Wow
czy wszyscy to widzą? Mam podpisik!!! to proste chociaż wydaje się skomplikowane.
Ewalm.
Pomogłaś mi popatrzeć na mój ogródek od zupełnie innej strony. Ja myślałam o rabatach wzdłuż ogrodu a Ty zaproponowałaś rozwiązanie koliste. I tak o tym cały czas myślę. Wczoraj kupiłam Magnolię. Masz. Jak tak to tam na stronie 78 jest rozwiązanie, które fajnie pasuje do tego co narysowałaś. Nie wiem z czego są płyty, to mogłoby być zamiast ceglanej dróżki bo jednak ta cegła jest już bardzo omszona i brudna. To chyba piaskowiec.
Zaraz narysuję ten mój ogród tak jak jest i z Twoim pomysłem.
W podzięce kwiatek- zdjątko zrobione przez moją córkę w zeszłym roku w naszym ogrodzie
Szachownica kostkowata - jedna z moich ulubionych wiosennych piękności
Takie maleństwa a jakie dekoracyjne! Ciekawą masz odmianę, podwójne kwiaty na jednej łodyżce!
U mnie jeszcze w pąkach. Mam też białe
Basiu - sama byłam zaskoczona! A widziałaś szafirki? Wrzuciam fotkę - to te, które szybko rozszyfrowałaś, kiedy ja zastanawiałam się dlaczego na miejscu szafirków wzeszły tulipany, hihihi
Wczoraj przyjechały do mnie cisy na żywopłot. Nareszcie udało mi się zdobyć takie jak należy tzn. - duże, gęste, ładnie ukorzenione Odmiana Hicksi. Na razie 12 szt., bo tylko tyle się zmieściło sprzedawcy do samochodu. Są naprawdę okazałe, wysokie i zajęły dużo miejsca. Na zdjęciach tego nie widać, ale z bryłą korzeniową miały jakieś 1,5m.
Klon ruszył.... patrzcie jaki łysy...... latem pokażę co on wyczynia.... liście mu rosną z gałezi, z pnia.....
Bladoróżowa sasanka.... czerwoną i rózowa juz pokazywałam.... a tej jeszcze nie (dużo sasanek jeszcze w pakach)
A tu zbierają sie szafirki.... pomiedzy nimi mam jeszce takie dużę i pekate szafirki chyba armeńskie....ale one są późne....
Zawilce....przesadzone, bo kolidowały z rh....... alez siewek zniszczyłam ;( Pooprzesadzałam je trochę tu, trochę tam..niech sie rozsiewają Przeprowadzę chyba zniosły dobrze , oczywiscie te, co ich nie uszkodziłam...
: )
Tawułka o jesiennych liściach, kto wie jakie ma kwiaty? Nowy nabytek
Sama jestem ciekawa jak się przebarwia jesienią, no i jak kwitnie. Pani w szkółce powiedziała, to jedyny egzemplarz- taki "dziwaczek".U mnie na początku rabatki ziołowej na dachu drewutni tworzy taki trochę orientalny klimat.
Jutro chyba zakwitnie czereśnia, ugotuję rosół, schabowy z kapustką i kompocik czereśniowy z cytryną w szklanym dzbanku i zjem go pod kwitnącą czereśnią. Później wyciągnę się jak długa ani palcem nie ruszę i będę słuchała jak brzęczą pszczoły - dobranoc
Aniu, ja mieszkam w Kobyłce, tuż pod Wołominem. Do W-wy mam bliziutko. W sumie daleko od siebie nie mieszkamy, prawda?
Przyszła wiosna na podwórko,
Zagląda do sieni:
-Dalej, grabie i łopaty,
Do roboty w ziemi!
Jak się mamy, pani miotło,
Czeka cię robota,
Nie chcę ja mieć na podwórku
Odrobiny błota!
Przyszła wiosna do ogródka,
Patrzy pod opłotki;
-Ruszajcie no z ziemi prędzej,
Mlecze i stokrotki (Hanna Ożogowska)
A teraz moje odpustowe kolory..... czasami mnie też od tego bolą zęby
Jak widać moja trawa Red Baron....nawet nie ma zamiaru wychodzić z ziemi..... te sterczące badyle to ona..
A to moja gwiażdzista magnolia..jeszcze mała wysokość ok. 70cm
Szachownica wydawałoby się, że padnie, bo w zeszłym roku ...była atrapą szachownicy.. i kępy tlipanów..to ich 3 sezon.... posadziłam w tym miejscu chyba tylko 3 tulipany...zawsze staram się sadzić po 5 szt...i tu jest odpowiedź, że tulipany jak chcą to rosna ładnie przez kilka lat i jest ich coraz więcej... Jak na rzie to tylko w jednym miescu są gorsze, i w tym roku je wykopię i przesadzę jesienią.....
Tu też było tylko 5 szt. żółtych i 5 szt. czerwonych.. posadzone w koszyczku malutkim.... takim podłużnym..... gdzie one się tam mieszczą?????
Zatkąlo mnie i rzuciło na kolana - jest pięknie!!! Cudnie! Dzięki tobie już szukam miejsca dla tawułek w moim ogrodzie A jak one odbijają po zimie? szybko?
Generalnie jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego domu i ogrodu, wszystko tak pięknie do siebie pasuje, zasnych zgrzytów, nieprzemyslanych detali...palce lizać....a ja chętnie zajrzałabym do środka (wybacz wścibskość)