Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

U Kasi w ogrodzie ... 22:32, 13 kwi 2011

Do góry
Kasia się wprawia

Nasz mały świat 22:26, 13 kwi 2011

Do góry
Czasem zdarza się mylna nazwa, nie ma na to sposobu. Tylko z renomowanych szkółek są dobrze oznakowane?
Nasze storczyki 22:24, 13 kwi 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Cymbidium po przekwitnięciu wyniosłam latem na dwór, trzymałam wg zaleceń, ale i tak mi powtórnie nie zakwitło. To chyba gorszy w pielęgnacji niż falenopsis.

A ono nie potrzebuje po kwitnieniu odpoczynku? Ja bym je po kwitnieniu wstawiła w ciemny kąt ale na cymbidium sie "nie wyznaję"

Stało 2 miesiące w garażu najpierw w suszy, potem do ogrodu i nic
Ogród Hrabiego 22:21, 13 kwi 2011

Do góry
Czekamy Panie Hrabio, Twoja postać równie tajemnicza i nieodgadniona, jak i ogród.
Czekamy na dalszy ciąg wydarzeń w ogrodzie i co słychać wiosną
Mój kawałek raju 22:20, 13 kwi 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
ja wzięłam męskie z cholewkami pomarańczowo-brązowe)

Zbyszka kraciaste by się nadawały.
Testowe dodawanie zdjęć 22:19, 13 kwi 2011

Do góry
Dzielna Justynka
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 22:17, 13 kwi 2011

Do góry
Justynko, a czy masz jakąś mapkę? Możesz nawet sama zmierzyć działkę i narysować dom mniej więcej i zrobic zdjęcie lub zeskanować. Wtedy zobaczymy jak to wygląda.

Oto przykład:

coli napisał(a)

Tak wyglada plan mojej dzialki:

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 22:13, 13 kwi 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Witaj.

Między roślinami daj coś zadarniającego albo wysyp korę. Widzę, że rabaty są dość spore i przydało by się więcej roślin (tu z pewnością ktoś podpowie co do kompozycji). Mam jeszcze takie spostrzeżenie, że ta rabata z motywem japonskim jest troszke za "gruba" ale może to kwestia zdjęcia

Rabatę japońską trzeba dopiero dopracować, dosadzić klon palmowy o czerwonych liściach, wysypać żwieru na jakiejś powierzchni, może bonsai ?
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 22:11, 13 kwi 2011

Do góry
Witam także na Ogrodowisku. Mów nam po imieniu, jesteśmy tutaj przyjaciółmi
Powolutku dojdziemy co i jak działa u nas.
Podoba mi się już teraz. Jeśli chodzi o iglaki to sporo jest już posadzone. Potrzeba bardziej dopracować co między nimi posadzić.
Jak już troszkę zapoznasz się z innnymi wątkami, albo nakierujemy Cię na nie, to zobaczysz ile jeszcze roslin do wykorzystania i kompozycji.
Można podosadzać zimozielone trzmieliny, albo modne żurawki. Hortensje są także u nas na topie.
Juz mam pewne pomysły co do Twojego ogródka. Brakuje kolorów, coś kwitnącego np. lawenda i krzewy liściaste o kolorowych liściach. Z iglaków jeszcze bym widziała Chamaecyparis pisifera "Filifera Aurea Nana", Tsuga canadensis "Jeddeloh" i inne, bardziej kolorowe.

To takie pierwsze rady.
Kwiaty polne 22:02, 13 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Bniec taki "ogrodowy"

Taki bniec spotkałam na łące przy lesie.
A_G_Aniowy ogródek 21:48, 13 kwi 2011

Do góry
A może by się zmieściły świerki serbskie, ja dokładnie tak samo wysłoniłam brzydki garaż sąsiada.
Tnę je taraz, ale są przynajmniej wysokie i nic a nic nie widać ścian.

A_G_Aniowy ogródek 21:46, 13 kwi 2011

Do góry
A_G_A napisał(a)
Mam mały problem z zagospodarowaniem miejsca pod ściną sąsiadów. Chciałabym ja zasłonić. Nie wygląda ona zbyt estetycznie. Posadziłam pęcherznicę :

ale ona rośnie co najwyżej do 2 metrów, a ściana wysoka. Macie kochani jakiś pomysł ?

Można posadzić pnącza, ale nie wiadomo, czy sąsiad się zgodzi. Smaragdy są też jakimś nieco wyższym "wyjściem" i chudym
Nasze storczyki 20:53, 13 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Cymbidium po przekwitnięciu wyniosłam latem na dwór, trzymałam wg zaleceń, ale i tak mi powtórnie nie zakwitło. To chyba gorszy w pielęgnacji niż falenopsis.

A ono nie potrzebuje po kwitnieniu odpoczynku? Ja bym je po kwitnieniu wstawiła w ciemny kąt ale na cymbidium sie "nie wyznaję"
Ogrody Egiptu 20:50, 13 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
I tutaj ciekawostka, napis w sklepie

Skądś to znam

Na początku jest chaos 20:30, 13 kwi 2011

Do góry
Co do hortensji H.macrophylla będzie w złym kolorze, bo albo niebieska albo różowa. Czerwone są dość rzadkie- nie do zdobycia tak normalnie. Może H.paniculata "LImelight" nasza i moja ulubiona?
Sporo o niej w wątku hortensjowym. dobrze wygląda z mocnymi barwami.
Na początku jest chaos 20:26, 13 kwi 2011

Do góry
Linka napisał(a)
Danusiu jeszcze odnośnie podsadzenia sosny.
Rozumiem , ze mam wykopać świerka i i sosny. Te wyższe podsadzenia do 1/3 wysokości sosny wystarczą?
Podobnie planuję obsadzić tez zakola przy schodach tarasowych z tym że zamiast sosny jakaś formowana tuja czy trzmielina na pniu. będzie tak?
Dziękuję za rady. są tak jak lubię - szybko i konkretnie .

Wykopać iglaczki a podsadzić czymś jednakowym ale większym.
Co do miejsca przy schodach - dobrze myślisz.
Ogród w Tarnowie 20:22, 13 kwi 2011

Do góry
Nie wiemy, jak to wyjdzie

Jałowiec jest niższy, fachowość jakby tu nie będzie miała znaczenia tylko okaz, czy jest odpowiedni. Żeby wyszło tak jak u Ciebie bardzo bym chciała
Dwa światy 20:19, 13 kwi 2011

Do góry
hania napisał(a)
...kupiłam sobie 2 pierisy japońskie, może ktoś wie jakie duże urosną?

Mniejsze od Rh, chyba około 0,5 - 1 m.
Dwa światy 20:18, 13 kwi 2011

Do góry
hania napisał(a)
Przekonałam się dopiero teraz,że warto w to zainwestować... i chociaż żadnej pracy się nie boję to jak sobie przypomnę ile czasu mnie kosztowało stanie godzinami z wężami i ciąganie węży z przodu domu,z tyłu domu i ciągle leżące węże , dość.Co roku wydawałam duże pieniądze to na nowe węże ,to na szybkozłączki...zawsze gdzieś się zapodziały. I dzięki wątkowi o nawadnianiu postanowiłam po 20-latach pracy w ogrodzie to zmienić,.....mam nadzieję że warto ....zresztą trawa też była w złym stanie,trzeba przekopać i zasiać nową...czeka mnie dużo pracy a tu pogoda nie rozpieszcza.

Przypilnuj żeby cała ziemia weszła w te rowki, panowie muszą ubić, bo inaczej trawnik się zapadnie
Dwa światy 20:14, 13 kwi 2011

Do góry
kriss napisał(a)
Super sprawa takie nawodnienie

Będziemy pokazywać jak to się robi w już istniejącym ogrodzie.
Za kilka dni zaczynamy taką realizację.
Pokażemy także małą przebudowę ogrodu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies