Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogród w cieniu drzew 06:48, 29 mar 2012

Do góry
Witam i protestuję, nie słuchaj mojego przedmówcy. Najlepiej wszystko wyciąć. Chyba już dość zostało wycięte.
Co do jałowców do zadarnienia w cieniu przy liściastych - to pomysł niezbyt korzystny. (Także i inne iglaste, kto będzie z nich wybierał te spadające liście). Szkoda, że wszystko niższe wycięliście, może coś z tych chaszczorów udałoby się wprowadzić do ogrodu.
Najlepszym pomysłem przy "lesie liściastym" nawet jeżeli jest on mały sa nasadzenia w stylu naturalnym (bodziszki, jasnoty i inne zadarniające) takie, które poradzą sobie przyopadających liściach i kępy krzewów (przy brzozach to świetnie kolorystycznie sprawdzą się derenie), a przy domu bardziej szlachetne gatunki, które już tu podpowiadano.

A mnie się to podobało. Lubię zestawienia dzikich fragmentów z formalnymi. Tu bez pracy w zasadzie można było otoczyć ten dziki fragment np. niskim strzyżonym żywopłotem z bukszpanu i gotowe.

Netka napisał(a)
abiko

Na tym fragmencie widocznym na zdjęciu nie robiłabym skarpy tylko "wypłaszczyła" ją do poziomu 0.
Dobrze też wyglądał by murek oporowy (palisada z podkładów kolejowych) przynajmnie na części tej "skarpy".

Podrawiam
Mój kawałek raju 02:49, 29 mar 2012

Do góry
kilka okonków od razu trafiło na patelnię a teraz bon apetite kochani
na parapecie w kuchni zakwitają pełne hiacynty dobranoc
Mój kawałek raju 02:39, 29 mar 2012

Do góry
a po powrocie zobaczyłam całą siatkę było już po 21.00, ubrałam się ciepło, bo u nas strasznie wieje wiatr, zapaliłam światło na tarasie i zaczęłam czyścić rybki 15 okoni i szczupaki skończyłam przed 22.30
Mój kawałek raju 02:15, 29 mar 2012

Do góry
inne wyglądają ładnie cały czas miałam towarzystwo sroki patrzyła się co ja robię, cały czas do mnie gadała i tak czas leciał tu przefrunęła na starą przedwojenną gruszę potem odwiedzila mnie przyjaciółka, pomogła mi przynieść ławkę z piwnicy, zrobiłyśmy kawkę i trochę pogadałyśmy na pięknym słoneczku ciemiernikowi poobcinałam zeschłe liście, poprzycinałam powojniki i hortensje, jak Grandiflora i innym, które kwitną na tegorocznych pędach o 16.00 był powrót
Mój kawałek raju 01:55, 29 mar 2012

Do góry
Rh i azalie w sumie ładnie przezimowały oprócz jednego Calsapa i Buketta jak zdjęłam włókninę posypały się listki zaraz pokażę, może Bożenka coś powie wszystkie podlalam dawką nawozu dolistnie a wodą pod korzonki Azurika żyje ale takie brązowawe ma listki bo spadł jej kapturek z włókniny zdjęcia robiłam w czasie zdejmowania włókniny, żurawki ładnie przezimowały a to moje nieszczęsne 2 rh czy da się jeszcze je uratować? oba żyją na szczęście[/img]
Mój kawałek raju 01:37, 29 mar 2012

Do góry
Wróciłam po 21.00 trochę zmęczona, bo pracowałam w starym ogrodzie a potem jazda, a potem wizyta u lekarza, a potem przyjechałam do domu, a tam na mnie czekała niespodzianka do zrobienia , ale o tym za chwilę, najpierw w starym ogrodzie oczywiście jeszcze bałagan, ale cały ogród w przebiśniegach krokusach szafirkach i cebulicach nie patrzcie na chwasty porozsiewały się od sąsiada, bo nie pielili, po świętach pojadę na tydzień to doprowadzę wszystko do porządku na razie pozdejmowałam włókninę z krzewów, dzisiaj była przepiękna pogoda, aż się chciało robić
Trawy ozdobne 00:43, 29 mar 2012

Do góry
Czy cukrowy by Cię interesował, mam sporo. Mogę narobić sadzonek. Poszukuję Yakuschima Dwarf, Africa i JP2
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:42, 28 mar 2012

Do góry
Tutaj widać rozgałęzienie pędów

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:38, 28 mar 2012

Do góry
Czerwone kreski obrazują gdzie ciąć

Ogród na 300 metrach kwadratowych 23:36, 28 mar 2012

Do góry
EwaG napisał(a)

Za to kwitnie powojnik 'Polish Spirit'. Będzie sobie tak kwitł do października. To zdjęcie z września zeszłego roku.

Ewuniu,już kiedyś pytałam o ten powojnik, czy pnie się po jałowcu? Kupiłam go i zastanawiam się,gdzie go posadzić.Czy musi mieć jakąś podpórkę, czy piąłby się po iglaku?
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:31, 28 mar 2012

Do góry
Lidkawogrodzie napisał(a)

Danusiu a smaragdy przyciąć górą czyli poziomo ? są małe, ale widziałam gdzieś , że takie małe były przycięte równo...czy to im nie zaszkodzi ? chodzi mi o stożek wzrostu ...

Możesz przyciąć na rozgałęzieniach pędu, stożek wzrostu tam nie występuje. Będą rosły gałązki boczne i inne wierzchołkowe.

Poradźcie proszę bo nie rozumiem((. Czyli w przypadku szmaradów nie rozciągać sznurka i nie ciachać równiutko (jedne bardziej inne mniej-wiadomo) tylko każdą tuję osobno i szukać gałązek bocznych? A wtedy ten samotny cieniutki pędzik zostawić? No nie rozumiem.... Co oznacza że po obcieciu stożka wzrostu - czyli jak dobrze rozumiem po ciachnięciu od sznurka- będą wolniej rosły? dużo wolniej? Bardzo proszę o wyjaśnienie laikowi co i jak, bo chyba właśnie nadszedł czas na pewne ruchy z moimi szmaragdami....

Nie szukać gałązek bocznych tylko na wierzchołku wyrównywać, ale tak, żeby nie było widać. Nie tnie się więc jak nożycami równą linię, tylko szuka gdzie te wierzchołki się rozgałęziają, patrzy czy wszystkie równo są (mniej więcej). Wtedy wyglądają jak naturalne, ale równe

W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 23:21, 28 mar 2012

Do góry
Dziękuję Wam ślicznie
Wertykulacja jest fajna bo od razu robi się bardziej czysto
Jutro nawóz, duuużoo nawozu
Kwiatek dla Was
fot. moja Siostra Ania

Dziś strasznie wietrznie u nas, trochę w ogrodzie popracowałam, ale wywiało mnie niestety
Jutro pstryknę kilka fotek
Mój 4 arowy azyl... 23:15, 28 mar 2012

Do góry
Marzenko, gdyby cieplej było, to kolorków byłoby więcej
Ale coś się rusza. Dziś dojrzałam czosnki. pełniki ładnie wystartowały, ostróżki również. Słabiutko z narcyzami, ciemiernikami.
Zrobiłam fotki cisowych sadzonek. Teraz będzie trzeci rok po wysadzeniu ich z doniczek, w których się ukorzeniały. Trzeba mieć do nich cierpliwość tak wolno rosną. Obecnie mają aż! z 15cm wzrostu!)) Ale zagęszczają się ładnie

Zielony Punkt - ogród Finki 23:12, 28 mar 2012

Do góry
finka napisał(a)

kancik z profilu

Idealny!!!!
Zielony Punkt - ogród Finki 23:07, 28 mar 2012

Do góry
no to już tak na dobranoc...

co by się śniło pięknie wszystkim...

Krokusowe poletko: od góry Jeanne D'Arc, Remembrance, Pickwick i Golden Yellow

dobranoc, pchły na noc, karaluchy pod poduchy, a pijawki do sadzawki...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:02, 28 mar 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Wieloszka nie podawaj się z tymi formami ... ja też je kupiłam , mała forma jest faktycznie za mała na te nasze krzaki, ale może do lawendy się przyda, albo innych roślin , np. trzmieliny ??
tu poprawiałam swoja kulke, nie mogłam tego zapiąć , bo ziemia mi przeszkadzała , ale przyłozyłam jedną cześć i wygląda to tak :

faktycznie gałązki się wyginają, probowałam je wydłubywać , ale może by je skrócic, zeby były takie sterczące i wtedy to nałożyć to nie powinny się wyginać - to po pierwsze, po drugie ,myślałam żeby gdzieniegdzie usunąć te cienki druciki i zostawić sam ten stelaż ??

A czy ta forma nie powinna być w innej pozycji??? tzn postawiona, a nie położona ...

Mądralińska jestem choć nigdy takiej nie używałam i nigdy nie cięłam bukszpanów. Ale tak mi się skojarzyło
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:01, 28 mar 2012

Do góry
Kupiłam im taką ziemię:

Dobra? Mieszać ją z tą co mam , rodzimą, czy sadzić w czystym torfie?

Nie mam W OGÓLE żadnego doświadczenia z hortensjami - to moje pierwsze "dzieci"

pomóżcie.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:01, 28 mar 2012

Do góry
Dziś przyszły moje zamówione hortensje. Z serii Everbloom Blue Wonder.

Super zapakowane. Żadnych uszkodzeń w czasie transportu

Mają już nawet pączki

I tu właściwe pytanie - jeszcze ich nie sadziłam, bo wydaje mi się że powinnam je najpierw zahartować - wyglądają jakby miały cieplarniane warunki
Otworzyłam im te osłonki i ustawiłam przodem do okna (wzdłuż, na zdjęciu jeszcze nie ustawione), za bukszpanami.

Dziś u mnie strasznie wieje i zastanawiam się czy nie zanieśc ich jednak do garażu...Temperatura jest dodatnia...
Zielony Punkt - ogród Finki 23:01, 28 mar 2012

Do góry
tomgroch napisał(a)

cudowne rozmnożenie

Aralii oczywiście

i biegnę z tym do wątku liściaste nie polecam

Ani mi się waż !
Nie wolno pod nią kopać i podlewać czymś dziwnym hihi.
Poza tym same zalety

oki oki wiem wiem,. ale M podlał wiadomo czym, wodą ze starej dziury pod oczko wokół której pryskał Roundupem i ją pokręciło, a w ubiegłym roku Tacie zachciało się ją wykopać, jak widać zostawiła mnóstwo dzieci sierotek i teraz muszę z tym zawalczyć, no niestety
Ogród Danuszy - odsłona 2 22:59, 28 mar 2012

Do góry
Ja też biegnę z życzeniami, spóźniona, ale w oktawie się zmieściłam
Życzę wszystkiego co najlepsze i spełnienia marzeń!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies