Myślę, że bardzo duże szanse na podium ma Clematis ,,Maria Skłodowska Curie".
Berberys o kulistym kształcie też pewnie będzie zauważony. Osobiście cieszyłbym się z medalu Tawuły ,,Big-Bang" ponieważ jest świetnym krzewem do wykorzystania w kompozycjach roślinnych. Ja osobiście cenię sobie rośliny tolerujące polski klimat, zmieniające swój pokrój w czasie jednego sezonu wegetacyjnego i tak jak w przypadku tawuły piękne sezonowe przebarwienia które są rzadkością w ogrodach.
-----------------------------
Danusiu. Czy masz w swoim ogrodzie przetacznikowce? Ja patrząc na swojego w tym roku nie mogłem wyjść z podziwu. Od czerwca do tej pory setki długich fioletowo-niebieskich kwiatostanów przewieszających się od samej ziemi wieńczących kłosy na wysokości 2 metrów. Istny raj dla owadów.
Pozdrawiam.
Danusiu, gratuluję ogrodu tak pięknego, że znalazł się w 100 tych naj. To jest naprawdę powód do dumy, a nie np. znalezienie się w 100 tych naj... wymienianych w Forbes
Zaznaczam przy okazji, bo przegapiłam otwarcie III części...
Nie Ana. Nie mam.
Wiąże się to z tym, że pracuję od godz 20-tej do 6-tej.
Do godz 14-tej dnia następnego odpoczywam.
Pozostałe sześc godzin mam dla siebie, rodziny, ogródka i forum.
To zbyt mało, aby prowadzić swój wątek ogrodowy i nie pozostawiać gości samych na długie dnie.
Czas na forum poświęcam w wątkach dotyczących porad ogrodowych.
Tam większość postów dla mojej wiarygodności przypieczętowana jest fotkami z mojego skromnego w trakcie całkowitej metamorfozy ogrodu.