej wielkości kulki a całą powierzchnię zadarniam barwinkiem pospolitym variegata. Na wiosnę wyskakiwać będą z pomiędzy barwinka tulipany a w lecie .... - jeszcze nie wymyśliłam co.
Ale nie wiem jak mam te kulki rozmieścić i jakie nadać im wielkość.

Może coś takiego:

Ania z zielonego wzgórza :-) 20:43, 16 kwi 2012

Do góry
A tutaj moje wymarzone ..... a myślałam , że raczej niemożliwe a jednak .... możliwe , całkiem realne i będą tutaj na pewno rabaty LAWENDY , podsadzone może białymi różami i jeszcze ....

i jeszcze stożki, może kule z cisa na które będzie widok z ławeczki i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba ... będę miała upragnioną ławeczkę /co prawda za sprawą Danusi zupełnie w innym miejscu niż myślałam /, będę miała upragnioną lawendę ... jestem HAPPY

Ogrodnik mimo woli 20:38, 16 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

Popatrzie jak było równo rok temu

A to teraz z przed chwili, byle jakie, bo pogoda do niczego

Nie wygląda to, jakby minął tylko rok. Aniu, szybko rosną Ci roślinki. I do tego już tak pięknie kwitną .
Mój ogród 20:34, 16 kwi 2012

Do góry
Te tulipany to Tulipany Kaufmaniana Fashion. To jedne z pierwszych moich pierwszych tulipanów. Do tej pory ich nie rozdzielałam. Na ich miejscu, zawsze sieje jednoroczne, w zeszłym roku na ich miejscu rosły pięknie cynie, co w tym roku posieję jeszcze nie wiem. Lubię jak mają kwiaty w pąkach, które są podłużne, w tym roku zobaczyłam je jak już prawie przekwitały.
A ta grupka przytuliła się do iglaka.

Marzenie o... 20:31, 16 kwi 2012

Do góry

zdjęcia brązowiejących szmaragdów:

Ania z zielonego wzgórza :-) 20:29, 16 kwi 2012

Do góry
Tutaj zakrywamy sąsiadowy bałagan
Szpaler brabantów przewiduje Szefowa , a kosodrzewiny może do przodu damy

W cieniu - zacieniona 20:27, 16 kwi 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Basiu,wklejam śniedka tego co jest w domu,dopiero kilka razy był wietrzony,rano jadę do pracy,a na dworze jeszcze zimno,raz aż zbielał od tej temperatury.Na działeczce w piwnicy ma kilka cm,nie chciałam go popędzać,zobaczę jak będzie lepiej.

...i jeszcze niespodzianka.Miałam 5 cebul lilii,3 wsadziłam do gruntu,dwie zostały w donicy w domu,były bardzo długie łodyżki i bałam się,że zmarzną.Dzisiaj zakwitły.Po przekwitnięciu pójdą do gruntu...do swoich koleżanek.

Bogusiu wszystko jak na drożdżach rośnie Netty's Pride śliczne
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:25, 16 kwi 2012

Do góry
bociek napisał(a)
I dzisiejsze wykanczanie

Calosc

I najladniejszy z ladnych, jedyny taki - bukszpanik o zlotych listeczkach

Ślicznie i czyściutko to wygląda ja bym próbowała "rozluźnić" kompozycje jakimiś trawami
Dwa światy 20:25, 16 kwi 2012

Do góry
Setka za setką pędzi! Gratuluję

Dwa światy 20:22, 16 kwi 2012

Do góry
Haniu gratuluję życzę samych powodzeń ogrodowych te setki to fajna i miła rzecz

Marzenie o wiejskim ogródku 20:21, 16 kwi 2012

Do góry
Witam Was serdecznie!
Zmobilizowałam się i jestem! Od dawna oglądam Wasze ogrody i jestem nimi po prostu zachwycona. Całe życie mieszkałam w bloku a trzy lata temu udało nam się wybudować domek naszych marzeń. Domek jak domek, ale zawsze marzyłam o wiejskim ogródku, pełnym pachnących kwiatów i owoców. Mój ogródek obecni wygląda mizernie...gdy się trzy lata temu przeprowadziliśmy na wieś, urodziły nam się bliźniaki i niestety ale czasu mam bardzo niewiele na przyjemności (czyli grzebanie w ziemi)
Poza tym nie mam żadnego doświadczenia, i nawet nie przypuszczałam, że z takim ogródkiem jest tyle problemu No i trzeba mieć na prawdę sporą wiedzę na temat roślin. Ja jestem na etapie początkowym, więc sadzę i przesadzam, potem znowu przesadzam i znowu...Wiem co chce ale nie bardzo wiem jak do tego dojść. Dlatego postanowiłam napisać na tym forum, bo wierzę że mi pomożecie
Trochę się napisałam, a teraz nieco zdjęć...niestety nie mam ich dużo.

To kółko na środku to studnia. W przyszłości zamierzam tu zainstalować stary hydrant. Jak widać trawa nie wszędzie jeszcze była siana. zasialiśmy trochę prowizorycznie, żeby dzieciaki miały się gdzie bawić.

Jak widać, niewiele widać roślin jest jeszcze mało i są niewielkie, sadziłam je rok i dwa lata temu, to jest tylko taki mały zarys, wydzieliłam części dla dzieci, dla siebie a za pergolą - która kiedyś obrośnie winogronem, zamierzam zrobić ogródek warzywny w skrzyniach, rosną tam dwie jabłonki i brzoskwinia.
A te zdjęcia robiłam dzisiaj:

Na tych zdjęciach widać część działki jeszcze nie ruszonej, zasadziłam tylko parę roślin, aby już sobie rosły i zasłaniały przyszłych sąsiadów

Największym moim zmartwieniem: i tu od razu mam do Was prośbę o pomoc! są moje bukszpany. Przywiozłam je dwa lata temu z ogródka mojej babci. Nigdy nie były przycinane, formowane itp. Generalnie się przyjęły (bo nie uschły) jednak nie wyglądają dobrze. Liście im pożółkły, nie mam pojęcia jak mam je przyciąć i czy w ogóle je przycinać...Kilka razy (zwłaszcza przy sadzeniu) wapnowałam glebę, kilka razy nawoziłam nawozem do bukszpanu i nic. Zaznaczę że gleba u mnie jest na prawdę kiepska i raczej ma odczyn kwaśny. Bukszpany nie sną ale tez kiepsko rosną. Czy ktoś wie co z tym zrobić?? Oto kilka zdjęć tych nieszczęsnych roślin

Na dziś tyle Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies