Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przedogródek Iny 21:16, 29 mar 2012

Do góry

Ina, może tak: wykorzystać motyw koła w przedogródku i rabatę przy tarasie zrobić w formie koła w tym samym rozmiarze, zachodzącego na róg tarasu. W obu kołach drzewa.

Może na skarpie wykorzystasz kosodrzewinę? - jest zimozielona, więc zostawałaby na zimę.

Rozumiem, że sad ma być tam za ażurami, bo będzie najmniej widoczny? Ja bym się jeszcze zastanowiła. To byłoby piękne miejsce na wyeksponowanie brzóz, a z drugiej stronie za ogrodzeniem po przeciwnej stronie masz duże drzewa owocowe, więc sad zlokalizowany po tej stronie zgrywałby się z nimi. A przed rozszerzenie rabaty, tej z prawej strony patrząc od strony tarasu - rabata, która skupiałaby wzrok.

I jeszcze ławeczka - wydaje mi się że tak blisko tarasu nie jest najlepiej. Ławeczka powinna być w miejscu, z którego jest zupełnie inny widok niż z tarasu, ogód widoczny z innej perspektywy, które na przykład jest w cieniu, gdy taras jest w słońcu, i krótko mówiąc daje jakiś wybór wrażeń: inne na tarasie, a inne na ławeczce. Jak nie masz ochoty posiedziec na tarasie to idziesz na ławeczkę. W związku z czym ulokowałabym ją gdzieś w głębi ogrodu.

Można też zrobić tak, że w rozszerzonej rabacie wkomponowujesz placyk, który w sezonie basenowym wykorzystujesz pod basen (a ten sezon to u nas trwa 2-3 miesiące), a w sezonie zimniejszym ustawiasz tam ławeczkę, bo jak jest zimniej to i tak nie ciągnie do dalszych wędrówek po ogrodzie. Natomiast latem ławeczką wędruje w jakieś cieniste i odległe miejsce w ogrodzie.

Twój ogród jest położony chyba poza miastem? Warto dostosować jego styl trochę do otoczenia, może przy samym domu bardziej ogrodowiskowo, a przy granicach bardziej swobodnie, naturalnie?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:12, 29 mar 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Aga pokażę Ci moją sałatę zobacz co mi się narobiło i co ja mam dalej z tym zrobić? help ?

Chyba będziesz musiała przepikować do pojemniczków malusich ale ja się nie znam , tak mi się wydaje ..... Ja w zeszłym roku próbowałam i to co mi obrodziło oddałam mamie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:08, 29 mar 2012

Do góry
Aga pokażę Ci moją sałatę zobacz co mi się narobiło i co ja mam dalej z tym zrobić? help ?

Rododendronowy ogród. 21:07, 29 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Bożenko jak wrócisz zajrzyj do mnie na 716 stronkę tam wstawiłam zdjęcia 2 moich rh, oba żyją ale czemu po zdjęciu włókniny tak wyglądają i czy do końca się nie zmarnują jeden Calsap drugi Bukett

Aniu byłam i odpisałam.

dzięki czytałam, ale zastanawia mnie czemu tak się stało, były okryte i podlewane jesienią dość często
A to miejsce przepięknie wygląda

na ten temat swoja teorię tez u Ciebie napisałam.
Przerabianie ogródka pod swój gust 21:06, 29 mar 2012

Do góry
Zeby pokazac ogrod w calosci jeszcze pare zdjec z jesieni

Na tarasie planuje pergole,kryta,by ochronic sie przed sloncem,bo to strona poludniowa.Ale to dopiero min.za rok.

W kacie,gdzie widac trawe,krzewy sa obecnie przesadzone na przod a za nimi sa szmaragdy.

Uploaded with ImageShack.us

A tu planuje po srodku posadzic 4 hortensje.Tam sa okienka od piwnicy,ktora jest raczej normalnymi pokojami.Ale nie uzwamy ich,tam jest pokoj do pracy,wiec nie szkodzi jezeli okienka beda czesciowo przykryte.Dltego tez chce posadzic hortensje tylko pomiedzy oknami.

A tak poza tym,to ciezko sie pracuje w ogrodku z 16 miesiecznym szkrabem,ktory wykopuje mi wszystko co wkopie.

Jak widac trawnik jest zachwaszczony.Do tej pory najwieksze polacie,gdzie byly tylko chwasty popryskalam i posialam na nowo.Ale co z reszta?Popryskac czyms na chwasty?Najwieksze po popryskaniu wykopalam.

I ostatnie zdjecia z maja tamtego roku.Od tego czasu jak pisalam troche juz poprzesadzalam te nizsze rosliny na przod.Chcialabym wiecej prywatnosci,stad rabatka w kacie juz zmieniona,jak sie zazieleni to pokaze.Jednoczesnie nie chcialabym by sasiedzi pomysleli,ze sie od nich odgradzam.Ale jakies zaciszne zakatki by sie przydaly...stad pomysl by w kacie przy zywoplocie i przy kloniku,zrobic kacik z laweczka.

Ogrodnik mimo woli 21:02, 29 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Wprawdzie dziś tego nie przeczytasz ale równiez ode mnie najlepsze gratulacje.

chyba piękniejszej piwonii nie mogłaś podarować Bożenko, Ani jak się nazywa?

Nie wiem Aniu - dostałam od 96 letniej znajomej i ona tez nie znała nazwy .
Ogród Sylwii od początku :) 21:00, 29 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Syla nie oddawaj bratków, będą Ci do jesieni kwitły te jasne przy bordowych żurawkach, a te niebieskie np, przy citronelkach

No widzisz , nie wiedziałam , że tak długo kwitną .... muszę się zastanowić na razie niech cieszą oko w koszykach .... buziolki i dzięki za pomysła
Ogród Leny. 20:57, 29 mar 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Wiosna

I na koniec moje jesienne sadzoneczki

Lenko a co to za sadzonki?
Rododendronowy ogród. 20:54, 29 mar 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bożenko jak wrócisz zajrzyj do mnie na 716 stronkę tam wstawiłam zdjęcia 2 moich rh, oba żyją ale czemu po zdjęciu włókniny tak wyglądają i czy do końca się nie zmarnują jeden Calsap drugi Bukett

Aniu byłam i odpisałam.

dzięki czytałam, ale zastanawia mnie czemu tak się stało, były okryte i podlewane jesienią dość często
A to miejsce przepięknie wygląda
Ogród Sylwii od początku :) 20:50, 29 mar 2012

Do góry
Syla nie oddawaj bratków, będą Ci do jesieni kwitły te jasne przy bordowych żurawkach, a te niebieskie np, przy citronelkach
Ogrodnik mimo woli 20:46, 29 mar 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

chyba piękniejszej piwonii nie mogłaś podarować Bożenko, Ani jak się nazywa?
Ogrodnik mimo woli 20:36, 29 mar 2012

Do góry

Ogrodnik mimo woli 20:33, 29 mar 2012

Do góry
pędzisz Aniu jak torpeda - Gratulacje

wracam czytać - mam do nadrobienia jakieś 30 stronek
Mój kawałek raju 20:31, 29 mar 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Aniu to puszkinia?

tak Aniu
Mój kawałek raju 20:28, 29 mar 2012

Do góry
szachownica perska czarna wychodzi
tulipki są różnej wielkości
Ogrodnik mimo woli 20:28, 29 mar 2012

Do góry
Aniu, gratulacje.
Teraz u Ciebie temat rododendronów więc od mnie rododendronowo - energetycznie dla energetycznej ogrodniczki

Mój mały raj na ziemi :) 20:22, 29 mar 2012

Do góry
Dokupujemy roślinki i ciągle je upychamy.Kupiłam podobne i też będę je wciskać,na razie siedzą w donicach w piwnicy i czekają na przeprowadzkę na rabaty.Ładne zakupy.
Mój kawałek raju 20:18, 29 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Aniu to puszkinia?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:16, 29 mar 2012

Do góry
Trawy sucholubne 20:15, 29 mar 2012

Do góry
Carex humilis

Prześliczny krajowy gatunek o długich, przewieszających się liściach. Wspaniała alternatywa dla np. zielonych turzyc nowozelandzkich ('Frosted Curls', 'Amazon Mist' i inne). Zimozielona, bardzo wytrzymała, wcześnie kwitnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies