Krys, ciesz się, że jesteś kobietą wyzwoloną ( jak mówi Hanusia), depresja zimowa minie jak trochę słonka złapiesz ( i pamiętaj, że jak jest pełnia, to też "doły" łatwiej łapać), budową się nie martw, tylko się
ciesz. Przy dzisiejszym Święcie zostawiam Ci cały bukiet róż, z dobrymi życzeniami.
Arboretum to ma charakter leśny – zostało założone na terenie dawnego lasu 83 lata temu lecz niektóre drzewa rosną tam od ponad 150 lat.
Położone jest w województwie łódzkim na trasie Łódź – Rawa Mazowiecka.
Spacer nowymi alejkami może trwać nawet cały dzień bo arboretum zajmuje ok.53 ha.
Oczywiście można spacer dostosować do własnych możliwości – alejki są oznaczone, a plan arboretum pięknie wydany dostępny jest przy wejściu.
Arboretum Rogowskie posiada narodową kolekcję klonów – logo firmowe arboretum to liść klonu. Także są tam kolekcje narodowe stewarcja /rodzina kameliowatych/ i kolcosił /araliowate/
Ja planowałam zobaczyć to Arboretum od kilku lat w związku z wypatrzonymi cudownymi zdjęciami kolorowych klonów jesienią.
Mniej więcej około 20 października – kolorowe klony dają jedyne w swoim rodzaju przedstawienie.
A jakie? sami zobaczcie.
Tak Dzidka mam dwie w starym ogrodzie w tamtym roku ładnie przezimowały w tym roku jeszcze tam nie byłam a w ogóle do Ciebie jak się wpadnie to godzina nie nasza, piękne roślinki
mam zdjęcia jak tylko mi je przysłali, ta sama , prawda?
Witam, Ja popieram propozycje Danusi. Te świerki musisz traktować jako jedną bryłę, a od razu da Ci to osłonę i mocny punkt w nasadzeniach przy ogrodzeniu. Bo, nie obraź się za szczerość, tam każdy iglak jest z innej parafii.
Moja propozycja na tym fantastycznym szkicu.
Rabata nieco poszerzona, 3 świerki, z przodu nasadzenia z krzewów (+byliny, ale ich nie zaznaczałam). A do tego proponuję Ci byś pociągnęła nieco wzwyż tę rabatę wstęgową. Czyli grupa trzech cisów kolumnowych. W połączeniu ze śierkami stworzą rodzaj ramy kulisującej ogród. Pozdrawiam EG
Popieram - o to mi chodziło, a kto powiedział mężowi, że świerk serbski musi być wysoki, możesz go ograniczać. Ja tnę te co mają być niższe.
Nie sadź za żadne skarby jodły koreańskiej, za parę lat wspomnisz moje słowa.
Tutaj serby cięte w stożek - zdjęcia tuż po cięciu