Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:30, 05 mar 2012

Do góry
i świerk 'porażony' równiez od prawej

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 16:23, 05 mar 2012

Do góry
pisałam że u mnie przyszła chyba jakaś dziwna fala i że świerk jeden i cis wyglądają dziwnie z tej samej strony Zastanawiam się czy nic im nie będzie?

Wizytówka - BOGUSIÓWKA - Nasze królestwo 16:22, 05 mar 2012

Do góry
WIZYTÓWKA

Gdy kupiliśmy w 2004 roku działkę pod lasem, to nie miałem pojęcia że,... sosna kwitnie i ma kwiaty.
Ogólne pojęcie miałem, na połowie działki teściów uprawiałem jakiś czas truskawki (amatorsko oczywiście), potem kupiłem pracowniczą działkę, którą sprzedałem po kilku miesiącach moim rodzicom, ale to wszystko nie było TO.

Bakcyl przyszedł potem, pierwszy rok budowa domu i karczowanie wszechobecnej czeremchy. Sosny zawsze mnie urzekały a im bardziej powyginane przez naturę tym więcej. Od zaprzyjażnionego leśniczego dostałem w pierwszym roku ok 40 sadzonek czarnej sosny, posadziłem gdzie się dało, przetrwało ok 28 szt. Był warzywniak i drzewa owocowe, przypadek sprawił, że zainteresowałem się bonsai i dopiero tu wpadłem.

Do tego Ogrodowisko i fantastyczna grupa osób, poczułem się jak bym Was znał od zawsze. W moim przypadku czas działa na moją niekorzyść gdyż, to co chciałbym Wam pokazać rośnie niestety bardzo wolno.

Mój wątek Ogród Bogusława

Ania i róże i cała reszta :) 16:17, 05 mar 2012

Do góry
MamuniaAgunia napisał(a)
Witam serdecznie, mam pytanie. Odziedziczyłam starą różę pienną, która niestety stała na drodze nowego płota i musiała zostać ostro ścięta i przesadzona, to było wiosną 2 lata temu. Nigdy nie widziałam jak zakwita. Nie mam kompletnie doświadczenia z różami i chciałam zapytać, czy ten wiosenny "zabieg" mógł jej zaszkodzić. Czy jest szansa że jeszcze zakwitnie? Czy powinnam ją wiosną krótko przyciąć, czy zostawic naturze? Dzisiaj wyglada tak:

Mamunia , to jest róża pnąca, pienna rośnie 'na nodze'.
To częsta pomyłka, poprawiłam Cię na zaś, żeby się w razie czego kiedyś z kimś lepiej dogadać .
Mam nadzieje, że się nie gniewasz.
To faktycznie stara róża, jaki ma pień .
Radziłabym Ci zostawić wszystkie te żywe pędy, stare róże często nie powtarzają kwitnienia, kwitną raz w roku na dwuletnich i starszych pędach. Takie róże tnie się dopiero po kwitnieniu, zwykle celem prześwietlenia.
Jak już będzie dobrze widać, gdzie róża ma pąki to zobaczysz, w którym miejscu jest sucha i to można przyciąć.
Ten pieniek od lewej jest chyba suchy, wytnij tego suchego ile się da.
Pozostałe pędy, jeśli będziesz dała radę - przygnij jak najniżej do ziemi, to spowoduje, że róża wypuści kolejne pędy z uśpionych oczek, zrobi się gęsta i za rok na tych pędach zakwitnie.

Ania i róże i cała reszta :) 16:10, 05 mar 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
W sobotę było u nas dość ciepło, wzięłam się za porządki ogrodu od południowej strony. Za domem wciąż miejscami zalega śnieg, jest mokro i sporo błota. Tam się nie da na razie zrobić nic.
Przycięłam winogrono, powojniki i trawy ozdobne. Pozrywałam resztę liści z róż, odkryciem były... całkiem żywe, zieloniutkie mszyce na żywych, zielonych liściach u jednej z róż.
Co za... Jeszcze wiosny nie ma a one już muszą...
Ja im pokażę w tym roku .

Zgrabiony trawnik pod razu poprawił mi nastrój, wspaniała sobota

Ciemiernik cuchnący - na razie najbardziej efektowna roślina w ogrodzie

całkiem miły widok Aniu po zimie)

a tym mszycom daj do wiwatu, ale się uparły
Ania i róże i cała reszta :) 16:09, 05 mar 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

a mnie się ona podoba ze względu na kwiat i też żółty środek

Mnie też.
Piękny zestaw barw a sam środeczek jest wyjątkowo uroczy

tu mam jeszcze fotkę pędów

Aniu, dziękuję za odpowiedź.
Różyczka cudownej urody, płatki jak aksamit i z tą żółcią miód .

Aniu, robisz piękne zdjęcia swojego pięknego ogrodu, gatulacje
Ania i róże i cała reszta :) 16:08, 05 mar 2012

Do góry
W sobotę było u nas dość ciepło, wzięłam się za porządki ogrodu od południowej strony. Za domem wciąż miejscami zalega śnieg, jest mokro i sporo błota. Tam się nie da na razie zrobić nic.
Przycięłam winogrono, powojniki i trawy ozdobne. Pozrywałam resztę liści z róż, odkryciem były... całkiem żywe, zieloniutkie mszyce na żywych, zielonych liściach u jednej z róż.
Co za... Jeszcze wiosny nie ma a one już muszą...
Ja im pokażę w tym roku .

Zgrabiony trawnik pod razu poprawił mi nastrój, wspaniała sobota

Ciemiernik cuchnący - na razie najbardziej efektowna roślina w ogrodzie

Ania i róże i cała reszta :) 15:55, 05 mar 2012

Do góry
Witam serdecznie, mam pytanie. Odziedziczyłam starą różę pienną, która niestety stała na drodze nowego płota i musiała zostać ostro ścięta i przesadzona, to było wiosną 2 lata temu. Nigdy nie widziałam jak zakwita. Nie mam kompletnie doświadczenia z różami i chciałam zapytać, czy ten wiosenny "zabieg" mógł jej zaszkodzić. Czy jest szansa że jeszcze zakwitnie? Czy powinnam ją wiosną krótko przyciąć, czy zostawic naturze? Dzisiaj wyglada tak:

Mój ogród to moje szczęście. 15:53, 05 mar 2012

Do góry
A może zrobić takie linie rabat, żeby środkiem trawnik tworzył "rzekę"? A potem zastanowić się jakimi krzewami obsadzić. Jak Ci sie podoba taki pomysł?

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:51, 05 mar 2012

Do góry
no faktycznie, gości a gości, stawiam kawę, lepiej późno niż wcale

ho, ho chyba rymek powstał

Celinko i Ewo i Aniu i wszyscy chętni zapraszam na kawę

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 15:38, 05 mar 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ela, czy ty miałaś czarodziejską różdżkę

pięknie ci rośnie wszystko

a jak ukorzeniałaś i kiedy tę różę?

Irenko - w październiku zrobiłam sobie bukiet do domu z moich różyczek

stały w wazonie dość długo, a potem stwierdziłam, że spróbuję - wsadziłam bezpośrednio do doniczki (ziemia ogrodowa, piasek) - z trzech gałązek jedna się ukorzeniła i jak widać ma się dobrze
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 15:33, 05 mar 2012

Do góry
Kobea wystartowała

Mój hipek lada moment otworzy ostatnie kwiaty

Kolekcja domowych roślin powiększyła się o Difenbafię
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 15:27, 05 mar 2012

Do góry
w doniczce z gerberą wysiała się dziewanna Fioletowa

Kilka dziewann rozsiało się też bezpośrednio na rabatce.
Ciekawa jestem czy wasze nasionka też już wykiełkowały?
Ogród Ewy :) 15:26, 05 mar 2012

Do góry
Dziękuję za informacje Bożenko Poczekam cierpliwie, odpowiedziałam Ci w Twoim wątku

Bukszpan wymaga pomocy, chyba muszę prysnąć Promanalem najpierw ( w zeszłym roku liście zwijały się w kapustki) no i widać, że na grzyba oprysk też mu się przyda

Tak więc bukszpany przetrwały doskonale

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 15:24, 05 mar 2012

Do góry
Udało mi się ukorzenić moje róże Amber Queen.

nowy krzaczek róż zawsze mile widziany

Oleander od Gabrysi wypuszcza kwiaty

Sadzonki dla Monteverde chyba już się ukorzeniły

A gerberka wypuszcza kwiat
Ogród w Alei Lipowej... 15:16, 05 mar 2012

Do góry
Dziś chciałam zabrać się za porządki, wyszłam wzięłam pazurki i gracuszki, no i wróciłam. Ziemia zmarznięta na kość mimo że słoneczko. W dodatku złamałam sobie dwa pąki od krokusów, przez przypadek oczywiście. Wzięłam się więc za obiecane jajko baziowe

Ania i róże i cała reszta :) 15:13, 05 mar 2012

Do góry
Danusza napisał(a)

Mnie też.

jak się nazywa to cudo?

Scarlet Moss
http://aniads-rosegarden.blogspot.com/search/label/Scarlet%20Moss
Ania i róże i cała reszta :) 15:10, 05 mar 2012

Do góry

Mnie też.

jak się nazywa to cudo?
Ania i róże i cała reszta :) 14:58, 05 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
a mnie się ona podoba ze względu na kwiat i też żółty środek

Mnie też.

Ogród Danuszy - odsłona 2 14:56, 05 mar 2012

Do góry
Agato dzięki za wizytę no mam szczęście na takie miejsce dopóki nie spotkałam ogrodowiska zdawało mi sie że starczy to co mam , patrząc na ogrody u innych nabrałam chęci na zmiany Teraz dopiero rozumiem słowa mamy że żałuje ogrodu na wiosnę zawsze tak mówiła odkąd się przeprowadziła do bloku po śmierci taty( a zawsze miała swój ogród! )

zmarzł mój żarnowiec

o tym że jestem cioteczna babka wiedziałam już od ponad 20 lat , ale teraz dowiedziałam się , że zostanę cioteczna prababką!!! no szok

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies