Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielony Punkt - ogród Finki 22:31, 28 mar 2012

Do góry
a teraz trochę migawek z dzisiejszej pracy kolegi Sida... prawdziwe angielskie kanciki (doświadczenie z kancikami - kilka lat pracy w ogrodach w Anglii). Pieję z zachwytu, jeszcze takich nie miałam...

przy okazji widać jak jeszcze pusto na rabatach, na których przeważają byliny...

kancik się robi a łódki moich "zdolnych" dzieci pływają i zaśmiecają oczko..

kancik z profilu

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:30, 28 mar 2012

Do góry
Ana!

a wracając do tematu podobnego rozkładu działki i domu to tu jest moja część wzdłuż domu - ta szersza -prowadzi od przedogródka do tarasu na 2-gą część ogrodu

bardzo tę część lubię - tak jest od sąsiada a wzdłuż domu jest skalniak
ta rabata nazywa się żółta, bo ją dominuje żółty ale widać tu moją konsekwencję w niekonsekwencji czyli różowy floks - cała ja

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:25, 28 mar 2012

Do góry
Daj mi trochę czasu to opanuję jakąś metodę ... a jak się nie da tego użyć faktycznie już w ostateczności , to wyobraź sobie , że można je ubrać w światełka na Boże Narodzenie, albo posadzić bluszcz i je nim opleść, może być super dekoracja
Marzenka też kupiła i może będzie miała jakiś super pomysł na nie

moja kula po tym kosmetycznym cięciu wygląda tak : jest trochę spłaszczona, ale może się jeszcze ją skoryguje, boki chyba powinnam bardziej zrobić okrągłe ? ale bałam się tak radykalnie ciąć i jeszcze będę się nad nią "znęcać"

ogrodoweimpresjejolki 22:21, 28 mar 2012

Do góry
A na wieczór, na wszystkie smutki
koktajl z mrożonej kamczackiej jagódki

Niech ten napój będzie dla Was zachętą do uprawy tej fajnej roślinki

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:20, 28 mar 2012

Do góry
Wieloszka nie podawaj się z tymi formami ... ja też je kupiłam , mała forma jest faktycznie za mała na te nasze krzaki, ale może do lawendy się przyda, albo innych roślin , np. trzmieliny ??
tu poprawiałam swoja kulke, nie mogłam tego zapiąć , bo ziemia mi przeszkadzała , ale przyłozyłam jedną cześć i wygląda to tak :

faktycznie gałązki się wyginają, probowałam je wydłubywać , ale może by je skrócic, zeby były takie sterczące i wtedy to nałożyć to nie powinny się wyginać - to po pierwsze, po drugie ,myślałam żeby gdzieniegdzie usunąć te cienki druciki i zostawić sam ten stelaż ??

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:15, 28 mar 2012

Do góry
agata19762 napisał(a)
witaj Mirko
świetny wątek założyłaś....baaaaaaaaaardzo fajnie opowiadasz
zauroczyły mnie brateczki mini te żółte są takie słodziutkie,
ja mam bzika na punkcie tych malutkich ale w takim kolorze nie spotkałam jeszcze
pozdrawiam Cię gorąco

cześć Agatko!
cieszę się z Twojej wizyty -
dla Ciebie żółtki z dzisiaj - już się rozrastają i mają z donicy się przewieszać

a tu inne z drobnych

poszukam dla Ciebie zdjęcia ze sklaniaka gdzie się same rozpanoszyły - ale innym razem bo muszę pogrzebać trochę

pozdrawiam
Moje storczyki 22:15, 28 mar 2012

Do góry
Miałam jeszcze takiego białaska, ale przekwitł i cały pęd usechł. Czytałam, że białe raczej nie zasychają. Niestety w moim przypadku jakoś wszystko jest inaczej...
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:09, 28 mar 2012

Do góry
krokusikowo powoli się kończy ale zaczynają się kolejne odsłony

żonkilki kiedyś kupione w doniczkach - pozbierane i wysadzone już są gotowe do kwitnienia

a to tulipanki malutkie na skalniaku -Griega - Johan Straus

no i bratki, bratki niezawodne
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 22:08, 28 mar 2012

Do góry
Gdyby nie mój dzielny pomocnik i nóz do cięcia trawnika chyba nie dałabym rady

A tu dowód, że naprawdę się nie obijam

Zielony Punkt - ogród Finki 22:08, 28 mar 2012

Do góry
wiosna w ogrodzie i dzieje się dzieje...u każdego z pewnością, więc i u mnie...

pierwsze tulipany w moim ogrodzie, ciekawe jak u was?

Tulipa kaufmanniana 'Stresa'

i znów 'Stresa' w innym miejscu

a tutaj botaniczny Tulipa turkestanica

zakwitły również: Chionodoxa Luciliae niebieska

i różowa nazwy nie pamiętam

i powtórka z wrzosowiska (wciąż nie przyciętego) obok Sosny górskiej 'Zundert' Krokusy botaniczne 'Ruby Giant'

Moje storczyki 22:02, 28 mar 2012

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:01, 28 mar 2012

Do góry
dzis tylko 5 minut i sprawdzenie obecności
krokusy jeszcze kwitną ale to już ostatnie chwile

a te są w sporym cieniu i dopiero są pączki
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 21:57, 28 mar 2012

Do góry
Witam
Znalazłem chwilę na spacer i zrobienie paru zdjęć z postępu prac.

ten murek ułożyliśmy w listopadzie, a to zielone za nim to złoć, która bardzo lubi to miejsce

Poniżej jest ten sam murek w innym ujęciu - z prawej strony widać skałę, do której dogrzebaliśmy się przy pracach ziemnych. Skała jest czerwona, podobnie jak nasza ziemia.

A tu już nowy, powstający murek

Tu wprawdzie najstarszy murek, ale już dorodnym towarzystwie - z lewej 3 metrowy bukszpan 'Bullata', z prawej wiśnia płacząca.

pozdrawiam
Tomek
Rajski ogród Ani 21:56, 28 mar 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Ładnie się roślinki rozrastają,u mnie jeszcze "przednówek" i kolorów brak...i nie znajduję np.miodunki.
Ale za to rozsadnik u ciebie ogromny też trochę wysiałam i na to wychodzi, że niektóre będę musiała pikować przed świętami bo ostro ze wschodem ruszyły

Jak coś mi ubyło podczas zimy to zakryję dziurę jednorocznymi,nic jeszcze nie widzę - ale podglądam
podglądam...
Bogusiu jednoroczne mają tę zaletę, ze pięknie łatają nam dziury na rabatach i jest ok

Siałaś Aniu Floks gwiazdzisty -ma być niska płożąca roślinka.U nas sztorm,wieje tak mocno,że nie można przejść i sypie piaskiem po szybach.
Nie znam tej roślinki Bogusiu u nas też okropnie wiało, poszłam tylko obejrzeć co kwitnie, pookrywałam co wiatr zerwał i do domu, dlatego mogłam dłużej posiedzieć przy kompie
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 21:56, 28 mar 2012

Do góry
I kolejne godziny spędzone na "polu bitwy" - dzień trzeci...

Rajski ogród Ani 21:54, 28 mar 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Ładnie się roślinki rozrastają,u mnie jeszcze "przednówek" i kolorów brak...i nie znajduję np.miodunki.
Ale za to rozsadnik u ciebie ogromny też trochę wysiałam i na to wychodzi, że niektóre będę musiała pikować przed świętami bo ostro ze wschodem ruszyły

Jak coś mi ubyło podczas zimy to zakryję dziurę jednorocznymi,nic jeszcze nie widzę - ale podglądam
podglądam...
Bogusiu jednoroczne mają tę zaletę, ze pięknie łatają nam dziury na rabatach i jest ok

Siałaś Aniu Floks gwiazdzisty -ma być niska płożąca roślinka.U nas sztorm,wieje tak mocno,że nie można przejść i sypie piaskiem po szybach.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:50, 28 mar 2012

Do góry
Aniu ja bardzo lubię te śliczne dzwoneczki ale w małej kępce gdzieś wkomponwane
a tu poniżej masa ząbków z Holandii z Keukenhof - to z 2010

są też inne kolory
pozdrawiam
Moje poletko 21:50, 28 mar 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Coś tam u mnie się zazieleniło

Lilia trochę przesadziła!

A nie jest to korona cesarska? Wszystko na to wskazuje!

O matko!! a niby skąd by się wzięła!! Ja nie miałam nigdy takiego kwiecia u siebie.Ale jajo by było, iście wielkanocne!
Rajski ogród Ani 21:48, 28 mar 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

podglądam...
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 21:48, 28 mar 2012

Do góry
Zmagania z placem zabaw - dzień drugi...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies