Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wersja mini mini 21:59, 29 mar 2012

Do góry
Witaj Magdo

Z tych donic to się cieszę normalnie jak dziecko

Kupowałam tutaj:
www.salon-natur.pl/

Na włókno szklane mają tam promocje. Jestem zadowolone również z samego sklepu (mimo tego, że Pani pod numerem telefonu podanym na stronie nic konkretnego nie wiedziała). Donice były super zapakowane, nic się nie uszkodziło.

Tak pamiętam o tej giełdzie ale czy tam trzeba mieć jakąś wejściówkę hurtownika, czy też za opłatą każda osoba "z ulicy" wejdzie?

Tak szukam 3 umbraculifer Jesienią miał je Kulas w botanicznym (szczepienie na wys 190 cm - 120 zł) i tam udam się docelowo w celach zakupowych, bo chciałabym u nich zamówić jeszcze ostrokrzewy golden gem i może cisy. I tak po cichutku liczę, że może wtedy to jakiś rabat bym utargowała .

Ach ta kostka - chyba się przekonam do tej jasno szarej ale jeszcze mam czas do soboty na rozmyślania.

Co do widoku ogródka, to nie mam co na razie pokazywać nawet trawa jeszcze nie zaczęła mi się na dobre zielenić na rabatach łyso). Z racji tego , że ogródek zbudowany jest na podwyższeniu (ok. 1,50 m od poziomu gruntu) jest u mnie znacznie chłodniej i nawet tulipany jeszcze mi nie wzeszły a u sąsiadów "gruntowych" tak.

Bluszcz - jesienią posadziłam i na razie czekam aż ożyje. Docelowo chcę takie coś, tylko z bluszczu puszczone po wewnętrznych stronach tarasu:

Dzięki za link o spotkaniu na Dolnym Śląsku
Kawałeczek słonecznego ogródka 21:57, 29 mar 2012

Do góry

Zdjęcie Zagi . Też fajne "coś" wzdłuż podjazdu, ale ja nie chcę się w kamyki bawić, po pierwsze finansowo mnie nie stać, bo kamulcy wejdzie sporo, a po drugie więcej pracy...
Moje roślinki 21:56, 29 mar 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Godzinkę temu padał u nas grad

Dorodne rozsady,będą zdrowo rosły.Cynie -grubaski.
Kawałeczek słonecznego ogródka 21:55, 29 mar 2012

Do góry

Zdjęcie Wieloszki na tym samym wątku - może umieszczę wzdłuż chodnika coś szczepionego na pniu, a pomiędzy coś mniejszego? Sama nie wiem
Kawałeczek słonecznego ogródka 21:53, 29 mar 2012

Do góry

Zdjęcie umieszczone przez Danusię na wątku o podjazdach - ciekawe rozwiązanie, chyba nie trzeba korować...
Nasz przydomowy ogródek 21:51, 29 mar 2012

Do góry
Następnie posadziłem 6 tuji ale większych na 1.60 m aby zasłonić bardzo nieciekawe widoki u sąsiada.
Jak tuje już są - to trzeba było zrobić rabatkę przed nimi. Pozwolę sobie zdać relację z wykonania nowiuśkiej rabatki (malutkiej ale zawsze... )

Do zaznaczenia zarysu rabatki użyłem gumowego węża , natomiast do wykrojenia - noża do darni ( prezent od Danusi w czasie cięcia jałowca) . Nóż sprawuje się znakomicie !!!

Następnie w ruch poszły inne narzędzia potrzebne do skopania rabatki , wytrzepania ziemi z darni , zagrabienia.

Uzbierało się trochę odpadów. A teraz muszę iść z Barim na spacerek. Ciąg dalszy po powrocie.

Zakupy przez internet 21:37, 29 mar 2012

Do góry
Dziś dostałam ostatnia z "zimowych" zakupów za tzw. "urodzinowe".
moje miskanty:
Miscanthus 'Kleine Silberspinne' 5 szt ( 5 zl /szt)
Miscanthus 'Variegatus' 4 szt ( 9 zl/szt)
Miscanthus 'Gracillimus' 5 szt (5 zl/szt)

były niesamowicie zapakowane. Każda roślina osobno potem wszystkie razem. A na końcu całość przymocowana sznurkiem do dna kartona. Nic im sie nie mogło stać.
Rośliny kupiłam u Allegrowicza OGRODY_TRAW http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11881016. i polecam!
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 21:36, 29 mar 2012

Do góry
I jeszcze kwiatuszki przed domem
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:36, 29 mar 2012

Do góry
Dziś dostałam ostatnia z "zimowych" zakupów za tzw. "urodzinowe".
moje miskanty:
Miscanthus 'Kleine Silberspinne' 5 szt ( 5 zl /szt)
Miscanthus 'Variegatus' 4 szt ( 9 zl/szt)
Miscanthus 'Gracillimus' 5 szt (5 zl/szt)

były niesamowicie zapakowane. Każda roślina osobno potem wszystkie razem. A na końcu całość przymocowana sznurkiem do dna kartona. Nic im sie nie mogło stać.
Rośliny kupiłam u Allegrowicza OGRODY_TRAW http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11881016. i polecam!
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 21:34, 29 mar 2012

Do góry
Na werandzie też już uprzątnięte, foteliki ustawione tylko czasu brak na razie by na nich posiedzieć
Ogrodnik mimo woli 21:33, 29 mar 2012

Do góry
Nie było mnie na 100,nie było na 200,to 300 gratuluję wielokroć
Ogród Sylwii od początku :) 21:32, 29 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Syla nie oddawaj bratków, będą Ci do jesieni kwitły te jasne przy bordowych żurawkach, a te niebieskie np, przy citronelkach

No widzisz , nie wiedziałam , że tak długo kwitną .... muszę się zastanowić na razie niech cieszą oko w koszykach .... buziolki i dzięki za pomysła

buziolki
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 21:30, 29 mar 2012

Do góry
Po południu, było już tak, na fotkach widać obwódki bukszpanowe sadzone w poprzedni weekend, oraz tuje szmaragd sadzone wzdłuż płotu
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 21:25, 29 mar 2012

Do góry
A teraz z tył ogrodu, ale się działo jeszcze nie wszystko uprzątnięte
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 21:21, 29 mar 2012

Do góry
No zaczęłam weekend, ale niestety zapowiada się zimny i deszczowy, więc ogarniemy środek domu
A teraz pokarzę co się udało zrobić , najpierw przód doszły cisy, nadal czekam na róże i myślę co posadzić za studnią i obwódką z bukszpanu.
Ogrodnik mimo woli 21:21, 29 mar 2012

Do góry
Aniu, szerokiej drogi i pozdrawiam.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:19, 29 mar 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Aga pokażę Ci moją sałatę zobacz co mi się narobiło i co ja mam dalej z tym zrobić? help ?

Chyba będziesz musiała przepikować do pojemniczków malusich ale ja się nie znam , tak mi się wydaje ..... Ja w zeszłym roku próbowałam i to co mi obrodziło oddałam mamie

Jeśli mogę swoje trzy grosze w ramach porady ...

Wyrwij co drugą roślinkę (bo mają za gęsto) i pozwól pozostałym jeszcze podrosnąć, aż dostaną po dwa prawdziwe listki. Wtedy je możesz pikować pojedynczo do pojemniczków. Nawet jak sie połowy pozbędziesz to i tak dużo Ci zostanie
pozdrawiam
Nasz przydomowy ogródek 21:19, 29 mar 2012

Do góry
Irenko - pyknąłem zdjęcia i już pokazuję.Haniu - zaglądałem tylko z doskoku do kompa bo miałem ćwiczenia ruchowe na wolnym powietrzu.

No więc tak . Posadziłem 10 metrowych tuji Smaragd przy tarasie i zlikwidowałem winobluszcz i winogrono. Po prostu miałem dosyć ciągłego obcinania . W lipcu należało wykonać gruntowne cięcie . I co z taką hałdą zieleniny robić . Ani spalić ani wsadzić do kompostownika. Tuje zasłonią taras a do tego czasu - posadziliśmy odrosty winobluszczu w 3 donicach . Każdego roku będę usuwał na zimę a coś tam osłoni.
Tak to wyglądało w każdym lipcu.

Przedogródek Iny 21:16, 29 mar 2012

Do góry

Ina, może tak: wykorzystać motyw koła w przedogródku i rabatę przy tarasie zrobić w formie koła w tym samym rozmiarze, zachodzącego na róg tarasu. W obu kołach drzewa.

Może na skarpie wykorzystasz kosodrzewinę? - jest zimozielona, więc zostawałaby na zimę.

Rozumiem, że sad ma być tam za ażurami, bo będzie najmniej widoczny? Ja bym się jeszcze zastanowiła. To byłoby piękne miejsce na wyeksponowanie brzóz, a z drugiej stronie za ogrodzeniem po przeciwnej stronie masz duże drzewa owocowe, więc sad zlokalizowany po tej stronie zgrywałby się z nimi. A przed rozszerzenie rabaty, tej z prawej strony patrząc od strony tarasu - rabata, która skupiałaby wzrok.

I jeszcze ławeczka - wydaje mi się że tak blisko tarasu nie jest najlepiej. Ławeczka powinna być w miejscu, z którego jest zupełnie inny widok niż z tarasu, ogód widoczny z innej perspektywy, które na przykład jest w cieniu, gdy taras jest w słońcu, i krótko mówiąc daje jakiś wybór wrażeń: inne na tarasie, a inne na ławeczce. Jak nie masz ochoty posiedziec na tarasie to idziesz na ławeczkę. W związku z czym ulokowałabym ją gdzieś w głębi ogrodu.

Można też zrobić tak, że w rozszerzonej rabacie wkomponowujesz placyk, który w sezonie basenowym wykorzystujesz pod basen (a ten sezon to u nas trwa 2-3 miesiące), a w sezonie zimniejszym ustawiasz tam ławeczkę, bo jak jest zimniej to i tak nie ciągnie do dalszych wędrówek po ogrodzie. Natomiast latem ławeczką wędruje w jakieś cieniste i odległe miejsce w ogrodzie.

Twój ogród jest położony chyba poza miastem? Warto dostosować jego styl trochę do otoczenia, może przy samym domu bardziej ogrodowiskowo, a przy granicach bardziej swobodnie, naturalnie?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:12, 29 mar 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Aga pokażę Ci moją sałatę zobacz co mi się narobiło i co ja mam dalej z tym zrobić? help ?

Chyba będziesz musiała przepikować do pojemniczków malusich ale ja się nie znam , tak mi się wydaje ..... Ja w zeszłym roku próbowałam i to co mi obrodziło oddałam mamie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies