Witamy Viki, wątek różany jest nam niezmiernie potrzebny, bo dużo fanów róż tutaj mamy. Ja też do nich należę W wolnym czasie zapraszam do mojego ogrodu. A tymczasem pokazuj swój, bo jesteśmy bardzo ciekawi, jak zawsze co u Ciebie kwitnie.
Świetny pomysł z tymi zdjęciami.
Bogusiu, moja mama jak ma za dużo kompostu to ładuje do takich dużych donic czarnych, ustawia jedną na drugiej, wtedy zajmują mało miejsca, a potem w miarę potrzeby, wybiera z donic. Może to jest jakiś pomysł, jeśli masz te donice gdzie ustawić.
Sąsiedzi bardzo życzliwi, bo ja pomagam i obsadzam dokoła
Ale swoją drogą kilka pań jeździ po dzieci do pobliskiego przedszkola dłuższą drogą, koło mnie, żeby oglądać róże jak kwitną Przyznały mi się do tego, jak się zatrzymały
Dziękuję za rady, jak sadziłam to lało a ja koniecznie chciałam zobaczyć czy wystarczy mi sadzonek. Później to poprawiłam, ale dzisiaj przyjrzę się dokładnie ustawieniu roślinek, tak jak radzisz
Jeżeli chodzi o rośliny w srodku, to zamierzam je przenieść i zrobić nasadzenia zgodnie z Twoją sugestią. Rozglądałam się za czymś na pniu, ale na razie marnie jest
Taxus - cis. Znane są różne gatunki i odmiany cisa, z których najpopularniejszy jest Taxus media "Hicksii" i "Hilli".
Ten rodzaj żywopłotów uważam za najbardziej szlachetny.
Nadaje ogrodowi szyku, a roślinom tworzy doskonałe tło. Robię z niego ekrany, przegrody, zasłaniam brzydkie miejsca. Posadzony gęsto da od razu efekt.
A ja mam przyciąć swoją obwódkę tylko górą czy tez po bokach?
Przed cięciem Elu troszkę go jeszcze poprostuj, przydepnij, bo potem jak już przytniesz, to nie da rady, bo zmienisz mu kształt. Widzę że przy tym świerczku kulistym żywopłocik nieco unosi się do góry, widzisz?
Udepcz go tutaj mocniej.
Przycinanie zrób najpierw poziome, potem leciutko w pionie.
Popatrz jeszcze z góry dokładnie, czy krzaczki są ustawione szerokością, czy nie "w poprzek". Wtedy wystają na boki a szkoda im obciąć boczne przyrosty, skoro mogłyby zagęścić w środku
Kancik ładnie zrobiony, z podwyższeniem