i ona, tzn zawijasowa bez zawijasa... Zamysł był taki by 'zamknąć' ogród od strony bramy przez bukszpan, z drugiej strony linie dzielące rabate są odzwierciedleniem linii z prawej strony. Poza tym chciałm wykorzystać rośliny które miałam a miałam 4 stożki dwa bukszpanowe i 2 coniki, dokupiłam jednego, miałam 3 kulki (które formowałam na przechowalniku z wrocławskich) reszte kulek dokupiłam, hakone te duże miałam małe dokupiłam Póki co mi się podoba, jak kamień dojdzie to będzie wylądało lepiej (chyba )
Myślę, że bardzo duże szanse na podium ma Clematis ,,Maria Skłodowska Curie". Berberys o kulistym kształcie też pewnie będzie zauważony. Osobiście cieszyłbym się z medalu Tawuły ,,Big-Bang" ponieważ jest świetnym krzewem do wykorzystania w kompozycjach roślinnych. Ja osobiście cenię sobie rośliny tolerujące polski klimat, zmieniające swój pokrój w czasie jednego sezonu wegetacyjnego i tak jak w przypadku tawuły piękne sezonowe przebarwienia które są rzadkością w ogrodach. ----------------------------- Danusiu. Czy masz w swoim ogrodzie przetacznikowce? Ja patrząc na swojego w tym roku nie mogłem wyjść z podziwu. Od czerwca do tej pory setki długich fioletowo-niebieskich kwiatostanów przewieszających się od samej ziemi wieńczących kłosy na wysokości 2 metrów. Istny raj dla owadów. Pozdrawiam.
ta czerwona trawka nie zimuje u nas niestety... jest piękna ale trzeba traktować ją jako jednoroczną
Szykuje się teren pod taras, deski zamówione.
a no chciałam napisać że może na mijankę
Żle się wyraziłam, golden w środku, zebrinusy z tyłu a po bokach trytomy i jakaś z tyłu się znajdzie
Moje trytomy oszalały... Mają po 2 m...
nooo moje golden celebration ma ok 150cm
15zł - skandal
Mnie macierzanka też wnerwia...ta zwykła. Ale cytrynowa rośnie lepiej...ładniej wygląda.
A jak go ograniczasz? Moje sadzonki, choć młode /z jesieni/ też się już rozchodza i wypuszczają - o zgrozo - w naprawdę odległych miejscach od mamusi
Golden Celebration, miskanty i trytomy... Nieźle to sobie umyśliłaś Czy trytomy nie będą jednak zbyt niskie, żeby pójść w plecki?
Z Redbaron też nic nie robisz na zimę tylko wiosną ciachasz?
hakone do tej pory rosły w kamykach, niczym nie przykrywane były, zimą zbrązowiały a wiosną zwyczajnie wycinałam przy samej ziemi.
Nawozy ze zwiększoną ilością potasu, typowo do bukszpanów nie ma. Ja nawożę do końca sierpnia swoim angielskim nawozem z wodorostów Cudnie puszczały do tej pory. Lepiej też zabudowują się, jeśli miały grzyba.