Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pobojowisko czas zmian 13:07, 16 kwi 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
To moje zakupy . Co na to powiecie , wszelkie rady mile widziane

bardzo ladne stozki kupilaś Mireczko, teraz tylko ładnie posadzić i będzie miodzio
Ania z zielonego wzgórza :-) 13:07, 16 kwi 2012

Do góry
Sosna na kiju jest zbyt niska jako gwiazda na tej rabacie. Postanowiłam rabatę powiększyć, tak jak widać na trawniku linię narysowaną parasolem i dać coś wyższego piennego i oczywiście obwódka z bukszpanów dokoła

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:05, 16 kwi 2012

Do góry
Ani cieszy się, bo dowiedziała się, że japońska trzmielina szczepiona nie zmarzła zimą, a ma się świetnie. Właśnie odbijają młode listki

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:03, 16 kwi 2012

Do góry
Kolejny problem to okolice altany, z lewej strony powstanie zawijasek jak w Ogrodzie Macieja. A tuje wrzosowate uciekną stąd, ustąpią miejsca bukszpanom - kuleczkom. Ania obiecała, że na jej kulkach będziemy się szkolić w przycinaniu bukszpanów.
Kto jest chętny?

Aha, i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Jeśli siedzimy w takiej altanie, ta ściana od sąsiada musi być wysłonięta. Powinniśmy się w takim miejscu czuć bezpiecznie. Poprowadzimy tam dalej Brabanty.
Ogród - moja pasja i tęsknota za wolnością 13:03, 16 kwi 2012

Do góry
A oto jeden z moich dwóch stróżów ogrodowych

A tu stróże w komplecie

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:01, 16 kwi 2012

Do góry
Rabatka od strony drewutni jest zbyt mała, a jest tam 6 gatunków. Ania zgodziła się z moją radą odnośnie jej powiększenia i zmiany obsadzeń. Pozostanie tylko modrzew szczepiony, a cała reszta będzie z tawuł japońskich o żółtych listkach i pociętych "w jeża" , albo żółtych trzmielin - będzie zimozielono i kontrast z niebieskimi jałowcami.

Tylko dwa gatunki będą.

Ania z zielonego wzgórza :-) 12:59, 16 kwi 2012

Do góry
Na tarasie ślicznie jest Hiacynty niebieskie, a w dużych donicach hortensje i bratki.

Ania z zielonego wzgórza :-) 12:58, 16 kwi 2012

Do góry
Ładne dekoracje wiosenne.

Na lato zaproponuję Ani coś extra - kordyliny australiskie o bordowym kolorze podsadzone roślinami sezonowymi kwitnącymi i bluszczem.

Ania z zielonego wzgórza :-) 12:56, 16 kwi 2012

Do góry
Dzisiaj u Ani nastały wielkie (nawet) oznaki wiosny, bo wybrałam się do niej z wizytą

Umawiałyśmy się chyba z miesiąc i zanosi się na wielkie metamorfozy, tylko czy udźwignie to Ania ?
Zobaczymy, a tymczasem zobaczcie jak w ulewie planowałam jej ogród

Najpierw rekonensans po ogródku i ocena tego co rośnie, a także proporcji rabat i trawnika. Jako fachowiec umiałam to wychwycić i zaproponować pewne trafne zmiany

Tutaj powinno się powiększyć rabaty, unieść je w stosunku do poziomu trawnika. No i oczywiście dosadzić różnych roślin, które już mam gdzieś w głowie, żeby uatrakcyjnić rabatki pod względem zarówno kolorystycznym jak i gatunkowym

Jest roślinek ale rabata zrobiła się płaska i Ania zastanawia się jak ją upiększyć? Poza tym jest zbyt wąska, nieproporcjonalna do rozległego trawnika i sporej altany

ogrodoweimpresjejolki 12:54, 16 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Cudny ja tylko takie do domu kupuję, ale rzadko można dostać
A ta druga roślinka, to co?[/quote

To jest Solanum jasminoides czyli psianka jaśminowata. W zeszłym roku wyglądała tak

ogrodoweimpresjejolki 12:44, 16 kwi 2012

Do góry
No to dla Ciebie Irenko jeszcze bielszy Też zeszłoroczny, bo zakwitnie dopiero w maju ...

A to moja pierwsze roślinka do kompozycji balkonowych. Na razie rośnie sama, ale później do towarzystwa dostanie chyba niebieską lobelię

Kubusiowo 12:42, 16 kwi 2012

Do góry
No ślicznie przezimowały, ale one przy murze i on oddawał ciepło po nagrzaniu
Kubusiowo 12:39, 16 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Jola hehhehe my tylko dla siebie te warzywa Ja wiem, że to wygląda na ogromny warzywnik ale z tego będzie na niego wydzielona jedynie niewielka cześć

Bogda hehehhe

Ania musieliśmy skorzystaz z pomocy bo nawet we trójkę nie dalibysmy rady tego przekopać

Ania teraz przeorał, bronować będzie w tym tygodniu Także przyjadę na prawie gotowe grządki Brzózek posadziliśmy na razie 11. Ale po każdej stronie będzie 31 Te brzozy są wykopane z naszej działki - z tej części co nie jest ogrodzona.

Justyna nie wiem czy będę zrywać darń w tym roku. Chciałam sobie unaocznić projekt a tu masz wersję kartkową

Kasia i Asiu no właśnie nie wiem czy te rabaty nie są zbyt duże.....

Marzenko będzie na górce. Pielenia będzie niestety

Justyna a ja jakoś lubię tę darń zrywać Może dlatego, że od razu widać ładny kształt rabat
ładnie to wygląda, tym bardziej ,że ja widziałam działkę w realu po lewej stronie kartki jest jezioro a po prawej samotniaładnie będzie szybko zrobicie
Ogród - moja pasja i tęsknota za wolnością 12:27, 16 kwi 2012

Do góry
Witam serdecznie,

juz od dłuższego czasu czytam Wasze posty. oglądam zdjęcia urokliwych ogrodów i równiż chciałabym pokazać swój skrawek na ziemii Zapraszam do oglądania i chetnie posłucham Waszych komentarzy
Ogródkowe perypetie:) 12:25, 16 kwi 2012

Do góry

dokupiłam do przedogródka takie cisy..w końcu może coś posadzę. I będę czekała aż będą taaakie piękne jak Danusi i Sylwi.
Testowe dodawanie zdjęć 12:14, 16 kwi 2012

Do góry
To ja też spróbuję

Kubusiowo 11:55, 16 kwi 2012

Do góry
A jeszcze Wam pokaże jak przezimowały moje żurawki.... nie do uwierzenia, ale wyglądają jak ze szklarni....przysięgam Wam, że nie ucięłam ani jednego listka

a ty z tulipanami i tawułą

Ogród z perspektywą na przyszłość 11:47, 16 kwi 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Rysowałam z synkiem na kolanach. Przepraszam wszystkich za ten wytwór
Kropeczki zielone to runianka jap. Zółte koła to miskanty , zielone to kule bukszpanowe. Koło zielone w narożniku to wysokie drzewo. Białe to rododendrony, a z tyłu jakieś jeszcze niewybrane thuje.

Przy czasie poprawie.

Dokładnie tak sobie wyobraziłam tą lewą stronę inspirowaną ogrodem nowoczesnym Danusi ! Ewentualnie zastanowiłabym się nad pociągnięciem bukszpanów kulek i miskantów za zakrtęt (jesli w ogóle się to zmieści) - czyli w stronę rh, lub tak jak jest u Danusi - ilex golden gem na zakręcie. Ale Ty pewnie masz już na to swoje pomysły !
Ogród Marty 11:47, 16 kwi 2012

Do góry

Rabata pod zakątek z ławką przygotowana Trochę to trwało, bo zaczęłam już jesienią ale pod płotem była sama glina wywieziona z wykopów pod dom, w niektórych miejscach głęboka na 2- 2,5 szpadla . Nawiozłam tam ziemi kompostowej.

w trakcie prac...

i po

RH Cunningham's White posadzone co 60cm- nie za blisko siebie????
dalej w pawo od Rh będzie zakątek z ławką i H. Limelight, ale chyba bez stożka, bo się nie zmieści -dla przypomnienia wklejam szkic
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:45, 16 kwi 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Irenko,dzisiaj zapowiadali w następnym tygodniu do 27 stopni ciepła,ale ja nie wierze już w zadną pogodę prognozowana,bo u nich to jak wygrana w totolotka na chybił trafił.Przeciez w początkowej wersji swieta miały byc upalne.

No to nowina!! ale tak jak ty nie za bardzo wierzę w te prognozy; porównanie do totka, bardzo trafne

ruszają paprocie i hosty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies