U Kasi w ogrodzie ...
22:32, 13 kwi 2011
ja wzięłam męskie z cholewkami pomarańczowo-brązowe)
Tak wyglada plan mojej dzialki:
Witaj.
Między roślinami daj coś zadarniającego albo wysyp korę. Widzę, że rabaty są dość spore i przydało by się więcej roślin (tu z pewnością ktoś podpowie co do kompozycji). Mam jeszcze takie spostrzeżenie, że ta rabata z motywem japonskim jest troszke za "gruba" ale może to kwestia zdjęcia
Bniec taki "ogrodowy"
Mam mały problem z zagospodarowaniem miejsca pod ściną sąsiadów. Chciałabym ja zasłonić. Nie wygląda ona zbyt estetycznie. Posadziłam pęcherznicę :
![]()
ale ona rośnie co najwyżej do 2 metrów, a ściana wysoka. Macie kochani jakiś pomysł ?
![]()
![]()
Cymbidium po przekwitnięciu wyniosłam latem na dwór, trzymałam wg zaleceń, ale i tak mi powtórnie nie zakwitło. To chyba gorszy w pielęgnacji niż falenopsis.
I tutaj ciekawostka, napis w sklepie
![]()

Danusiu jeszcze odnośnie podsadzenia sosny.
Rozumiem , ze mam wykopać świerka i i sosny. Te wyższe podsadzenia do 1/3 wysokości sosny wystarczą?
Podobnie planuję obsadzić tez zakola przy schodach tarasowych z tym że zamiast sosny jakaś formowana tuja czy trzmielina na pniu. będzie tak?
Dziękuję za rady. są tak jak lubię - szybko i konkretnie .
...kupiłam sobie 2 pierisy japońskie, może ktoś wie jakie duże urosną?
Przekonałam się dopiero teraz,że warto w to zainwestować... i chociaż żadnej pracy się nie boję to jak sobie przypomnę ile czasu mnie kosztowało stanie godzinami z wężami i ciąganie węży z przodu domu,z tyłu domu i ciągle leżące węże , dość.Co roku wydawałam duże pieniądze to na nowe węże ,to na szybkozłączki...zawsze gdzieś się zapodziały. I dzięki wątkowi o nawadnianiu postanowiłam po 20-latach pracy w ogrodzie to zmienić,.....mam nadzieję że warto....zresztą trawa też była w złym stanie,trzeba przekopać i zasiać nową...czeka mnie dużo pracy a tu pogoda nie rozpieszcza.
![]()
Super sprawa takie nawodnienie