Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:34, 10 sie 2019

Do góry
EwciaK napisał(a)

Dalszą część planuję następująco. Czerwona linia wyznacza rabatę z hortensjami limelight. Tutaj mam 9 metrów i planuję wsadzić 10 szt, przed nimi coś do wsparcia, może thuja danica, a pomiędzy trawa red baron i żurawki. I tu moje pytanie czy takie zestawienie ma sens i jak szeroka powinna być rabata żeby wszystko się zmieściło. Na zdjęciu zaznaczyłam migdałka, który jest do przesadzenia i może być wykorzystany przy placyku, tylko nie mam na niego pomysłu.

Rabata powinna dla tego co planujesz mieć co najmniej 2 metry szerokości.
Ale jak leci linia nawierzchni? TRzeba ją ująć w jakieś krawężniki. I patrząc w lewo, zaczyna już stykać się, a tak nie powinno być, a więc całość do zaplanowania.

Drzewa nie wścibiulaj tak w sam kąt, powinno być wysunięte na środek rabaty. A narysowałaś w samym kącie

Wniosek:

narysuj plan. Zaznacz strony świata, podaj odległości.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:28, 10 sie 2019

Do góry
EwciaK napisał(a)
Kochani pomóżcie proszę. Na załączonym zdjęciu widać kawałek działki wzdłuż wjazdu na posesję. Nie ukrywam, że jest to moja zmora i służy trochę za przechowalnik. Jak widać po lewej stronie rosną różne przypadkowe rośliny, które bądź kupiłam sama, bądź dostałam i nie wiedziałam gdzie je utknąć. Mam na ten kawałek pewien pomysł, ale potrzebuję dobrej, mądrej rady, a jak wiadomo po takie rady tylko tutaj można się zgłosić. Od dawna planowałam "przebudowę", ale teraz będę zmuszona wykopać roślinki ponieważ mój M będzie zakopywał rury odwadniające działkę tak żeby podlewały żywopłot z tuji i jest okazja żeby coś pozmieniać.

O, o to mi chodzi, widać że jest jakaś komunikacja, ale jak ona leci??

Linia rabaty jest chaotyczna, poszarpana, a powinna być jasno określona i odcięta. Ale ma mieć sens w stosunku do linii nawierzchni.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:27, 10 sie 2019

Do góry
Ewcia, za bardzo wtłaczasz rośliny pod kzrewy już istniejące, rabata nie ma oddechu, odsuń ją nieco od roślin już posadzonych. Bukszpany pod lilakiem są za blisko.

Aby cokolwiek doradzić i jak ma przebiegać linia rabaty, musiałabym wiedzieć jak przebiega nawierzchnia/żwirek??
Narysuj jakiś plan w sensie rzut z góry, bo linii rabat bez tego nie da się zaplanować ani zaproponować.
Coś by się chciało.... 08:34, 09 sie 2019

Do góry
Moim zdaniem za dużo gatunków roślin na tak małej rabacie.

Zrób zdjęcie tego rysunku z góry, prostopadle, bo ze skosu kiepsko doradzać.
Jak rabata jest usytuowana, gdzie dom, gdzie chodnik, jakieś tło. Za mało informacji zawarłaś, a one mają kolosalne znaczenie.

Sama rabata to za mało, co jest za rabatą obok i przed.

A w ogóle to trzeba planować cały ogród, aby było to wszystko jakoś spójne a nie od sasa do lasa każda rabatka oddzielnie.
Na pewno potrzebujesz na niej coś wyższego, małe drzewko itp.
Brzydka zielona woda w stawie 08:20, 09 sie 2019

Do góry
Chodzi o słomę jęczmienną a nie o piwo.

Stary problem polega na umieszczeniu/posadzeniu w stawie odpowiedniej ilości roślin, aby konkurowały z glonami i wtedy będzie czysta woda.
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 08:19, 09 sie 2019

Do góry
tomekb napisał(a)
Może źle szukam, ale brakuje mi informacji jak np przyciąć taką czereśnię kolumnową, czy dobrze rozumiem że jak jakieś pędy odskoczą w bok bardziej od innych to je ciąć ?
Przykład

Czereśnia owocuje na pędach 2-3 letnich więc za bardzo się nie spiesz z tym cięciem, bo nie będziesz miał owoców.

Podaj informację co z tą formą kolumnową?
Kolumnowe i owocowe, jak ciąć zamkn. 08:18, 09 sie 2019

Do góry
Tutaj zamieściłam https://www.ogrodowisko.pl/watek/3005-przycinanie-ciecie-drzew-owocowych-zabezpieczanie-ran?page=10#post_7
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:17, 09 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym troszkę przyszalała i powiększyła rabatki, są moim zdaniem za wąskie, przynajmniej skarpa przy tarasie, skoro skarpa to będzie taka wąska zbyt stroma i kiepskie warunki dla roślin. Powiększ ją dwukrotnie.

o kurcze nigdy nie pomyślałam o takiej koncepcji a fajnie zasłoniłaby widok z tarasu który częściowo skierowany jest niestety na dodatkowy garaż (w którym jest składzik wszystkiego od zabawek dzieci, rowerów, hulajnog, po motory i motorynki mojego męża) i troszku miejsca na mój samochód. Będę mocno myśleć
Ogrodowo zakręcona. 23:59, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeśli trzmieliny pstrokate, to trawy daj całkowicie zielone, a nie też pstrokate. Będzie za pstrokato i za mdło. Mocna, ciemna zieleń turzyc (np. Evergreen, czy C. montana) - podkreśli biało obrzeżone listki trzmieliny Emerald Gaiety
Do tego burgundowe tulipany i na potem czosnki - też możliwe.

O to to miałam napisać, bo tak mi się zdawało że trawka też pstrokata na tych puzlach.
Przerwa na kawę... 23:13, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapraszam do mnie na dni otwarte. Macie blisko.
Danusiu, ja się wybieram tylko jeszcze nie wiem w który weekend. Raczej później, 24 lub 25.08. Teraz nie mam jak Byłam na wiosnę - ciekawa jestem ogrodu teraz bo na zdjęciach bajeczny.
Ogród w Tarnowie 21:50, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rysiu, Hakone wymiata, dosłownie i w przenośni

Dziękuję Danusiu za odwiedziny i że się Hakone podoba.
Pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 21:42, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładne zdjęcia z rudą turzycą

Chyba są niezniszczalne,idealne na moje warunki...wadą jest rozsiewanie,niespodziewanie pojawiają się wszędzie w różnych zakamarkach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:39, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym przeciągała delikatnie już gałązki, żeby zarastały płot i nie było widać siatki. Będziesz miała tło za darmo. Nie warto sadzić, skoro te przelezą i się zazieleni

No i super w takim razie nie sadzę

Dziękuję pięknie za odpowiedz
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:04, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam fotki koci.

Dawno nie miałam małych kotków jakieś 20 lat temu moja Pusia okociła się i miała Prezesa i Placka, które zostały z nami.
Po ich odejściu została Kropka, a gdy i ona odeszła miałąm nie mieć żadnych zwierząt i masz babo placek! Mam 3 pieski i kotka

I to jest piękne - poszłaś przebojem dalej przez życie bo śmierć choć boli nie oznacza końca lecz początek nowego życia. Razem z nowym życiem przyszła wielka radość i chyba o to w tym wszystkim chodzi, najważniejsze to iść dalej

Prześliczne te Twoje nowe pupilki! Mam nadzieję że wyłapią wszystkie gryzonie Ci niepotrzebne
Przerwa na kawę... 20:04, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja akurat mam wesele
Ogrodowo zakręcona. 19:57, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie trawy a turzyce a to całkiem co innego i w cieniu oraz półcieniu dobrze rosną.
Są zimozielone, a więc cały czas zielone. Ruszają w środku z przyrostami w maju.

A ja myślałam, że turzyce to też trawy

Ale wiosną się je obcina?
Moja bajka 19:34, 07 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja wczoraj też usnęłam o 2 w nocy, a to przez intensywne myślenie o ogrodzie. Obrazy mi się pokazywały. Trzeba wytrącić się z myślenia, postarać się o niczym nie myśleć i uśniesz

Tak Danuś, ale czasem to nie takie łatwe.
Przerwa na kawę... 19:20, 07 sie 2019

Do góry
Plamy na trawniku 19:19, 07 sie 2019

Do góry
Za sucho.
Pszczelarnia 19:09, 07 sie 2019

Do góry
Dalie się wykopuje i karpa co roku jest większa. Trzeba tylko mieć na plusie pomieszczenie, aby je przetrzymać przez zimę. Piwnica, garaż, skład węgla itp.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies